Hyppää sisältöön

Puolueilla korkeat odotukset kevään eduskuntavaaleista – edes kannatusmittauksissa rämpivä keskusta ei tunnustaudu häviäjäksi

Ainakin kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tavoittelevat kansanedustajamääräänsä lisäystä kevään eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiirissä.

Vaalimakkaran paistoa Vaasan torilla eduskuntavaalit 2023.
Perussuomalaiset avasi eduskuntavaalikampanjansa Vaasan torilla tammikuisena viikonloppuna. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Elina Niemistö,
Kati Ala-Renko

Puolueet ovat lähteneet kovin odotuksin kohti huhtikuun eduskuntavaaleja. Suurin osa puolueista tavoittelee kansanedustajamääränsä kasvattamista Vaasan vaalipiirissä.

Etenkin isojen puolueiden ehdokaslistat alkavat olla muutamia nimiä vailla täynnä ja moni ehdokas on jo saanut kampanjansa vauhtiin.

Perussuomalaiset tavoittelee neljää tai jopa viittä paikkaa nykyisen kolmen sijaan ja kokoomus kolmea nykyisen kahden sijaan. Kristillisdemokraatit tavoittelevat edustajiensa tuplaamista.

SDP haluaa vähintäänkin pitää kaksi paikkaansa, mutta uskoo myös kasvun mahdollisuuteen.

Myös vihreillä on vahva tahto saada vaalipiiristä ensimmäinen edustaja läpi, eikä keskustakaan tunnustaudu häviäjäksi heikosta gallup-suosiosta huolimatta.

Kysyimme nuorilta, mistä asioista eduskuntavaalien alla olisi tärkeää puhua. Toimittaja on Petra Haavisto.

RKP

Vaasan vaalipiirin suurimmaksi viime eduskuntavaaleissa noussut ruotsalainen kansanpuolue tavoittelee maltillisesti neljän paikan pitämistä, mutta viideskin sille kelpaisi.

Istuvat kansanedustajat Mikko Ollikainen, Anders Norrback, Joakim Strand ja Anna-Maja Henriksson ovat kaikki ehdolla myös nyt.

Ruotsinkielinen rannikko on RKP:n tärkeintä aluetta, mutta ei puolue nojaudu pelkästään ruotsinkielisten tukeen.

– Pohjanmaa ja Kokkola ovat tärkein alue, mutta kyllä haluamme olla mukana myös Etelä-Pohjanmaalla. Vaasassa on iso määrä ääniä ja myös suomenkielisten äänet ovat todella tärkeitä meille. Siellä on myös se isoin mahdollisuus vielä kasvattaa äänimäärää, toteaa toiminnanjohtaja Jenni Ahlbäck.

RKP:llä on ollut ehdokkaita myös Etelä-Pohjanmaalla esimerkiksi edellisissä kuntavaaleissa, mutta toistaiseksi näissä vaaleissa ei.

Keskusta

Keskustalle edessä olevat vaalit saattavat olla tuskalliset.

Puolue rämpii valtakunnallisen suosion pohjamudissa, mutta luottaa perinteiseen ja vankkaan tukialueeseensa, Vaasan vaalipiiriin. Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä uskoo, että nykyiset neljä paikkaa pystytään pitämään.

– Täällä on keskustan kannatus ja ilmapiiri ihan erilainen kuin etelämpänä Suomessa, joten siinä mielessä on innostusta ja hyvillä mielin tehdään yhdessä työtä, sanoo Kärkelä.

Etelä-Pohjanmaalla vaali-intoa saattaa hieman nostaa se, että puolue sai vaalipiiristä muutamaksi kuukaudeksi yhden ministerin lisää. Puolustusministeri Mikko Savolan näkyvyys ainakin kasvaa sopivasti ennen vaaleja.

Istuvat kansanedustajat Mika Lintilä, Mikko Savola, Antti Kurvinen ja Pasi Kivisaari pyrkivät uusimaan paikkansa, mutta paluuta yrittävät myös muun muassa entiset kansanedustajat Paula Sihto ja Lasse Hautala.

Keskusta asettaa Etelä-Pohjanmaalta on 12 ehdokasta ja Keski-Pohjanmaalta 4.

Kokoomus

Kannatusmittausten kirkkain tähti kokoomus on kovassa vauhdissa myös Vaasan vaalipiirissä.

Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila on tyytyväinen valtakunnalliseen kannatukseen ja omaan ehdokaslistaansa, ja syystäkin innostunut.

– Meillä on kovat odotukset ja toiveet. Valtakunnallisesti halutaan olla suurin puolue ja vaalipiirissä kasvattaa edustajien määrää kolmeen nykyisestä kahdesta. Sitä ei ole vielä tällä nykyisellä kuudellatoista edustajalla koskaan ollut, sanoo Varila.

Istuvat kansanedustajat Paula Risikko ja Janne Sankelo ovat saaneet rinnalleen kovia kilpakumppaneita eri puolilta vaalipiiriä.

Nousua eduskuntaan tavoittelevat muun muassa Suomen yrittäjien entinen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, vaasalainen yrittäjä Tommi Mäki ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonamieli. Uuteen nousuun pyrkii myös entinen kansanedustaja Susanna Koski.

Sosiaalidemokraatit

SDP:n vähimmäistavoite on pitää kaksi kansanedustajan paikkaa, jotka nytkin puolueella on (Matias Mäkynen ja Kim Berg) – mutta kolmatta paikkaakin tavoitellaan.

Jos kaikki menee nappiin, kolmaskin paikka on mahdollinen. Tärkeintä on kuitenkin säilyttää kaksi edustajapaikkaa, sanoo Pohjanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio.

Äänien uusjakoa on tiedossa, sillä aiempien vaalien äänikuningatar, nykyinen komissaari Jutta Urpilainen ei ole enää ehdolla.

– Tämä kannustaa ehdokkaitamme tekemään aktiivista kampanjatyötä, koska paljon ääniä on kentältä otettavissa.

Pohjanmaan sosiaalidemokraattien ehdokaslista on nyt yhtä nimeä vaille valmis.

– Meillä on laaja kattaus erilaisia ihmisiä ja myös uusia, meneillään on sukupolvenvaihdos.

Istuvat kansanedustajat Mäkynen ja Berg saavat haastajia muun muassa paluuseen pyrkivästä Maria Tolppasesta, sekä keskipohjalaisista Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotaluksesta ja pappi, lehtori Emilia Teerikankaasta.

Perussuomalaisten kampanjointia eduskuntavaalien alla 2023 Vaasan torilla.
Perussuomalaisten kampanja-avaus veti väkeä Vaasan torille. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Perussuomalaiset

Vaaligallupien toista paikkaa pitävän perussuomalaisten on kannatuslukujen valossa helppo pureutua vaalityöhön.

Sen vahvistaa myös virtaa täynnä oleva Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Anne Matokangas.

– Ehdokkaita on nimetty jo kesällä ja siitä lähtien he ovat kiertäneet kansan parissa. Loput aloittavat nimeämisen jälkeen.

Perussuomalaisten ehdokaslista on yhtä vaille täysi, mutta viimeinen ehdokas varmistunee lähipäivinä.

Puolueella on Matokankaan mukaan sen verran hyvä kannatus tällä hetkellä, että he uskaltavat sanoa ääneen ison tavoitteensa. Se on neljä tai jopa viisi paikkaa Vaasan vaalipiirissä. Tällä hetkellä pohjalaisia edustaa kolme kansanedustajaa: Juha Mäenpää, Jukka Mäkynen ja Mauri Peltokangas.

Vihreät

Vihreiden listalla on tällä hetkellä 10 ehdokasta, mutta Vaasan vaalipiirin vihreiden puheenjohtaja Lotta Alhonnoro on varma, että lista täyttyy määräaikaan mennessä.

Tavoitteena on saada vihdoin läpi se ensimmäinen kansanedustaja. Vaalipiiri on ollut aiemmin vihreille vaikeaa aluetta, mutta kannatus on kasvanut vähitellen vaali vaalilta.

– Enää 2000 ääntä pitäisi kiriä. Se on jo paljon vähemmän kuin se, että aiemmin piti tuplata äänimäärä, huomauttaa Alhonnoro.

Ehdokashankinta ei ole osoittautunut hankalaksi.

– Meillä on paljon aktiiveja, joita on helppo pyytää mukaan. Politiikan ulkopuolelta tulevien ehdokkaiden kanssa nousee erilaisia kysymyksiä esiin. Esimerkiksi se, miten vihapuhe huolestuttaa. Joillekin politiikka voi näyttäytyä rumana, toteaa Alhonnoro.

Alhonnoro on myös itse ehdolla. Edellisissä eduskuntavaaleissa hän keräsi vihreistä suurimman äänipotin, noin 1400 ääntä. Se ei vielä riittänyt läpimenoon.

Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraatit pyöräyttivät kampanjansa käyntiin viime viikonloppuna Seinäjoella.

Ehdokaslistalla on tällä hetkellä 14 nimeä. Yksi heistä on luotolainen istuva kansanedustaja Peter Östman.

– Tavoitteemme on kasvattaa kansanedustajien määrä kahteen. Uskon, että se on tässä vaiheessa realistista, meillä on hyvät ehdokkaat. Ääniä pitää tietenkin saada paljon, sanoo Pohjanmaan piirin puheenjohtaja ja vaalipäällikkö Tiina Hauta.

Lista koostuu monipuolisista ihmisistä; yrittäjistä, kasvatusalan edustajista, ja ikähaitari alkaa jo opiskelijoista.

Ehdokaslistalla on muun muassa seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu, luokanopettaja Kati Nummensalo ja ilmajokelainen yrittäjä, kunnanvaltuutettu Juhana Lähdesmäki.

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitolla on vasta kahdeksan ehdokasta, mutta tavoitteena on täysi 16 ehdokkaan lista. Lisää nimiä odotetaan ensi viikonloppuna piirihallituksen kokouksesta.

– Ehdokkaina meillä on erilaisia, aktiivisia ihmisiä. On pitkään politiikassa toimineita konkareita ja toisaalta innokkaita nuoria sekä erilaisia sosiaali- ja terveysalan ihmisiä, kuvailee Pohjanmaan vaalityöntekijä Pia Leinonen.

Vasemmistoliitolla on ollut oma kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä viimeksi yli 20 vuotta sitten.

Minulla on vahva usko, että jonain päivänä se on mahdollista. Sehän riippuu myös valtakunnallisella tasolla vasemmistoliiton kannatuksesta. Sen jälkeenkin, kun edustaja viimeksi on ollut, on jäänyt vain parin äänen päähän oma kansanedustaja.

Kiinnostavia nimiä ehdokaslistalla ovat esimerkiksi pitkän linjan vaasalainen vasemmistopoliitikko, nuorisokodin johtaja Harri Moisio ja aikanaan Suurin pudottaja -ohjelmasta tunnetuksi tullut jurvalainen lähihoitaja Ari Elomaa. Elomaa toimii valtuutettuna Kurikan kaupunginvaltuustossa.

Liike Nyt

Myös Liike Nytillä on tavoitteena täysi 16 henkilön ehdokaslista.

Puolueen ainoa istuva kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo kertoo, että ensimmäiset nimet julkistetaan Seinäjoella ensi maanantaina.

– Hakemuksia olemme saaneet paljon, mutta uudella puolueella on aina haasteita löytää ääniä tuovia ehdokkaita. Mielestäni valinta pitää saada tehdä erilaisten ihmisten joukosta – tarvitsemme sairaanhoitajia, poliiseja, ihmisiä eri elämänalueilta.

Harkimo kertoo, että jokaisessa vaalipiirissä on listoilla mukana myös kokenut poliitikko.

Puolueen tavoite on saada yksi kansanedustaja vaalipiiristä läpi.

Täältä voit katsoa (siirryt toiseen palveluun), miten puolueet pärjäsivät edellisissä eduskuntavaaleissa 2019.

VKK ja muut

VKK eli Valta kuuluu kansalle on nimennyt tässä vaiheessa viisi ehdokasta Vaasan vaalipiiriin. Toistaiseksi ehdokkaissa ei ole edellisten vaalien näkyvimpiä hahmoja.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoon vuosi sitten isolla äänivyöryllä valittu Heli Rämäkkö on tehnyt loikan Vapauden liitto -nimiseen puolueeseen, jonka riveissä hän on nyt ehdolla. Vapauden liitto on Rämäkön lisäksi nimennyt vaalipiirissä jo viisi muuta ehdokasta.

Muista eduskunnan ulkopuolisista puolueista esimerkiksi liberaalipuolue on tähän mennessä asettanut neljä ehdokasta. Suomen kommunistisen puolueen ainoa pohjalaisehdokas löytyy Seinäjoelta, missä Juha Päiväniemi on jälleen ehdolla. Kristallipuolueen toistaiseksi ainoa ehdokas on vaasalainen Jani Pontus Toivanen.

Piraattipuolueella, eläinoikeuspuolueella, feministipuolueella, korjausliikkeellä, sinimustalla liikkeellä tai kansalaisliitolla ei vielä toistaiseksi ole nimettynä ehdokkaita. Suomen kansa ensin -puolueen, avoimen puolueen, eikä myöskään Paavo Väyrysen seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista ei ole vielä puolueen kotisivuilla mainintaa.

Aiheesta voit keskustella torstaihin 19.1.2023 klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle