Hyppää sisältöön

Tornio on saanut 118 000 euron avustuksen vihreään siirtymään – uuden teollisuuspuiston ykköstuote olisi vety

Tornio on saanut merkittävän potin vihreään siirtymään tarkoitetusta EU:n elpymisrahastosta. Avustuksella Tornio valmistelee teollisuuspuiston asemakaavaa Outokummun terästehtaan viereen.

Tornioon suunnitellulla vihreän siirtymän teollisuusalueella voitaisiin tehdä fossiilivapaasti vetyä ja sen ohessa esimerkiksi synteettisiä polttiaineita ja ammoniakkia. Kuva: Business Tornio

Tornion kaupunki on saanut 118 000 euron valtionavustuksen vihreään siirtymään. Avustus on myönnetty Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä eli Next Generation EU -rahastosta. Tornion omavastuuosuus on noin 50 000 euroa.

Ympäristöministeriön myöntämän avustuksen avulla Tornio tekee teräsyhtiö Outokummun vieressä olevan teollisuusalueen asemakaavoitusta valmistelevia ja tukevia selvityksiä.

Kaupungin mukaan alue soveltuu hyvin vedyn valmistukseen. Vedyn valmistaminen vaatii paljon energiaa, jota voitaisiin tuottaa lähialueille suunnitellulla tuulivoimalla.

– Outokummulle menee jo ison kapasiteetin siirtolinjat, kertoo Business Tornion toimitusjohtaja Marko Alamartimo.

Business Tornio on Tornion kaupungin ja paikallisten yritysten omistama kehitysyhtiö.

Useiden yritysten kanssa on jo neuvoteltu

Alamartimon mukaan vety olisi alueen ykköstuote.

– Samalla mahdollistuisi myös synteettisten polttoaineiden, kaasujen ja ammoniakin valmistaminen, hän lisää.

Ammoniakkia käytetään lannoitteiden valmistukseen ja lannoitteista on ollut viime aikoina pulaa. Alamartimon mukaan ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kaikki Suomessa jalostettu ammoniakki oli tuontitavaraa.

– 80 prosenttia siitä tuotiin Venäjältä. Lisäksi iso osa Euroopassa tuotetusta ammoniakista tuotettiin Venäjän maakaasulla, Alamartimo kertoo.

Hankeen toteutumisen kannalta on tärkeää myös se, että alueelle sijoittuvan sataman yhteyteen voidaan sijoittaa varastointiin tarkoitettuja säiliöitä jatkojalostusta ja laivausta varten.

Alamartimo kertoo, että Business Tornio on jo neuvotellut useiden eri toimijoiden kanssa alueelle sijoittumisesta.

Selvityksessä esimerkiksi uusia teitä ja uusi väylä

Tornio alkaa valmistella kilpailutusta, jossa valitaan selvitysten toteuttajat.

Torniossa on tehtävä tie- ja rautatieyhteyksien, teollisuustonttien ja satama-alueen asemakaavoittamisen vaatimia maaperäselvityksiä.

Lisäksi kaupunki teettää sataman ja syväväylän vesirakentamiseen liittyvät esiselvitykset, joiden perusteella voidaan tehdä karkea kustannuslaskelma.

Tornioon suunniteltu Arctio Industrial Park on 75 hehtaarin kokoinen alue, josta 55 hehtaaria on suunniteltu raskaalle teollisuudelle.

Lue myös:

Selvitimme, kuka saa rahaa EU:n jättimäisestä elpymisrahastosta ja miten rahojen käyttöä valvotaan – lue kuusi kysymystä ja vastausta

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle