Hyppää sisältöön

Kauppa myi pakkaamatonta naudanlihaa Hämeenlinnassa

Lihat määrättiin hävitettäviksi, koska lihan alkuperää ei voitu osoittaa luotettavasti. Lihaa oli arviolta kaksi neljännesruhoa. Terveystarkastajan mukaan tapauksessa on kyse lähinnä huolimattomuudesta.

Terveystarkastaja teki 12. tammikuuta liikkeeseen tarkastuksen, jonka seurauksena lihat määrättiin hävitettäviksi. Kuva: Henna Hakala / Yle
Petri Lassheikki

Kaupungin terveystarkastaja on määrännyt hämeenlinnalaisessa elintarvikekaupassa säilytettyjä ruhonosia hävitettäväksi. Lihat määrättiin hävitettäviksi, koska lihan alkuperää ei voitu osoittaa luotettavasti.

Joulukuussa Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevaan Maria Markettiin tehtiin valvontasuunnitelman mukainen tarkastus. Jo tuolloin havaittiin puutteita lihojen jäljitettävyystiedoissa. Tuolloin liikkeessä ei kuitenkaan ollut lihaa myynnissä.

Terveystarkastaja teki torstaina 12. tammikuuta liikkeeseen uuden tarkastuksen. Yrityksen tiloista löytyi myynnissä olevaa pakkaamatonta naudanlihaan. Pakkaamatonta lihaa löytyi myös kylmiöstä.

Terveystarkastajan laatiman asiakirjan mukaan naudanlihaerä oli tuotu liikkeeseen tarkastuspäivän aamuna. Naudanliha oli toimitettu kohteeseen neljännesruhoina. Lihaa oli arviolta kaksi neljännestä.

Terveystarkastaja Tiina Laurell kertoo, että tapauksessa ei ole kyse tahallisuudesta. Kyse on lähinnä huolimattomuudesta. Lihaa ei pitäisi ottaa vastaan ilman vaadittavia asiakirjoja. Elintarvikkeet tulee olla jäljitettävissä kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa. Laurellin mukaan vastaavia tapauksia ei ole aiemmin tullut ilmi Hämeenlinnassa.

Myynnissä olleet lihat käärittiin kelmuun ja siirrettiin kylmiöön. Lihat kuvattiin, kylmiön ovi sinetöitiin ja yrittäjälle kerrottiin, ettei ovea saa avata.

Terveystarkastajat käyvät pakkaamassa ja sinetöimässä hävitettävät lihat myöhemmin tällä viikolla.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sannomat (siirryt toiseen palveluun).

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle