Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Julkinen terveydenhuolto ei ole lähdössä terveiden työikäisten neljänteen koronarokotuskierrokseen, selviää Ylen hyvinvointialueille tekemästä kyselystä.
Niinpä terveiden työikäisten vaihtoehdoksi jää käytännössä hakea rokote yksityiseltä puolelta maksua vastaan. Rokotteita niille luovuttavat hyvinvointialueet.
Yle kysyi kaikilta hyvinvointialueilta, koska ja miten terveet työikäiset voivat saada neljännen koronarokotteen.
Tilanne vaihtelee ympäri Suomea. Joillain hyvinvointialueilla yksityisille on varattu rokotteita odottamaan sitä, että ihmiset voivat hakea niitä, toisilla taas ei ainakaan vielä. Osalla alueista vielä selvitetään tilannetta.
Yhteistä on siis se, että yksikään hyvinvointialue ei ainakaan vielä ilmoita aikovansa järjestää itse julkisella puolella perusterveiden työikäisten uutta rokotekierrosta.
Hyvinvointialueet vetoavat THL:n ohjeistukseen. Sosiaali- ja terveysministeriö on patistellut tehosterokotuksiin, mutta THL ei edelleenkään suosittele neljättä koronarokotetta perusterveille työikäisille.
– Käsityksemme mukaan perusterveet työikäiset ovat hyvin suojassa vakavilta koronataudin muodoilta jo nykyisillä rokotteilla ja jo tähänastisilla sairastamisilla, joten emme ole itse lähdössä tähän rokotekierrokseen, kertoo toimialajohtaja Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta.
Niemisen mukaan perusterveet työikäiset eivät myöskään juuri ole kyselleet neljänsien rokotusten perään.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella oman rokotustoiminnan kohderyhmien laajentaminen on selvittelyssä, mutta lähtökohtana on sielläkin THL:n valtakunnallinen ohjeistus.
Alla olevasta grafiikasta voit katsoa, onko oma hyvinvointialueesi pyytänyt rokotteita yksityiselle puolelle annettavaksi ja miten rokotteen voi kullakin alueella saada.
”Lääkärinä minulle jää epäselväksi, millä perusteella ylimääräisiä rokotteita pitäisi antaa”
Valtioneuvosto päätti ennen joulua, että koronarokotteita luovutetaan yksityisille terveydenhuollon toimijoille.
Päätöksen tavoitteena on, että myös muilla kuin riskiryhmiin kuuluvilla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote. Julkisen terveydenhuollon puolelta tehosterokotuksia ovat saaneet lähinnä vain iäkkäät ja riskiryhmäläiset.
THL on pyytänyt hyvinvointialueita ilmoittamaan, haluavatko ne ottaa rokotteita vastaan luovutettavaksi yksityisille yrityksille.
Kymmenkunta hyvinvointialuetta on tähän mennessä vastannut kyllä.
Niitä ovat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueet sekä HUS-yhtymä.
Lisäksi osa hyvinvointialueista kertoo Ylen kyselyssä, että niillä on koronarokotuksia omasta takaa varastossa lahjoitettavaksi yksityisille toimijoille.
Keski-Suomen hyvinvointialue on yksi näistä. Sairaalanjohtaja, professori Juha Palonevan mukaan kyselyjä ei ole kuitenkaan ainakaan vielä tullut yksityiseltä puolelta.
– Ehkä tämä liittyy siihen, että kun THL ei suosittele laajennettavaksi rokotustoimintaa, niin yksityiset palveluntuottajatkaan eivät ole siihen kovin suuressa mittakaavassa tarttumassa ainakaan toistaiseksi.
Keski-Suomen hyvinvointialueella kummastellaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta.
– Lääkärinä minulle jää epäselväksi, millä perusteella THL:n linjausten ulkopuolelle jääville pitäisi ylimääräisiä koronarokotteita antaa, Paloneva sanoo.
Rokotteen saamiseen tarvitaan lääkärin määräys
Myös Lapin ja Kainuun hyvinvointialueilta kerrotaan, että kentällä aiheuttaa suurta hämmennystä sosiaali- ja terveysministeriön määräyksen sisältämä vaatimus siitä, että yksityisen palveluntuottajan täytyy antaa rokotteet lääketieteellisesti perustellusti.
Ristiriitaa aiheuttaa se, että THL ei näe lääketieteellistä perustetta kutsua riskiryhmään kuulumattomia henkilöitä neljänsiin rokotuksiin.
THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo ymmärtävänsä, että THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön ristiriitaiset ohjeistukset voivat hämmentää hyvinvointialueita.
– Hyvinvointialueilta on meiltä kyselty, että mitä tämä merkitsee ja mitä heidän kuuluisi tehdä.
Kontio on muistuttanut, että rokotteita tulee antaa vain lääkärin määräämänä. On vielä epäselvää, millä perusteella terve työikäinen voi neljännen rokotuksen saada.
– Yksityisellä puolella lääkäri tekee päätöksen, tarvitseeko rokotetta vai ei. En tiedä vielä, mihin perustuen yksityisillä toimijoilla lääketieteellisiä perusteluja tehdään. Se on vielä varmasti heillekin epäselvää, Kontio sanoo.
Johtava ylilääkäri Petri Bono Terveystalosta sanoo, että koronarokotuksissa toimitaan samalla tavalla kuin influenssarokotuksissa: yksittäisen asiakkaan ei tarvitse mennä lääkärin kautta.
– Yksikössä vastaava lääkäri vastaa rokottamisesta. Erillisiä lääkärin vastaanottoja ei tätä varten tarvitse varata.
Bonon mukaan tämä vastaa ohjeistusta ja siitä on keskusteltu sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.
Jotkut hyvinvointialueet selvittävät vielä yksityisten kiinnostusta koronarokotteisiin
Koronarokotus on mahdollista hakea yksityiseltä puolelta joko oman työterveyshuollon kautta tai yksityisasiakkaana. Palveluntuottaja voi päättää, mitä asiakas rokotuksesta maksaa.
THL:n Mia Kontion mukaan yksityiset terveysyritykset voivat hankkia rokotteita myös muualta kuin omalta alueeltaan.
– Tällä hetkellä näyttää, että suurimmat yksityiset toimijat keskitetysti hankkivat rokotteita HUS-yhtymältä, jolloin he itse hoitavat jakelun ympäri Suomen omiin toimipisteisiinsä.
Jotkut hyvinvointialueet selvittävät vielä yksityisten toimijoiden kiinnostusta koronarokotteisiin. Näin kerrotaan esimerkiksi Pohjois-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta.
Viisi aluetta on ilmoittanut THL:lle, etteivät ne ota lisärokotteita: Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet sekä Helsinki.
Helsinki ja Länsi-Uusimaa kertovat vastauksissaan Ylelle suhtautuvat varauksellisesti sellaiseen rokottamiseen, joka ei ole THL:n suosituksen mukaista.
Ne myös katsovat, että uudet laajat väestörokotukset ovat aina pois muista terveyspalveluista.
Ne ovat kuitenkin esittäneet, että tarvittaessa rokotteiden jakelu yksityisille toimijoille tehtäisiin HUS-yhtymän kautta.
Voit keskustella aiheesta tiistaihin 17. tammikuuta 2023 kello 23:een saakka.
Uutisen otsikkoa korjattu 18. tammikuuta 2023 kello 18.30: Otsikon muotoilu ”terve aikuinen ei voi saada neljättä koronarokotusta mitenkään julkisesta terveydenhuollosta” korjattu muotoon ”ei voi yleensä saada neljättä koronarokotusta julkisesta terveydenhuollosta”. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelta kerrotaan, että lääkärillä on oikeus tapauskohtaisesti harkita potilaan lisärokottamista.