Hyppää sisältöön

Räjähtikö Nepalin turmakone ilmassa ennen tuhoisaa törmäystään? Silminnäkijä kertoo valtavasta tulipallosta

Asiantuntijan mukaan turmakoneen toinen siipi saattoi sakata.

Risto Mattila

– Kone lensi yläpuolellamme ja näytti siltä kuin se olisi ollut kääntymässä. Se syöksyi kallion kielekkeen oikealle puolelle ja hajosi sitten kahtia, kertoo Ganga Magar. Hän on toinen Reutersin haastattelemista silminnäkijöistä.

Magar vahvistaa siis saman, mikä näkyy Ylen julkaisemasta silminnäkijävideosta, jolla kone pyörähtää nopeasti vasemmalle kyljelleen niin että oikea siipi näyttää olevan taivasta kohden ja vasen maata kohden juuri ennen kuin kone törmää maahan.

Magarin mukaan koneen toinen moottori ei olisi ollut käynnissä ennen onnettomuutta.

Ilmailuasiantuntija Greg Waldron taas arvioi videon perusteella, että koneen toinen siipi näyttää sakanneen eli menettäneen nostokykynsä.

romua
Yhden silminnäkijän mukaan onnettomuuskone osui pudotessaan kallionkielekkeeseen ja katkesi kahteen osaan. Osa koneen jäännöksistä päätyi 300 metriä syvään rotkoon. Kuva: EPA-EFE

Toinen silminnäkijä, Sapana Khadka puolestaan kertoo nähneensä valtavan tulipallon ilmassa juuri ennen törmäystä. Videolla tulipalloa ei näy, mutta kone häviää näkyvistä talon taakse juuri ennen maahantörmäystä.

Khadka kertoo pelänneensä, että kone putoaa heidän talonsa päälle, mutta se putosikin aivan sen viereen.

”Ainakin kaksi naista oli vielä elossa”

– Kuulin voimakkaan räjähdyksen, kuin pommin äänen, kertoo AFP:n haastattelema Arun Tamu, joka oli 500 metrin päässä onnettomuuspaikalta.

– Juoksimme onnettomuuspaikalle ja näin, että ainakin kaksi naista oli vielä elossa. Tulipalo esti meitä kuitenkin menemästä lähemmäksi.

Pääkaupungista Kathmandusta Pokharaan matkalla olleen koneen kyydissä oli 57 nepalilaista, viisi intialaista, neljä venäläistä, kaksi etelä-korealaista, argentiinalainen, irlantilainen, australialainen sekä ranskalainen matkustaja.

itkevä nainen
Kuva: EPA-EFE

Maanantaina löydettiin kaikkiaan 70 koneessa olleen ruumiit, kaksi on vielä kateissa.

– Koko perhe on tuskissa, sanoo Raj Dhungana pokharalaisen sairaalan pihalla.

Hän on onnettomuudessa kuolleen 23-vuotiaan opiskelijan, Sangita Shahin setä.

Finnairilla 12 ATR 72 -konetta

Koneen ohjaamon ääni- ja lentotietojen tallentimet löydettiin aamupäivällä hyväkuntoisina.

lentokone
Ranskalaisvalmisteinen ATR 72 -potkuriturbiinikone Pokharin lentokentällä Nepalissa. Kuva: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Nepalilaisen Yeti Airlinesin turmakone on kaksimoottorinen potkuriturbiinikone ATR 72.

Konetyyppi on käytössä myös muun muassa Finnairilla.

Koneen pituus on 27,2 metriä ja siipien kärkiväli 27,1 metriä ja matkanopeus 463 kilometriä tunnissa, kerrotaan Finnairin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Finnairin kahdentoista ATR-koneen laivastosta ensimmäinen on otettu käyttöön vuonna 2007 ja viimeisin vuonna 2012.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle