Kymen Vesi Oy on lisännyt kloorin määrää Kotkassa Tavastilan vesitornilta lähtevään vedenjakeluverkostoon.
Kloorin lisääminen johtuu nousseista mittausarvoista. Yhtiö on lähettänyt asiasta tiedon asiakkailleen tekstiviestillä.
Vettä voi käyttää normaalisti eikä se aiheuta terveyshaittaa käyttäjälle. Kloorin hajua ja makua on mahdollisesti kuitenkin havaittavissa Kotkassa, Pyhtäällä ja Haminassa.
Mikrobien taustalla energiasäästöt
Viime viikolla otetussa näytteessä Kotkan Tavastilan vesitornilta niin sanottu kokonaispesäkeluku oli tavallista suurempi. Pesäkeluku kuvaa veden mikrobiologista laatua ja se kattaa myös joukon ihmiselle haitattomia mikrobeja.
Nousseiden arvojen aiheuttajaksi epäillään veden virtausmäärissä tehtyä supistusta. Taustalla voi yllättäen olla energiansäästötoimenpiteet. Veden pumppausta vähennettiin käyttäjien vesilaskujen pitämiseksi kohtuullisina.
– Todennäköisesti kohonneet arvot johtuvat siitä, että vesi on seissyt pidempään säiliössä. Vesi on koko ajan ollut juomakelpoista, mutta reagoimme aina kun arvoissa tapahtuu tämmöisiä muutoksia, sanoo Kymen Vesi Oy:n laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko.
Vesilaitos on jo palauttanut vesitornin veden virtausta säästötoimenpiteitä edeltävälle tasolle.
Arvoissa valtava nousu, mutta käytännön vaikutus pieni
Kohonnut kokonaispesäkeluku oli viime viikolla 1100 millilitraa kohden, kun se normaalisti on tasoa 20. Vaikka nousu kuulostaa dramaattiselta, niin Ukon mukaan ei ole syytä huoleen. Esimerkiksi pakattuja vesiä, kuten pullovettä koskeva vastaava ohjearvo on 50 000 millilitraa kohden.
– Joillain verkoston alueilla yli tuhannen menevät arvot ovat täysin normaaleita. Luku on kuitenkin Tavastilalle epänormaalin korkea. En muista, milloin näin korkeita lukuja olisi sieltä mitattu, Emmi-Maria Ukko sanoo.
Muilta osin veden on todettu täyttävän laatuvaatimukset ja -tavoitteet.
Kloorin voi aistia etenkin verkoston alkupäässä
Mitä pidemmälle vesi kulkeutuu verkostossa, sitä vähemmän kloorin lisääminen tuntuu käyttäjälle.
Ukon mukaan esimerkiksi verkoston loppupäässä Pyhtäällä klooria ei varmasti havaitse samalla tavalla kuin verkoston alkupäässä Kotkansaarella tai Karhulassa.
Klooria syötetään niin pitkään verkostoon, että pesäkeluvut normalisoituvat koko verkostossa. Emmi-Maria Ukko uskoo, että kloorin lisäys jatkuu muutamasta viikosta kuukauteen.