Hyppää sisältöön

Rakentajat laiminlyövät loppukatselmuksia, esimerkiksi Oulussa ja Kuusamossa pyyntö on jäänyt tekemättä sadoissa kohteissa

Rakentajan tulee pyytää loppukatselmusta viiden vuoden kuluessa rakennusluvan saamisesta. Katselmuksen puuttuminen voi johtaa isoihin lisäkuluihin ja esimerkiksi estää talon tai mökin myymisen.

Loppukatselmuksen tekee rakennusvalvontaviranomainen rakentajan ilmoituksen perusteella. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Oulussa ja Kuusamossa sadoista rakennuskohteista puuttuu lain vaatima viranomaisen loppukatselmus.

Ylen MOT kertoi maanantaina, että ongelma on varsin yleinen Suomessa. Oulussa kohteita on yli 800, ja suositussa mökkikunnassa Kuusamossa luku on yli 400. Esimerkiksi väkilukuun suhteutettuna Kuusamon määrä on moninkertainen Ouluun verrattuna.

Kuusamon lukuja selittää isolta osin mökkirakentaminen arvioi rakennustarkastaja Tero Hietala.

– Teimme vuonna 2019 kiinteistöselvityksiä Rukan alueella 1400 kohteessa. Niistä paljastui yli 100 puuttuvaa loppukatselmusta, ja valtaosa Rukan rakennuksistahan on vapaa-ajan asuntoja.

Rakentajan tulee pyytää loppukatselmusta viimeistään viiden vuoden kuluttua rakennusluvan saamisesta. Rakentajan aloitteellisuus ja vastuu vaikeuttaa puuttuvien katselmusten seurantaa kunnissa. Esimerkiksi Oulussa on kehitetty sähköisiin järjestelmiin perustuvaa muistutusmallia rakentajalle, kun rakennusluvan viiden vuoden määräaika on täyttymässä.

Voit keskustella aiheesta 17. tammikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle