Hyppää sisältöön

Yhteistyö amerikkalaisen muotisuunnittelijan kanssa päättyi katkerasti – New Yorkin muotiviikkojen väki näki tietämättään suomalaistaidetta

Yhdysvaltalainen vaatesuunnittelija otti Matti Pietari Järviseen yhteyttä sosiaalisen median kautta. Siitä alkoi usean kuukauden mittainen tekijänoikeuksia koskeva keskustelu.

Tekijänoikeuskiistasta jäi muistoksi vain Amerikasta tullut lähetys. Paketin sisältö yllätti kouvolalaistaiteilijan iloisesti.

Kouvolalainen kuvataiteilija Matti Pietari Järvinen avaa harmittoman näköistä pahvilaatikkoa.

– Vähän kädet tärisee, Järvinen toteaa.

Tätä laatikkoa Järvinen on odottanut saapuvaksi jo yli kahden kuukauden ajan. Yhdysvalloista lähetetyssä paketissa on sisällä lähes kaikki, mitä jäi jäljelle usean kuukauden kestäneestä erikoisesta vyyhdistä.

Laatikosta paljastuu värikäs pusakka, ja Järvinen menee hetkeksi sanattomaksi.

– Jonkinlainen usko ihmisyyteen on palannut. Täytyy kokeilla tätä päälle.

Mistä oikein on kyse?

Kuukausien odotuksen jälkeen Matti Pietari Järviselle saapui paketti Yhdysvalloista. Paketissa olevat osoitteet on sumennettu kuvankäsittelyllä yksityisyyden suojaamiseksi. Kuva: Antro Valo / Yle

Yhteydenotto somessa

Tapaus sai alkunsa siitä, kun yhdysvaltalainen Lumen Martinez -nimeä käyttävä vaatesuunnittelija otti Järviseen yhteyttä sosiaalisen median kautta viime huhtikuussa. Martinezilla on vaatemerkki nimeltä The Lumen (siirryt toiseen palveluun).

Matti Pietari Järvinen myy kuvataidettaan muun muassa NFT:n muodossa. Martinez osti yhden Järvisen teoksen.

NFT on lyhenne sanoista non-fungible token. NFT on kryptovaluuttatekniikka, jolla tarkoitetaan digitaalista, keräiltävää ”valuuttaa”, kuten taideteosta tai kuvaa.

Lisää: Hakkerin tietoisku: Mitä NFT:t ovat ja voiko niillä rikastua?

– Ostaessaan NFT:n ostaja saa teoksen digitaalisen kappaleen. Hän ei saa käyttöoikeuksia, vaan ne pysyvät taiteilijalla, Järvinen selittää.

Kuvataiteilija Matti Pietari Järvisen tekemä taidemaalaus. Kuva: Antro Valo / Yle

Hetken kuluttua seurasi yllätys: Martinez lähetti Järviselle somessa luonnoksen paidasta, johon hänen taidettaan oli painettu.

– Kerroin, ettei hänellä ole siihen käyttöoikeutta. Hänen käsityksensä oli, että ostettuaan NFT:n hän sai samalla teoksen oikeudet, Järvinen sanoo.

Hän kertoo selvittäneensä asiaa suunnittelijan kanssa ja lähettäneensä hänelle lakitekstiä selventämään tekijänoikeuksia. Lopulta Martinez tuntui hyväksyvän Järvisen kannan asiaan.

Matti Pietari Järvisen taidemaalauksia hänen työhuoneessaan. Kirkkaat värit ja kontrastit toistuvat usein Järvisen töissä. Kuva: Antro Valo / Yle

Työt esillä muotiviikoilla

Martinez jatkoi silti mallistonsa työstämistä. Syyskuussa hän esitteli Järvisen taiteella varustettuja vaatteita New Yorkin muotiviikoilla Anastasia Magazinen järjestämässä näytöksessä.

– Hän on toiminnan mies, Järvinen toteaa.

Hänen mukaansa kaksikko toimi tässä vaiheessa vielä yhteisymmärryksessä, ja Järvinen tiesi etukäteen, että töitä esitellään muotiviikoilla.

New Yorkin muotiviikot järjestetään vuosittain helmikuussa ja syyskuussa, ja se on yksi maailman suurimmista muotitapahtumista.

Yle on nähnyt Martinezin ja Järvisen viestinvaihtoa. Yhteydenpito on jatkunut useita kuukausia.

Yle tavoitti Martinezin sosiaalisen median kautta. Hänen vastauksensa perusteella vaikuttaa siltä, että kaksikon välit ovat katkenneet. Martinezin lähettämästä viestistä ilmenee, ettei hän halua kommentoida tapauksen yksityiskohtia ja että hän on pettynyt Järvisen toimintaan.

Kuvataiteilija Matti Pietari Järvisen taidemaalaus hänen työhuoneessaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Nimi puuttui

Järvisen mukaan he olivat tehneet epävirallisen sopimuksen siitä, että Martinez saa tehdä yhdentoista kappaleen erän vaatteita myyntiin.

– Sitten homma paisui. Hänellä oli ajatus, että hän tuo omilla töillään taiteilijoita esille. Niin ei kuitenkaan käynyt ainakaan somessa, sillä missään ei lukenut minun nimeäni.

Järvisen mukaan Martinez ei ymmärtänyt, mikä on vialla. Vaatesuunnittelijan mielestä oli vain hyvä juttu, että Järvisen taidetta oli esillä isoissa muotitapahtumissa.

– Se onkin loistojuttu. Siitä ei vain ole mitään hyötyä minulle, jos nimeäni ei mainita missään.

Järvisen mukaan hän toivoi vain nimensä julkituomista, ei rahallista hyötyä yhteistyöstä.

Matti Pietari Järvinen kertoo, ettei aio näillä näkymin viedä hänen ja Martinezin välistä kiistaa eteenpäin oikeuteen. Kuva: Antro Valo / Yle

Viimeinen niitti

Järvinen kertoo, että Martinez pyysi häntä myöhemmin tekemään susitaulun hyväntekeväisyyshuutokauppaa varten. Vähän sen jälkeen Järvinen kertoo nähneensä susitaulun printattuna vaatteessa. Se oli viimeinen niitti.

– Nimeäni ei näkynyt taaskaan missään. En ole muotiviikoilla katsomassa, mainitaanko nimeäni jossain. Ainut todellisuuteni on se, mitä näen somessa, Järvinen sanoo.

Hän kertoo kaksikon yhteistyön loppuneen, kun Martinez ei suostunut Järvisen vaatimaan kirjalliseen sopimukseen yhteistyön ehdoista.

Suurin osa Järvisen taiteeseen perustuvien vaatteiden kuvista on Järvisen mukaan poistettu Martinezin somesta yhteistyön päättymisen jälkeen. Muutama viittaus niihin löytyy silti edelleen Martinezin somesta (siirryt toiseen palveluun).

Vasemmalla on kuvataiteilija Matti Pietari Järvisen taidemaalaus, joka on printattu muotisuunnittelijan takkiin. Kuva: Antro Valo / Yle

Yhteistyön loppuminen oli Järviselle helpotus. Silti asia myös kaihertaa.

– Jossain määrin olen pettynyt siitä, miten tämä meni, Järvinen sanoo.

Lopulta käteen jäi vain pahvilaatikko, jonka sisällä oli värikäs takki. Järvinen osti vaatteita Martinezilta yhteensä kolme kappaletta. Loput kaksi ovat yhä matkalla.

– Raha tulee monesti ihmisten väliin. Ei hänkään varmasti mikään paha ihminen ole, Järvinen sanoo.

Ilmiö on olemassa

Kuvasto ry:n toiminnanjohtaja Tommi Nilsson tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa suomalaiset kuvataiteilijat ovat saaneet Instagramissa eri puolilta maailmaa tulevia pyyntöjä myydä teoskuvia NFT-muodossa.

Taiteilijat ovat ottaneet Kuvastoon yhteyttä saamiensa pyyntöjen takia. Kuvasto on visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö.

– Taiteilijat ihmettelevät, miten tähän pitäisi suhtautua, Nilsson kertoo.

Hänen mukaansa NFT-muodossa olevaa taidetta koskevat tekijänoikeudet samalla lailla kuin muitakin teoksia.

– Taiteen kaupallistaminen NFT-muotoisesti ei poista taiteilijan taloudellista ja moraalista oikeutta omaan työhönsä.

Nilssonin mukaan ilmiö puhuttaa taidekenttää myös kansainvälisesti. Tekijänoikeuksia koskeva lainsäädäntö on harmonisoitu niin, että sen keskeisimmät periaatteet ovat maailmanlaajuisesti yhtenevät. Lainsäädäntö ei kuitenkaan tunnista NFT:tä erillisenä teoksen käyttötapana, Nilsson sanoo.

Hänen tietojensa mukaan NFT-muodossa olevaan taiteen tekijänoikeuksia on käsitelty oikeudessa ainakin Isossa-Britanniassa ja Kiinassa, mutta ei Suomessa. Matti Pietari Järvinen kertoo, ettei ole näillä näkymin viemässä asiaa eteenpäin oikeuteen.

Suosittelemme sinulle