Hyppää sisältöön

Tukes on kuuluttanut malminetsintälupia Sallassa – mielipiteitä ja muistutuksia voi jättää reilun kuukauden ajan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kuuluttanut neljä Latitude 66 Cobalt Oy:n Sallassa sijaitsevaa malminetsintälupahakemusta. Alueilta etsitään kobolttia, kuparia ja kultaa.

Kuusamossa etstään malmeja kairaamalla kallioperää.
Viime vuonna Tukes kuulutti 16 Latitude 66 Cobalt Oy:n malminetsintälupahakemusta Kuusamossa ja Posiolla. Kuva on Kuusamosta, jossa malmeja etsitään kairaamalla. Kuva: Latitude 66 Cobalt Oy
Jarno Tiihonen

Malminetsinnän lupaviranomaisena toimiva Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kuuluttanut neljä Latitude 66 Cobalt Oy:n Sallassa sijaitsevaa malminetsintälupahakemusta.

Kalliolampi, Niemelä, Pattasoja 2 ja Salla eteläinen -nimiset lupahakemusalueet sijaitsevat Sallan kunnan eteläosassa. Malminetsintä kyseisillä alueilla kohdistuu kobolttiin, kupariin ja kultaan.

– Alueilla on tähän mennessä kerätty maaperänäytteitä ja tehty geologista peruskartoitusta. Tulosten pohjalta osaa lupahakemusalueista on pienennetty ja rajattu uudelleen, kertoo tiedotteessa yhtiön viestinnästä vastaava Jussi Lähde.

Latitude 66 Cobalt hakee malminetsintälupia alueille neljäksi vuodeksi. Kyseisenä aikana yhtiö jatkaa näytteenottoa ja tekee mittauksia sekä ilmasta että maan pinnalta. Geologisesti kiinnostavimmilla alueilla kerätään pohjamoreeninäytteitä ja tehdään tarvittaessa myös kallioperäkairauksia.

Maanomistajille maksetaan korvauksia

Mainittujen lupahakemusalueiden yhteenlaskettu pinta-ala on 3 649 hehtaaria. Alueilla on yhteensä 175 maanomistajaa.

Malminetsintäluvan saatuaan yhtiö maksaa maanomistajille kaivoslain mukaiset korvaukset eli 20 euroa hehtaarilta vuodessa. Yhtiö voi sopia malminetsinnästä myös suoraan maanomistajan kanssa, ja korvaukset maksetaan myös siinä tapauksessa.

– Nyt kuulutettavilla alueilla vuotuinen malminetsintäkorvaus tulee olemaan lähes 73 000 euroa siinä vaiheessa, kun malminetsintäluvat saavat lainvoiman, Lähde kertoo.

Kuulutusprosessin yhteydessä alueen maanomistajilla, asukkailla sekä muilla toimijoilla on mahdollisuus lausua näkemyksensä lupahakemuksista. Tukes kysyy mielipiteet myös kunnalta, ELY-keskukselta ja paliskunnilta.

Mielipiteet ja muistutukset on jätettävä Tukesille 22.2.2023 mennessä.

Lue myös:

Lupaprosessien hitaus ei huoleta Latitude 66 Cobalt -malminetsintäyhtiötä – johtaja: "On oltava aikaisin selvillä, mitkä kriteerit täytyy täyttää"

Latitude 66 Cobalt kerää näytteitä Kolarissa

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt etsii malmeja Kuusamossa ja Posiolla

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme