Hyppää sisältöön

Poliisi ja puolustusvoimat tutkivat Vuosangan ampumaonnettomuutta

Maanpuolustuskorkeakoulun harjoituksessa kadetti sai ampumahaavan olkapäähänsä. Poliisi tutkii tapahtunutta, myös Maanpuolustuskorkeakoulu on aloittanut oman selvityksensä.

Kartalla näkyvät Oulu, Kajaani, Kuhmo ja Vuosanka.
Onnettomuus tapahtui maanantaina iltapäivällä kello 17 jälkeen Kainuussa Kuhmon Vuosangan harjoitusalueella. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiia Korhonen

Kuhmon Vuosangassa maanantaina 16. tammikuuta tapahtuneen ampumaonnettomuuden tutkinta jatkuu.

Poliisi tutkii tapahtunutta ja myös Maanpuolustuskorkeakoulu on aloittanut oman selvityksensä onnettomuudesta, kertoo harjoituksen johtajan apulainen, majuri Panu Kekoni.

Onnettomuudessa kadetti sai olkapäähänsä ampumahaavan ampumaharjoitukseen liittyvässä pimeäammunnassa. Hänelle annettiin paikan päällä ensiapua ja hänet toimitettiin Kainuun keskussairaalaan jatkohoitoon. Kadetin läheiset ovat tietoisia tapahtuneesta. Muita loukkaantuneita ei ole.

– Eilinen ilta oli raskas. Aloitimme välittömästi kriisitoimet, eli yksilö- ja ryhmäkeskustelut paikalla olleille kadeteille ja henkilökunnalle. Lisäksi koko harjoituksen henkilöstö on psykososiaalisen tuen piirissä ja mahdollisuus keskusteluille on jatkuvaa, Kekoni kertoo.

Harjoituksen on alkuperäisen aikataulun mukaan määrä jatkua tammikuun 28. päivään asti. Kekonin mukaan harjoitus on iso kokonaisuus, ja sitä jatketaan suunnitellusti lukuun ottamatta toimintaa onnettomuuspaikalla.

– Emme toistaiseksi harjoittele onnettomuuspaikalla, jotta saadaan selvitettyä paremmin, mitä on tapahtunut ja miten se voidaan estää jatkossa.

Maanpuolustuskorkeakoulun harjoituksessa tapahtunut onnettomuus on toinen ampumaonnettomuus puolustusvoimissa lyhyen ajan sisällä. Kainuun prikaatin ampumaradalla Kajaanissa tapahtui marraskuussa ampumaonnettomuus, jossa varusmies sai ampumavamman päähänsä. Varusmies menehtyi myöhemmin sairaalassa.

– Kaikki onnettomuudet ovat pysäyttäviä ja järkyttäviä tilanteita etenkin harjoitusjoukoille, mutta en pysty ottamaan kantaa, onko niissä samankaltaisuuksia, Kekoni sanoo.

Suosittelemme sinulle