Hyppää sisältöön

Paralympiakomitealta jää saamatta miljoonien avustukset – hakemus jätettiin myöhässä

Viime vuonna Paralympiakomitean saama yleisavustus oli runsaat kaksi miljoonaa euroa. Komitean vuosibudjetti on 3 360 000 euroa.

Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Pertti Lappalainen

Suomen Paralympiakomitea ei tule saamaan opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) myöntämää valtionavustusta vuodelle 2023. Paralympiakomitean valtionavustushakemusta ei jätetty ministeriön asettamaan takarajaan 1.12.2022 mennessä.

Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen jätti hakemuksen päivän myöhässä, perjantaina 2. joulukuuta. OKM ei ota hakemusta huomioon liikuntajärjestöjen yleisavustusten käsittelyssä.

– Tein virheen, jota yhdenkään järjestöä johtavan ihmisen ei pidä tehdä. Valtionavustuksen hakeminen on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein, työtehtäväni. Tehtyä en saa tekemättömäksi, vaikka kuinka haluaisin, Juntunen toteaa Paralympiakomitean tiedotteessa.

Vuonna 2022 Paralympiakomitean yleisavustus oli suuruudeltaan 2 062 000 euroa. Paralympiakomitean vuosibudjetti kokonaisuudessaan on 3 360 000 euroa.

– Pyydän anteeksi ja olen pahoillani tästä talouden tilanteesta, johon olemme joutuneet, Juntunen sanoo.

Paralympiakomitean hallitus päätyi antamaan Juntuselle kirjallisen varoituksen. Tiedotteen mukaan virheellä on erittäin merkittävä vaikutus Paralympiakomitean talouteen ja toimintaedellytyksiin.

– Riikka Juntunen on toiminut pitkään tehtävässään moitteettomasti ja erinomaisella otteella, kertoo Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Paralympialaisiin tähtäävillä erillinen rahoitus

Hänen mukaansa Paralympiakomitean hallitus tekee kaikkensa vahinkojen minimoimiseksi sekä vastaavien erehdysten estämiseksi tulevaisuudessa.

Paralympiakomitean hallitus kertoo velvoittaneensa Juntusen käynnistämään toimenpiteet, joilla järjestö pystyy pitämään vahingot mahdollisimman pieninä.

Pääsihteeri Juntusen mukaan Paralympiakomitean taloudellinen tilanne on viime vuoden pohjalta kohtuullinen, eikä akuuttia kassakriisiä ole. Hänen mukaansa muun muassa järjestön oma varainhankinta ja muu tuki sekä säästäminen ovat nyt tärkeässä roolissa.

– Jonkin verran toimintaa pystytään toteuttamaan hankkeiden kautta, mutta se paikkaa vain pienen osan kokonaisuudesta, Juntunen sanoo.

Suomesta on lähdössä kesäkuussa kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoihin Berliiniin 65 urheilijan joukkue. Tiedotteen mukaan Suomen Paralympiakomitea aikoo pyrkiä siihen, että joukkueen kisaprojekti pystyttäisiin viemään läpi kunnialla.

– Joukkue on valittu ja ensimmäinen valmistautumisleiri on pidetty. Näiden kisojen turvaaminen on ensisijaisen tärkeää, Juntunen kertoo.

Tuleviin paralympialaisiin tähtääviin urheilijoihin tilanteella ei tiedotteen mukaan ole vaikutusta. Parahuippu-urheilu on osa Olympiakomitean alaisen huippu-urheiluyksikön toimintaa ja näin ollen paralympiajoukkueen valmistautumisen rahoitus tulee sen kautta.

Suosittelemme sinulle