Hyppää sisältöön

Nouseeko Nurmoon vielä ABC? Hallinto-oikeus hylkäsi osayleiskaavasta tehdyt valitukset

Pitkään haaveiltuun ja vastustettuun hankkeeseen on mahdollista hakea vielä valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Osuuskauppa Eepee odottaa konkretiaa ennen tarkempia suunnitelmia.

Keski-Nurmontien liikenneympyrä ja peltoa takana.
Keski-Nurmontien liikenneympyrän toisella laidalla on Osuuskaupan omistama tontti. Kuva: Mikko Hakomäki
Tuomo Mäenpää

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Nurmon keskustan osayleiskaavasta tehdyt valitukset.

Hallinto-oikeuden perustelujen mukaan kaupunginvaltuuston aiempi päätös asiassa ei ole lainvastainen. Lisäksi hallinto-oikeus hylkää katselmuksen järjestämistä koskevan vaatimuksen. Hallinto-oikeus ei myöskään tutki vastineessa esitettyjä uusia kumoamisvaatimuksen perusteita.

Kaavassa on vastustusta aiheuttanut Osuuskauppa Eepeen varaus valtatie 19:n ja Keski-Nurmontien risteysalueella. Osuuskauppa on omistanut tontin jo yli 15 vuotta. Paikalle on pitkään suunniteltu ABC-liikennemyymälää.

– Ennen mahdollista rakennuslupaa ja rakentamista pitää vielä asemakaavan vahvistua, joten tässä vaiheessa ei oikein voi vielä konkretiaan mennä, Eepeen kaupallinen johtaja Jari Palo toppuuttelee.

Palo korostaa, että kyse on vasta yleiskaavasta.

– Hanke on ollut piakkoin 20 vuotta tapetilla, joten varovaiseksi on oppinut tässä. Seuraamme tilanteen kehitystä ja sen mukaisesti etenemme.

Valituslupaa voi hakea korkeimmasta hallinto-oikeudesta

Alueen asukkaat ja maanviljelijät ovat vastustaneet ABC:n nousemista tontille. Viljelijät kokevat joutuvansa ahtaalle paikassa ja yritystoiminnan kehittämisen alueella pelätään ABC:n myötä hankaloituvan. Lisäksi alueen tulevat liikennejärjestelyt ovat huolestuttaneet.

Maanantaina Seinäjoen kaupunginhallitus käsitteli asiaa ja hallinto-oikeuden päätös merkittiin tiedoksi.

Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen on mahdollista hakea vielä valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

– Mikäli valituslupaa haettaisiin, sen käsittelyyn menee kokemuksemme mukaan noin puoli vuotta. Mikäli Vaasan hallinto-oikeuden päätös tulee lainvoimaiseksi, aloitetaan asemakaavan valmistelu, Seinäjoen kaupungin hallintojohtaja Jari Jokinen selventää.

Alueelle on mahdollista sijoittaa liikenneasema, jonka liiketilan enimmäismäärän on enintään 5 000 kerrosalaneliömetrin.

Hallinto-oikeus on erikseen todennut päätöksessä, että vasta alueen yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä tarkentuu ja päätetään, mitä palveluiden toimintoja alueelle osoitetaan.

Lue myös:

Nurmon osayleiskaava mahdollistaa nyt liikennemyymälän rakentamisen Keski-Nurmontien varteen – Osuuskaupalla ei vielä investointipäätöstä

Nurmon uusi yleiskaava jaettiin kahtia – ABC-huoltoasemaa vastustavia maataloustuottajia kuullaan uudestaan

Suosittelemme sinulle