Hyppää sisältöön

Tällainen on maailman ensimmäinen äänimajakka – kuuntele, miten vahvaa murretta puhuva mummo pelottelee hirviä valtateiltä

Maailman ensimmäinen hirviä valtatieltä häätävä äänimajakka on ollut vajaat kolme kuukautta toiminnassa Pohjanmaalla. Ely-keskus on tyytyväinen pilottihankkeen tuloksiin, ja jatkoa on suunnitteilla.

Maailman ainoa hirviä karkottava äänimajakka sijaitsee Kasitien varrella Pohjanmaalla Mustasaaressa. Samalle tieosuudelle voi tulla kevään aikana lisää äänimajakoita.
Matti Rinnekangas

Valtateiden t-risteykset ovat suoraan sanottuna surmanloukku. Näin toteaa älyliikennelaitteita valmistavan Innotrafikin tuotevastaava Jouni Hänninen.

Hän kuvailee kauhutilannetta: hirvi menee tien yli suoraan, mutta vastapäätä onkin aita. Tämä aiheuttaa sen, että hirvi jää pyörimään väärälle alueelle, riista-aitojen väliin ja pahimmassa tapauksessa tielle.

– Kun siihen yhdistetään sata kilometriä tunnissa tuleva auto pimeässä, jälki on kamalaa, Hänninen sanoo.

Yhteen tällaiseen surmanloukkuun on kasitiellä Mustasaaren Vassorinlahdella asennettu niin sanottu äänimajakka.

Laite havaitsee valtatietä lähestyvän hirven, minkä jälkeen kaiuttimesta alkaa kuulua kovaäänistä ihmisen puhetta.

Tavoitteena on, että hirvi pelästyy ääntä ja jatkaa matkaansa riista-aidan oikealla puolella, ei tiellä.

Innotrafikin valmistama äänimajakka on pilottihanke ja ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Laitteesta kuuluu suomenkielistä puhetta. Äänitallenne on 80-luvulla tehdystä haastattelusta, jossa iäkäs nainen muistelee sota-aikoja.

– Pohjalaisnainen kertoo sotavuosien kokemuksia ja kuinka hän hurjastelevan hevosen kanssa on mennyt pitkin poikin talvisodassa, Hänninen kuvailee.

Hänninen kertoo, että ruotsalaisen yliopistotutkimuksen mukaan riistaeläimistä varsinkin hirvi pelkää ihmisen ääntä. Sillä ei varsinaisesti ole mitään merkitystä, mitä kieltä käytetään. Tämän laitteen nauhoite on Kansallisarkistosta ja se on teostovapaata.

Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas, Suomen Riistakeskus. Liikenneturvallisuusvastaava Kjell Lind, Etelä-Pohjanmaan ely-keskus. Tuotevastaava Jouni Hänninen, Innotrafik.
Riistapäällikkö Stefan Pellas, Innotrafikin tuotevastaava Jouni Hänninen ja ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Kjell Lind ovat yhdessä suunnitelleet äänimajakan käyttöä Pohjanmaalla. Kuva: Jussi Itämäki / Yle

Jälkiä seurataan lumihangesta

Äänimajakka asennettiin Pohjanmaalle viime syksynä.

Riistakeskus on lumentulon jälkeen seurannut tilannetta ja dokumentoinut ainakin kuuden hirven kääntyneen takaisin metsään valtatielle menemisen sijaan.

– Täällä on paikallinen metsästäjä, joka käy täällä melkein joka aamu tarkistamassa jälkiä, Suomen Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas kertoo.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksessa suunnitellaan pilottihankkeen laajentamista Kasitiellä.

Äänimajakoille olisi hyviä paikkoja Kasitien varrella Vassorinlahdelta pohjoiseen Kokkolan suuntaan.

– Jos rahoitus löytyy, niin kyllä ilman muuta. Se on kustannustehokas toimenpide ja näyttää toimivan hyvin, ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Kjell Lind sanoo.

Seuraava äänimajakka saattaa tulla alueelle jo keväällä.

Tulevaisuudessa riista-aidattomien t-risteysten määrä Kasitiellä vain kasvaa, jos Uudenkaarlepyyn ja Pedersören suuntaan suunnitellut ohituskaistat toteutuvat.

– On myös välkkyviä hirvivaroitusmerkkejä, jollaisia meillä on ollut Luopajärven ja Rengonharjun välillä. Niitäkin on mietitty lisää, Lind kertoo.

Hirvet ohjataan metsän kautta alikulkuun

Vassorinlahden riista-aidat ja riistaeläinten käyttöön suunniteltu valtatien uusi alikulku ovat maksaneet noin 2 miljoonaa euroa, kun äänimajakan hinta on alle 10 000 euroa.

Äänimajakan tarkoitus on ohjata hirvet takaisin metsään ja halutessaan käyttämään tien ja riista-aidan toiselle puolelle kulkemiseen noin kilometrin päässä sijaitsevaa alikulkua.

Vaikka äänimajakka on pitänyt hirvet hyvin pois valtatieltä, niin alikulkua ne eivät vielä ole juurikaan löytäneet.

Riistapäällikkö Stefan Pellaksen mukaan kaksi hirveä on mennyt alikulusta lännestä itään päin. Yhtenä syynä kulkureitin vähäiselle suosiolle Pellas pitää sitä, että alikulku näyttää teollisuusalueelta, eli siellä vielä ole mitään vihreätä.

– Pienriista otti alikulun heti käyttöön, ja myös valkohäntäpeurat ja metsäkauriit käyttävät sitä, Pellas kertoo.

Hänen mukaansa yleensä kestää pari vuotta, ennen kuin hirvet oppivat käyttämään uutta vaellusreittiä.

Voit kommentoida juttua 18. tammikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle