Hyppää sisältöön

Ruoho vihertää ja vettä sataa – tältä näyttävät ensi viikonlopun SM-ladut Tampereella

Tampereen Kaupissa pidettäviin kisoihin on ilmoittautunut yli 300 hiihtäjää. Sprintit hiihdetään tykkilumesta tehdyillä laduilla, mutta viiden kilometrin kisaladun kunto herättää vielä pientä huolta.

Tampereella viikonloppuna järjestettävien SM-hiihtojen valmisteluja on haitannut vesisade. Kilpailunjohtaja Pasi Rajalan mukaan kilpailut voidaan kuitenkin järjestää. Video: Juha Kokkala ja Jani Aarnio / Yle
Pasi Punkari

Tampereella ensi viikonloppuna pidettävien SM-hiihtojen ladut pysyvät kunnossa lämpimästä säästä huolimatta, vakuuttaa kilpailunjohtaja Pasi Rajala.

– Sprintit hiihdetään tykkilumesta tehdyillä laduilla. Niihin ei sää vaikuta, ja kilpailut pystytään joka tapauksessa viemään läpi.

Valmiina ovat 1,6 kilometrin sekä 2,5 kilometrin ladut. Pieni huolenaihe on puoliksi luonnonlumesta tehty viiden kilometrin mittainen kisalatu, jonka eteen joudutaan tekemään vielä töitä.

Viiden kilometrin ladun parantamisessa on Rajalan mukaan tehty ihan perinteistä kolahommaa.

– Meillä oli kymmenen hengen kolapartio sunnuntai-iltana laittamassa metsän puolelta lunta pahimpiin paikkoihin. Homma jatkuu maanantaina. Taistellaan sulamista vastaan sillä tavalla, sanoo Rajala.

Vaikka Tampereelle on luvattu vesisateita, viikonlopuksi ennustettu pikkupakkanen voi pelastaa myös vitosen ladun.

Säätila ei ole hiihtäjille mitään uutta

Tampereen Pyrintöä edustavan Amanda Saaren päätähtäimessä ovat viikonloppuna perjantain parisprintti ja sunnuntain perinteisen sprintti.

– Odotan, että kisoissa tulisi ehjiä ja onnistuneita suorituksia. Jos perinteisen kisassa pääsisi finaaliin, niin se olisi hyvä onnistuminen, Saari sanoo.

Amanda Saari katsoo kameraan.
Tampereen Pyrintöä edustava Amanda Saari ei kaipaa sprinttikisoihin 400 metrin pikapätkää. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Vetisissä kisakeleissä ei ole hiihtäjille mitään uutta. Saari muistelee pari vuotta sitten talven olleen aika samanlainen, vettä satoi tammi- ja helmikuussa.

Urheilija lähtee treenaamaan kaikenlaisissa säätyypeissä.

– Voi olla parikymmentä astetta pakkasta tai pahimmillaan voi olla kymmenen astetta plussaa ja sataa vettä. Mutta säässä kuin säässä mennään.

Kaupin ladut ovat Saarelle tuttuja, sillä ne ovat ihan takapihalla. Hän toivoo, että lauantain normimatkalla päästäisiin hiihtämään viiden kilometrin latua, se sopisi hänelle itselleen paremmin.

– Pirunvuoren nousu on pitkä työpätkä, sanoo Saari.

Kisoihin ilmoittautunut hyvin hiihtäjiä

Tampereen SM-hiihtoihin on ilmoittautunut reippaasti yli kolmesataa kilpailijaa eri kilpailumuotoihin. Kiireisin päivä on lauantai, jolloin lähtöviivalla nähdään aika tasan kolmesataa hiihtäjää vapaan hiihtotavat henkilökohtaisissa kilpailuissa.

– Kilpailijoiden määrä on enemmän kuin mitä uskallettiin odottaa. Se tarvitsee meiltä tietysti vähän enemmän järjestelyitä ja tekijöitä, kilpailunjohtaja Pasi Rajala sanoo.

Pasi Rajala katsoo kohti kameraa.
Kilpailunjohtaja Pasi Rajala kertoo, että talkoolaisia on löytynyt hyvin kisojen järjestelyihin mukaan. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Rajalan arvioi, että Kaupin laduilla pärjää taitava ja tekninen hiihtäjä. Sprinttiradoilta löytyy myös mutkia, jotka aiheuttavat rytminvaihtoja kilpailijoille, samalla mutkat aina vähän hidastavat hiihtäjiä.

Pari viikkoa sitten pidetyissä kisojen kenraaliharjoituksissa Kaupin stadionin loppusuoraa pidettiin hieman lyhyenä. Rajalan mukaan loppusuoraa tullaan pidentämään sen verran kuin se on mahdollista.

– Meillä on ehkä vähän lyhyempi loppusuora kuin jossakin muualla. Se on kuitenkin paras, joka tulee ekana maaliin, Rajala sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 17. tammikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle