Hyppää sisältöön

Pariskunta voi nyt ostaa asunnon valtion tuella jopa Suomen arvokkaimmilta alueilta – katso, millaisen kodin voisit saada

Suurin mahdollinen asp-lainasumma on nyt 60 000–100 000 euroa suurempi kuin viime vuonna.

Helsingin Herttoniemessä sijaitseva kolmio olisi vielä viime vuonna ollut asp-lainalla saavuttamattomissa. Video: Henrietta Hassinen/Yle
Karla Kempas

Vielä viime kuussa Helsingin Herttoniemessä sijaitseva kerrostalokolmio olisi ollut monen ensiasunnon ostajan ulottumattomissa.

Nyt pariskunta voisi ostaa pyyntihinnaltaan lähes 350 000 euron asunnon valtion takaamalla lainalla.

Asp-lainoihin liittyvät säännökset muuttuivat vuodenvaihteessa. Kahden asuntosäästäjän yhdessä hankkiman asunnon asp-lainan enimmäismäärä nousi 50 prosentilla.

Viime vuonna helsinkiläinen sai maksimissaan 215 000 asp-lainan, tänä vuonna pariskunta voi saada jopa yli 320 000 euroa. Pankki voi myöntää asp-lainan, kun asuntosäästäjä on kartuttanut asp-tililleen vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Maksimilaina vaatii jo suuret säästötkin.

Kiinteistönvälittäjä Helena Heininen, Koti LKV:stä asettelee tyynyjä somistukseksi myytävässä huoneistossa.
Kiinteistönvälittäjä Helena Heininen Koti LKV:stä somistaa herttoniemeläiskolmiota valokuvausta varten. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Näin suurin mahdollinen asp-laina nousi vuodenvaihteessa eri kaupungeissa:

  • Helsinki: 215 000 --> 322 500
  • Espoo, Kauniainen, Vantaa: 160 000 --> 240 000
  • Tampere, Turku: 140 000 --> 210 000
  • Muut kunnat: 120 000 --> 180 000
Kartta pääkaupunkiseudun kuntien alueista, joissa asp-lainalla saa asunnon.
Kartta pääkaupunkiseudun alueista, joihin pääsee asp-lainalla.
Kartassa näkyvät pääkaupunkiseudun postinumeroalueet, joille asp-sääntöjen mukaisella maksimilainalla pääsee. Vaaleanvihreällä näkyvät alueet, joille pääsi viime vuonna ja tummanvihreällä ne, jotka ovat tulleet mukaan nyt, kun maksimilainasumma kasvoi. Grafiikka perustuu Kiinteistömaailman laskelmiin ja alueiden kerrostaloasuntojen keskihintoihin. Grafiikka: Laura Merikalla/Yle

Valtion tuella arvoalueelle

Muutos lisää asp-säästävien pariskuntien asuntovalikoimaa merkittävästi, arvioi kiinteistönvälitysketju Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala.

– Nyt pääsee selvästi useammalle alueelle. Se tuo ihan uusia mahdollisuuksia pariskunnille, Korkala sanoo.

Aiemmin helsinkiläiset parit pääsivät keskihintojen perusteella asp-lainalla Oulunkylässä tai Kannelmäessä sijaitsevaan kerrostaloasuntoon. Nyt rahat riittävät myös asuntoon Herttoniemessä, Pohjois-Meilahdessa ja Pasilassa.

Muutos toi useita kymmeniä asuinalueita asp-säästävien pariskuntien ulottuviin. Laskelma perustuu kerrostaloasuntojen keskihintoihin.

Myynnissä oleva kerrostaloasunnon olohuone.
Espoossa asp-laina voisi riittää tähän kolmioon Soukassa. Myös ensiasunnon ostajien on otettava huomioon, millaisiin kuukausittaisiin asumiskustannuksiin heillä on varaa, kun korkokuluihin ja energiaan menee aiempaa enemmän rahaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

OP-Kodin kiinteistönvälittäjä Sanna-Leena Peltosen mukaan muutos voi näkyä pääkaupunkiseudulla myös niin, että pariskunta ostaakin kaksion sijaan kolmion tai uudemman asunnon.

– On mahdollista saada parempikuntoinen asunto tai yksi huone lisää, Peltonen sanoo.

Pienten asuntojen keskihinnoilla pariskunta pääsee jopa Helsingin arvokkaimmille asuinalueille, kuten Kaartinkaupunkiin ja Kaivopuistoon.

– Tätä voi kuvata merkittäväksi muutokseksi, Korkala sanoo.

Sanna-Leena Peltonen, OP-Koti kiinteistönvälittäjä.
Kiinteistönvälittäjä Sanna-Leena Peltosen kokemuksen mukaan pariskunnat etsivät monesti ensiasunnoksi kolmiota. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ilmainen korkosuojaus rohkaisee

Pariskunnat ovat aiemminkin voineet ottaa asp-lainan lisäksi normaalia asuntolainaa, jos heidän taloudellinen tilanteensa on sallinut sen. Myös asp-lainaa otettaessa pankki selvittää, miten lainanhakija voi selviytyä lainanmaksusta. Jokainen pari ei saa suurinta mahdollista asp-lainaa.

Korkalan mukaan muutos kuitenkin kannustaa asp-säästäviä pariskuntia asuntokaupoille, koska asp-lainaan kuuluu valtion korkotuki kymmeneksi vuodeksi. Asuntolainojen korot nousivat viime vuonna nopeasti nollasta yli kolmeen prosenttiin.

Jos asp-lainan korko nousee yli 3,8 prosenttiin, valtio maksaa osan korkomenoista. Juuri nyt korot ovat sen verran korkealla, että asuntolainan korkoihin saisi apua valtiolta.

Asuntokauppa on vähentynyt viime kuukausien aikana muun muassa kallistuneen energian ja korkojen nousun vuoksi. Moni pankki ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna usealla prosentilla.

Pankit kuitenkin arvioivat, että tilanne hyödyttää ensiasunnon ostajia, joiden ei tarvitse myydä edellistä asuntoaan alta pois. Hiipunut asuntomarkkina vähentää kilpailua asunnoista ja antaa ostajille enemmän aikaa harkita. Laskevat hinnat parantavat mahdollisuutta neuvotella hinnasta.

Peltosen mielestä asp-muutos osui ensiasunnon ostajien kannalta oivaan aikaan.

– Ensiasunnon ostajilla on juhlatilanne.

Voit keskustella aiheesta jutun lopussa 18.1. klo 23 asti.

Voit tarkastella taulukosta sellaisten asuinalueiden keskihintoja, joille uusilla asp-lainojen ehdoilla pääsisi. Taulukon tietojen lähde Kiinteistömaailma, KVKL Hintaseurantapalvelu. Taulukossa vanhojen kerrostaloasuntojen kaupat vuodelta 2022.

Suosittelemme sinulle