Hyppää sisältöön

Pieksämäen rautatieaseman rakennuksessa toimii nyt vastaanottokeskus

Kotokunta avasi Mikkeliin ja Pieksämäelle vastaanottokeskukset. Yritys perusti lyhyen ajan sisällä viisitoista vastaanottokeskusta eri puolille Suomea.

Pieksämäen ratapiha.
Kotokunta on vuokrannut vastaanottokeskukselle tiloja Pieksämäen rautatieasemalta. Arkistokuva. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Vilma Ruokoski

Mikkelissä ja Pieksämäellä vastaanottokeskukset ovat aloittaneet toimintansa yllättävissä osoitteissa.

Pieksämäellä Kotokunnan vastaanottokeskus sijaitsee rautatieaseman kiinteistössä ja Mikkelissä Mikonkadulla lähinnä toimistojen ja yritysten käytössä olevassa kerrostalossa.

Sijainnit eivät vastaa ennakkokäsitystä vastaanottokeskuksista. Selittävä tekijä on niiden toimintamalli, jossa asiakkaat majoitetaan vuokra-asuntoihin.

– Toimimme puhtaasti asuntopohjaisella mallilla, Kotokunnan toimitusjohtaja Juhani Pälve sanoo.

Avaamista aikaistettiin

Yritys on vuokrannut ja kalustanut asuntoja asiakkaita varten nopealla aikataululla yhteensä viidellätoista paikkakunnalla. Asunnoissa on tarvittavat huonekalut ja ruuanlaittovälineet.

Kotokunnan vastaanottokeskuksissa ei valmisteta asiakkaille ruokaa, vaan he ostavat ruuat vastaanottorahalla.

Mikonkadun ja Raatihuoneenkadun risteys Mikkelissä. Kuvassa näkyvässä rakennuksessa sijaitsevat muun muassa Ravintola Vino, Kotokunta Oy ja Etelä-Savon maakuntaliitto.
Mikkelissä Kotokunnan vastaanottokeskus on korttelin päässä kaupungin torilta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Alun perin Mikkelin ja Pieksämäen vastaanottokeskukset oli tarkoitus avata vasta tammi–helmikuussa, mutta Pieksämäellä keskus aloitti toimintansa jo ennen joulua ja Mikkelissä vuoden alussa.

– Keskustelimme Maahanmuuttoviraston kanssa vastaanottokeskuksista, ja he pyysivät aikaistamaan niiden avaamista. Tämä oli aikaa, jolloin ukrainalaisia vaikutti tulevan paljon enemmän, Pälve sanoo.

Yrityksellä on tällä hetkellä runsaasti vapaita vastaanottopaikkoja. Niin runsaasti, että Mikkelin vastaanottokeskukseen ei ole parin ensimmäisen toimintaviikon aikana tullut yhtäkään asiakasta.

Toimitusjohtaja Pälve arvioi, että vastaanottokeskukseen on ensi viikolla tulossa suurempi määrä asiakkaita.

Pieksämäellä kymmeniä lapsia

Pieksämäen vastaanottokeskuksella on noin sata pääosin ukrainalaista asiakasta, joiden joukossa kymmeniä lapsia.

– Lapset ovat päässeet jo kouluun, ja vanhemmat ovat tutustuneet koulunkäyntiin, Pälve kertoo.

Ukrainalaiset ovat Pälveen mukaan tulleet joko suoraan itärajalta omalla autolla tai jotakin muuta reittiä Suomeen noin viikko ennen majoittamista vastaanottokeskuksen asuntoihin.

Ennen siirtoa Etelä-Savoon he ovat olleet joitakin päiviä Etelä-Suomessa uusille maahantulijoille tarkoitetussa transit-keskuksessa.

Vastaanottokeskuksen palvelut ovat Pälveen sanojen mukaan ”yhteiskunnan palvelut minikoossa”. Keskuksissa hoidetaan muun muassa pakolaisten sosiaali- ja terveysasioita.

Koulunkäynnin ja monen muun palvelun osalta vastaanottokeskus tekee yhteistyötä kunnan kanssa.

Voit keskustella aiheesta 23.1. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle