Hyppää sisältöön

Kristiinankaupungissa kalliovaraston ostanut Alfa Oil vaihtoi nimensä – toivoo aloittavansa toiminnan vielä alkuvuoden aikana

Öljynjalostustuotteiden varastointiin erikoistunut Alfa Oil on nyt Heimdall Terminals. Yhtiön omien sanojen mukaan toiminta alkaa piakkoin. Ely-keskus ei kuitenkaan ole saanut kaikkia tarvittavia suunnitelmia.

Nosturi ja laituri Kristiinankaupungin satamassa Karhusaaressa.
Karhusaaren satamassa on 360 000 kuution polttoöljyn kalliovarasto. (arkistokuva) Kuva: Yle/Juho Teir
Sebu Björklund

Vuonna 2018 Kristiinankaupungin Karhusaaresta raskaan polttoöljyn kalliovaraston ostanut osakeyhtiö Alfa Oil on vaihtanut nimeä. Yhtiö on 5.1. alkaen Heimdall Terminalls Ab.

Yhtiön Ruotsissa asuva operatiivinen kumppani Jimmy Lindgren toteaa sähköpostitse, että yhtiössä ei ole tapahtunut muita muutoksia.

– Yhtiö on muuttanut nimeään peilatakseen paremmin todellista toimialaa nyt sekä jatkoa ajatellen. Toimialamme on öljynjalostustuotteiden sekä biopolttoaineiden varastointi, Lindgren toteaa.

Lindgrenin mukaan yhtiön on määrä aloittaa toiminta Kristiinankaupungissa vielä alkuvuoden 2023 aikana.

Karhusaaren kalliovarasto on kooltaan 360 000 kuutiota, ja sen myi vuonna 2018 Alfa Oilille Pohjolan voima yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

Siitä lähtien Alfa Oil on tehnyt varastolle huoltotöitä.

Lindgren sanoo, että viimeksi satamassa on rakennettu 500 metrin putkisto kalliovaraston ja sataman välille.

– Parhaillaan viimeistelemme mittavaa kunnostustyötä ja tilan modernisointia. Varasto on yksi Pohjoismaiden moderneimmista.

Alfa Oil Oy eli nykyinen Heimdall Terminals Ab on tehnyt toimintakautensa aikana noin 700 000 euroa tappiota. Lindgren muistuttaa, että kyseessä on kehitysyhtiö, jolla ei vielä ole kassavirtaa, mutta on investoinut yli 10 miljoonaa euroa Karhusaareen.

Ely-keskuksen mukaan toiminta ei vielä voi alkaa

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Päivi Karttusen mukaan toimintaa ei kuitenkaan kalliovarastossa vielä voi aloittaa. Alfa Oil ei ole toimittanut ely-keskukselle lupapäätöksen vaatimaa aloittamisilmoitusta

– Ely-keskuksen käsityksen mukaan siellä on vielä toimenpiteitä, joita lupapäätös edellyttää tehtäväksi ennen toiminnan aloittamista.

Karttusen mukaan yhtiö ei vielä ole toimittanut muun muassa varautumissuunnitelmaa eikä käytön ja päästöjen tarkkailusuunnitelmaa.

– Lisäksi siellä pitäisi olla ennen toiminnan aloittamista varastoinnin kaasujen käsittely-yksikkö. Heidän pitäisi myös sopia ely-keskuksen kanssa vesistövaikutusten tarkkailusta, Karttunen toteaa.

Myös Tukesin on tehtävä käyttöönottotarkastus ennen toiminnan alkamista.

Karttusen mukaan ely-keskukselle ei ole tullut vielä myöskään tietoa nimenvaihdoksesta, joka myös osaltaan pidentää prosessia.

– Pelkästään kaasun käsittely-yksikön tilaamisessa ja asentamisessa voi mennä mennä kauankin, jos sitä ei ole vielä tilattu, Karttunen toteaa.

Heimdall Terminallsin, entisen Alfa Oilin Lindgren vastaa, että kaikki tarvittavat toimenpiteet ja tarkastukset tullaan tekemään ennen toiminnan aloittamista.

Koska kunnostus on edelleen kesken, emme myöskään vielä ole pyytäneet tarkistusta, tai toimittaneet kaikkia vaadittuja dokumentteja, Lindgren toteaa.

Kaupunginjohtaja on epätietoinen nykytilanteesta

Kristiinankaupungin kaupunginjohtaja Mila Segervall on seurannut toimintaa sivusta siitä lähtien, kun Pohjolan voima yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa myi tilan Alfa Oilille.

– En tiedä onko infra sellaisessa valmiudessa, että Alfa Oil voisi teoriassa ryhtyä toimimaan. Siellä on putki sieltä säilöstä sinne satamaan, mikä minun tietojen mukaan ei ole valmis, Segervall toteaa.

Tämän väittämän Lindgren dementoi, ja toteaa että putki on valmis suojarakenteet mukaan lukien, ja on yksi yhtiön useista investoinneista alueella.

Kaupungin taholta on yritykseen yritetty olla yhteydessä, jotta tilannekatsaus kasvokkain saataisiin aikaiseksi.

– Olemme yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa pyytäneet, että yrityksen edustajat tulisivat Kristiinankaupunkiin. He ovat tarjonneet meille etäkokousta, mutta olen vastannut heille, että toivomme heidän tulevan tänne jotta voimme keskustella kasvokkain ja saada vastauksia, Segervall sanoo.

Lindgrenin mukaan kokousta oli ehdotettu helmikuulle, mikä yhtiön mielestä oli myöhään, mikäli käsiteltävänä oli kiireellisiä asioita.

– Siksi ehdotimme videopalaveria, Lindgren sanoo.

Segervall on saanut myös kyselyitä, mikäli säiliö olisi myynnissä.

– Minulle on tullut kyselyitä toisilta yrityksiltä, ja olen lähettänyt kysymykset eteenpäin Alfa Oilin yhteyshenkilöille, mutta en ole vielä saanut vastausta, Segervall toteaa.

Lindgrenin mukaan Heimdall Terminals aikomuksena on luoda pitkäaikaista toimintaa Karhusaaressa, ja sitä kautta lisätä taloudellista kasvua Kristiinankaupungissa.

– Olemme kuitenkin aina avoimia aloittamaan keskusteluita, jotka ovat suotuisia yhtiölle ja sen osakkaille, Lindgren toteaa.

Suosittelemme sinulle