Hyppää sisältöön

Liipasinlapanen on vapaaehtoisten uusi täsmäapu rintamalle – ”Talvisotaan kudottiin suomalaisille, nyt tämä sukupolvi tekee niitä Ukrainaan”

Liipasin- eli ampujan lapasessa on paikka peukalolle ja etusormelle. Eteläpohjalaiset kutovat niitä nyt pitkillä varsilla ja maanläheisillä väreillä ukrainalaisten lämmikkeeksi.

Kaksi naista istuu keittiössä kutomassa villasukkia lahjoitettavaksi Ukrainaan
Ilmajokelaiset vapaaehtoiset Kaija Aspila-Renkola (vasemmalla) ja Maija-Liisa Lähteenmäki organisoivat lapasinkeräystä Ukrainaan. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Hanne Leiwo

Vapaaehtoisten apu Ukrainaan on ollut suurta koko hyökkäyssodan ajan. Viime aikoina taistelualueelle on Suomesta viety muun muassa lämmintä vaatetta.

Ilmajokelaiset vapaaehtoiset ovat toimittaneet Ukrainaan 467 paria alueella kudottuja villasukkia, ja nyt täsmäapuna neulotaan ampujan- eli liipasinlapasia.

– Talvisotaan kudottiin liipasinlapasia suomalaisille, nyt tämä sukupolvi tekee niitä Ukrainaan, huokaisee ilmajokelainen Kaija Aspila-Renkola.

– Ei saa unohtaa, että siellä on oikeasti sota, jota varten täsmäkudotaan, toteaa yksi aktiivisista neulojista Maija-Liisa Lähteenmäki.

Ilmajokelaisten vapaaehtoisten kutomia liipasinlapasia Ukrainaan lahjoitettavaksi.
Liipasinlapaseen tai ampujan lapaseen on kudottu peukalon lisäksi paikka etusormelle. Nämä lapaset matkaavat pian Ukrainaan. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Pitkät varret ja maanläheiset värit

Liipasinlapaseen tai ampujan lapaseen kudotaan peukalon lisäksi paikka myös etusormelle.

Osa kutojista tekee lapasen sormikkaan ohjeella niin, että kutoo vain etusormen ja jättää muut sormet tekemättä. Ilmajokelaiset käyttävät ohjeena netistä Pro Ukraina -sivustolta löytyvää lapasohjetta, joka löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

– Nyt tarve on myös lapasille, joissa etusormi on kudottu vasemman käden lapaseen, sanoo Maija-Liisa Lähteenmäki.

Etusormelle voi kutoa paikan vaikka lapasparin molempiin lapasiin, jolloin lapaset käyvät molempiin käsiin, naiset muistuttavat.

– Varsista on toivottu pitkiä ja väreistä maanläheisiä, mutta muuten lapaset saa oikeastaan tehdä ihan omalla tavallaan, Aspila-Renkola sanoo.

Ilmajokelaisten liipasinlapaset kerätään paikallisen K-kauppaan, mistä vapaaehtoiset toimittavat ne Pohjanmaalla toimivalle Kalyna-yhdistykselle, joka puolestaan vie avun perille Ukrainaan.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 18. tammikuuta kello 23 asti.

Enemmän aiheesta:

Villasukkien sijaan droneja ja tähtäimiä: suomalaiset haluavat antaa nyt täsmäapua sotivalle Ukrainalle

Suomi rakentaa talot 200:lle kotinsa menettäneelle ukrainalaiselle – sisäministeri Mikkonen: “Ihmisten näkymä on jo jälleenrakentamisessa”

Suosittelemme sinulle