Hyppää sisältöön

Valovoimaiset oopperatähdet nauttivat Punaisen viivan tunnelmista – Johanna Rusanen tuntee oman kotiseutunsa historian oopperassa

Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä esitetään oopperaa 20 vuoden tauon jälkeen.

Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen Punainen viiva -oopperan rooliasuissaan Turun kaupunginteatterin näyttämöllä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Suomen tunnetuimpiin oopperatähtiin kuuluva Johanna Rusanen laulaa Kainuun kansan tuntoja Turun kaupunginteatterin lavalla.

Hän esittää Riika Romppasta ja tämän miehen Topi Romppasen roolin laulaa Waltteri Torikka. Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva kuvaa aikaa ennen vuoden 1907 eduskuntavaaleja.

– Olen odottanut tätä roolia pitkään. Koko kertomuksella ja oopperalla on tärkeä merkitys, koska juureni ovat Kainuussa. Olen viettänyt lapsuuteni Kuhmon ja Suomussalmen alueella. Alueen luonto ja historia ovat lähellä sydäntäni, kertoo Rusanen.

Rusanen on viime aikoina nähty muun muassa Suomen Kansallisoopperan Wagner–oopperoissa. Niissä on hänen mielestään samaa sanomaa kuin Punaisessa viivassa.

– Tässäkin on kyse yksilön ponnistelusta suurempaa koneistoa vastaan. Se on taistelu selviytymisestä.

Myös tulevat eduskuntavaalit ovat mielessä.

– Kun seuraan kiihkeitä vaalikeskusteluja, tuntuu, että ihmisillä on muutoksen jano, vaikka vaalit toistuvat muutaman vuoden välein. Meillä on globaaleja ongelmia, mutta yksilön on otettava vastuuta omasta tekemisestään.

Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen laulavat pääroolit Turun kaupunginteatterissa Punainen viiva -oopperassa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Waltteri Torikka nauttii roolinsa fyysisyydestä

Waltteri Torikan roolihenkilön työhön kuuluu hyvin paljon fyysistä työtä.

Hänen pitää hankkia perheelle jotain ruokaa. Perhe elää kurjissa ja köyhissä oloissa.

– Tämä on yksi tärkeimmistä rooleista suomalaisessa oopperakirjallisuudessa. Olen kiitollinen, että saan tulkita ja tehdä tämän roolin, kertoo Torikka.

Torikka muun muassa rämpii lumessa ja kanniskelee pyydettyjä lintuja. Lisähaasteen esiintymiselle tuo se, että orkesteri ja kapellimestari Ville Matvejeff ovat tällä kertaa laulajien takana.

– Meidän täytyy katsoa monitoreja, jotta tiedämme, milloin laulamme. Pitää katsoa kuin ei katsoisi. Aluksi tuntui olevansa kuin heikoilla jäillä ajoittain, kun kapellimestari ei ollut edessä.

Torikka toivoo, että Turun kaupunginteatterissa jatketaan oopperan tekemistä. Hän pitää näyttämöä hienona ja sen mahdollisuuksia hyödynnetään hienosti.

– Olen aina odottanut, että pääsisin tekemään tämänkaltaisia rooleja. Tämä on musiikkitaideteos, mutta myös näyttämötaidetos.

Torikka ja Johanna Rusanen sekä teoksessa laulava Päivi Nisula jatkavat kotimaisen oopperan kanssa ja yhteistyössä kesälläkin. He esiintyvät Hämeenkyrössä, jossa esitetään ooppera Ihmiset suviyössä.

Oopperalaulaja ja Saaristo-oopperan taiteellinen johtaja Päivi Nisula riemuitsee päästessään itse lavalle. Hän on tyytyväinen myös, että pieni oopperaseurue tekee samalla suurimman esityksensä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Saaristo-oopperan suurin ponnistus

Punaisessa viivassa esiintyvät oopperatähtien lisäksi Turun filharmoninen orkesteri, kuorot Chorus Cathedralis Aboensis ja Euga.

Teos on yhteystyö, jota teatterille ehdotti Saaristo-ooppera.

Sen perustaja on oopperalaulaja Päivi Nisula. Seurue syntyi keväällä 2010. Kuun lopulla ensi-iltaan tuleva Punainen viiva on pienen oopperaseurueen suurin ponnistus.

– Itse olen jo lapsesta asti haaveillut, että pääsisin Turun kaupunginteatterin näyttämölle. Nyt olen täällä. Saaristo-ooppera ei pystyisi itse tällaista tuotantoa tekemään.

Ohjaaja Mikko Kouki myöntää, että ooppera on synkähkö. Se on kamppailua, miten pysytään hengissä talven yli.

Päivi Nisula kertoo, että oopperan suunnitteluvaiheessa ei tiedetty, kuinka pahaksi maailmantilanne Ukrainan sodan vuoksi muotoutui. Yleisö on ollut kiinnostunut teoksesta. Lipuista yli 70 prosenttia on myyty.

– Tiedä sitten, kaipaavatko ihmiset jotain kevyttä ja viihdettä. Kyllä tällainenkin puhuttelee, pohtii Nisula.

Suosittelemme sinulle