Hyppää sisältöön

Lapin talvimatkailukeskuksissa rikotaan ennätyksiä – matkailijoita on kaikkiaan hyvin liikkeellä

Levillä on rikottu uutena vuotena myyntiennätys. Ylläksellä kansainvälisiä matkailijoita on ennätysmäärin. Pyhä-Luostolla, Saariselällä ja Sallassa on matkailijoita hyvin.

 Kaksi punaiseen ja violettiin pukeutunutta hiihtäjää seisoo tunturin päällä Lapissa ja ottaa valokuvia.
Hiihtolomien varaustilanne näyttää Ylläksellä hyvältä, vaikka myyntiennätys jäänee tänä vuonna rikkomatta. Kuvituskuva. Kuva: Linus Hoffman / Yle
Timo Metsäjoki,
Vesa Vaarama

Lapin talvimatkailukeskuksissa talvisesonki on alkanut erittäin hyvin. Useissa kohteissa on kolkuteltu ennätyksiä kävijämäärissä ja matkailijamäärät ovat palanneet osin koronarajoituksia edeltäneelle tasolleen.

– Matkustajamäärä palasi suurin piirtein vuoden 2019 tasolle joulukuussa. Uusivuosi oli meillä viime vuotta parempi, Visit Levin markkinointijohtaja Maija Palosaari toteaa.

Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen kertoo, että Levin hiihtokeskuksen rinteillä kerääntyi loka-joulukuun aikana hieman yli satatuhatta rinnepäivää. Kansainvälisiä asiakkaita rinteessä oli 19 prosenttia enemmän verrattuna edelliseen vuoteen. Kansainväliset asiakkaat tulivat laajasti eri puolilta maailmaa, mutta eniten Euroopasta.

– Rinteessä ja hiihtokeskuksen palveluissa on loka-joulukuussa asiakkaita ollut yhtä paljon kuin viime talvena, joka oli ennätyksellinen, Mustonen sanoo.

Kittilän lentokentän matkustajamäärä palasi suurin piirtein vuoden 2019 tasolle joulukuussa. Eniten lentomatkustajia tuli Isosta-Britanniasta, Palosaari avaa.

Sallan matkailu on ottanut useita merkittäviä harppauksia kehityksessä eteenpäin

Sallan hiihtokeskuksella kaksi edellistä kautta olivat huippukausia ja tämä kausi näyttää lupaavalta hieman hiljaisemmasta alusta huolimatta, kertoo Salla Ski & Activen toimitusjohtaja Kari Koskimaa.

Sallan matkailupäällikkö Paula Aspholm kertoo, että majoitusyrittäjillä on hyvin varauksia pääsiäiseen saakka ja suurimmalta osalta majoituspaikat täynnä. Tilanne on helpottumassa.

Lapsi menossa hiihtohissiin Sallatunturilla.
Salla Ski & Active on investoinut rinteisiin toimitilojen laajennukseen sekä ympärivuotiseen toimintaan. Kuvituskuva. Kuva: Antti Mikkola / Yle

– Sallan vetovoima on ollut jo pitkään kasvussa. Tälle talvelle avattiin Salla Wilderness Lodges maisemahuoneistot ja pian valmistuvat myös Kuuru Lakeside majoitustilat, Aspholm mainitsee.

Matkalla Sallaan ry:n Heli Karjalainen kertoo, että Sallassa vierailee sekä kotimaisia että eurooppalaisia kävijöitä, joita tulee erityisesti Hollannista, Saksasta ja Espanjasta.

– Sallan kansallispuiston avaaminen on jo antanut esimakua positiivisista vaikutuksistaan mahdollistaen osaltaan Sallan kehittymistä entistä vahvemmin ympärivuotiseksi kohteeksi, Karjalainen kehuu.

Ylläksellä joulusesongilla kansainväliset matkailijat palasivat ennätysmäärin

Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas sanoo, että alkuvuoden osalta Visit Ylläksellä odotetaan hyvää tulosta. Kansainvälisten vieraiden määrät voivat jopa kolkutella ennätyksiä.

– Esimerkiksi ranskalaisten vieraiden määrä on kasvanut uusien lentoyhteyksien myötä. Nyt Ylläksellä on erityisesti ranskalaisia ja hollantilaisia, kun keväällä painottuvat saksalaiset ja sveitsiläiset. Myös suomalaisten kävijöiden määrä näyttää hyvältä, Vehmas toteaa.

Hiihtolomien varaustilanne näyttää Ylläksellä hyvältä, vaikka viime maaliskuussa tehty myyntiennätys jääneekin rikkomatta.

Ylläksellä puolet matkailijoista on kotimaisia ja puolet kansainvälisiä.

– Suomalaiset ovat energiakriisissä miettineet rahankäyttöä aiempaa tarkemmin. Tämä heijastuu vuokraamomyynteihin, jotka olivat joulusesongilla pienoisessa laskussa. Joulun ajan kansainväliset vieraat eli britit ostavat erityisesti ohjattuja retkiä, eivätkä uskaltaudu niin paljon omin tiedoin talvisille reiteille, Vehmas sanoo.

Pyhä-Luostolla talvisesonki jatkuu vahvana

Pyhä-Luoston alueella yritysten mukaan joulukuu on ollut ennätyksellinen erityisesti kansainvälisten matkailijoiden osalta, kertoo Visit Pyhä-Luosto ry:n toiminnanjohtaja Anu Summanen.

Pyhä-Luosto odottaa, että vahva talvisesonki jatkuu koko tammikuun aina maaliskuun loppuun asti. Ennakointia vaikeuttaa se, että kotimaiset matkailijat tekevät varauksensa myöhään.

Pyhä-Luosto Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Päivi Hannula
Pyhä-Luoston alueella lomailevat erityisesti ranskalaiset. Kuvituskuva. Kuva: Annu Passoja / Yle

– Tässä vaiheessa varausasteet vaikuttavat hyvältä. Siinä missä kotimaisten matkailijoiden määrä on vähentynyt, niin kansainvälisiä on tullut tilalle. Mökkimajoituksen valitsee merkittävä määrä kansainvälisiä matkailijoita. Summanen avaa.

Saariselällä varaustilanne kielii hyvästä kaudesta

Saariselkä Ski & Sportin toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa kertoo, että tällä kaudella on kolkuteltu viime talven ennätyksellisen hyviä lukuja.

– Kaikki ennusteet ja alueen varaustilanteesta tulleet viestit kielivät siitä, että hyvä kausi on tulossa. Paljon riippuu huhtikuun olosuhteista, että jatkuuko talvi täällä mainiona. Huhtikuun lumiolosuhteet ovat kuitenkin meidän vahvuutemme, Katajamaa mainitsee.

Matkailupalveluiden kotimainen kysyntä on hieman heikentynyt, mutta vastaavasti kysyntä Keski- ja Etelä-Euroopasta on kasvanut, kertoo Saariselän keskusvaraamon myynti- ja markkinointipäällikkö Nina Saniola.

Saariselän alueen asiakkaista 70 prosenttia tulee kotimaasta ja loput ulkomailta. Kansalaisuuksina korostuvat erityisesti saksalaiset, ranskalaiset ja brittiläiset, selviää Saariselän matkailutilastoista.

Suosittelemme sinulle