Hyppää sisältöön

Halla-aho: Suomella ja Ruotsilla on epätietoisuutta Turkin luovutuspyynnöistä

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Turkilta ei ole tullut uutta listaa Suomesta luovutetuiksi vaadittavista henkilöistä.

Pekka Haavisto osoittaa sormella kohti jotakin kuvattuna suoraan edestäpäin.
Haavisto kuvattiin Naton ulkoministerikokouksessa Romaniassa marraskuussa 2022. Kuva: Robert Ghement / EPA
Mikko Haapanen,
Kirsi Heikel
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin ja Suomen on luovutettava noin 130 terroristia Turkkiin, jotta Turkki hyväksyy maiden jäsenyyden sotilasliitto Natoon, presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi sunnuntaina turkkilaismedian mukaan.

– Tämä oli varmasti reaktio, näin ajattelen, näihin viime päivien tapahtumiin, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi uusia vaatimuksia Radio Suomen Päivässä maanantaina.

Viime päivien tapahtumilla Haavisto viittaa siihen, että Tukholman kaupungintalon edustalle ripustettiin Erdoğania esittävä nukke.

Turkki ei Haaviston mukaan ole lähettänyt Suomelle uutta listaa luovutettaviksi vaadituista henkilöistä.

Erdogan-nukke roikkuu pää alaspäin Tukholmassa sillalla, taustalla meri
Twitter-käyttäjä Realrojkom julkaisi tilillään videon pää alaspäin roikotetusta nukesta, joka esittää Turkin presidenttiä. Kuva: Twitter @REALROJKOM / Reuters

Turkin ulkoministeri vierailee Yhdysvalloissa

Ulkoministeri Haavisto sanoo kiinnittävänsä huomiota Turkin ulkoministerin Yhdysvaltain-vierailuun tällä viikolla. Haaviston mukaan Mevlüt Çavuşoğlu on Yhdysvalloissa ilmeisesti tiistaina ja keskiviikkona.

Vierailulla keskustellaan todennäköisesti Yhdysvaltain ja Turkin mahdollisista hävittäjäkaupoista.

– Uskon että tämä saattaisi olla yksi osa solmun avautumista, jos tämä Yhdysvaltain kauppa toteutuu.

Yhdysvalloissa on Haaviston mukaan sellaista “ilmanalaa”, että Naton laajentuminen on ehtona kaupoille.

– Katsotaan mitä sieltä Washingtonin päästä kuuluu, Haavisto toteaa.

Halla-aho: Tapahtumat veruke Turkille

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) katsoo, että luovutusvaatimuksien taustalla on Turkin närkästys Tukholman nukkeprotestiin.

– Pitäisin Tukholman tapahtumia ehkä tervetulleena verukkeena Turkille keskeyttää keskustelu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista, hän arvioi.

Halla-ahon mukaan sekä Suomella että Ruotsilla on epätietoisuutta siitä, mihin henkilöihin luovutuspyynnöissä viitataan.

– Suomi ja Ruotsi eivät voi lain mukaan luovuttaa sellaisia henkilöitä, joilla on yhteyksiä sellaisiin kurdijärjestöihin, joita Turkki pitää terroristijärjestöinä, mutta Suomi ja Ruotsi eivät.

– On yhdentekevää vaaditaanko luovutettavaksi 30:tä vai 130:tä henkilöä, koska samat säännöt pätevät jokaisen luovutus- ja karkoituspyynnön kohdalla, hän muistuttaa.

Turkin vaatimukset Suomelle ja Ruotsille ovat Halla-ahon mukaan hyvin epämääräisiä ja osittain sellaisia, joista Turkki myös tietää, ettei vaatimuksissa voida edetä.

– Meidän täytyy olla varovaisia siitä, miten paljon vaatimuksille annetaan periksi. Jos tulemme vastaan, siitä voi seurata uusia vaatimuksia. Olemme valmiita keskustelemaan Turkin kanssa kaikesta, mutta toimimme joka tilanteessa omien lakiemme puitteissa.

Halla-aho ei pidä tällä hetkellä todennäköisimpänä selityksenä sitä, että Venäjä ohjaisi Turkin tai Erdoğanin toimintaa.

– Tietysti Venäjä on tyytyväinen siitä, että Naton avoimien ovien politiikka asettuu hyvin kyseenalaiseen valoon ja Naton uskottavuus kärsii tässä prosessissa, hän sanoo.

Juttuun lisätty 16.1. kello 15.25 Jussi Halla-ahon kommentit.

Jutun loppuun on lisätty 16.1. kello 10.53 yksi Haaviston kommentti. Lisätty kuva nukesta kello 11.53.

Voit keskustella aiheesta 17.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme