Hyppää sisältöön

Turku vastaa lukioidensa kovaan kysyntään etsimällä lisätilaa keskustasta

Aloituspaikkoja on tarkoitus nostaa sadalla. Turun päätöksen myötä naapurikuntien lukioiden opiskelijamäärä uhkaa supistua entisestään.

Turun päivälukioissa on 3 600 opiskelijaa. Noin 40 prosenttia lukiolaisista on ulkopaikkakuntalaisia. Kuvituskuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Turun viidellä suomenkielisellä päivälukiolla on ongelma. Laadukasta opiskelija-ainesta hakeutuu naapurikunnista kaupunkiin niin runsaasti, että toistasataa turkulaisnuorta jää vuosittain paikallisten opinahjojen ulkopuolelle.

Nyt opiskelijamäärää on tarkoitus kasvattaa vuokraamalla lisätilaa kymmenen vuoden ajaksi. Vuokratila on tarkoitus saada käyttökuntoon elokuussa 2024.

– Tavoitteena on lisätä aloituspaikkojen määrää sadalla. Tämä takaisi sen, että yhä enemmän turkulaisia opiskelijoita pääsisi käymään lukion kotikaupungissaan, kertoo Turun kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen.

Timo Jalonen arvioi, että lisätila on mahdollista saada käyttökuntoon elokuussa 2024. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

Turun päivälukioissa on noin 3 600 opiskelijaa. Noin 40 prosenttia lukiolaisista on ulkopaikkakuntalaisia.

Omien lukioidensa ulkopuolelle jäävät turkulaisopiskelijat suuntaavat usein naapurikuntien oppilaitoksiin. Jos heidänkin virtansa ehtyy, se merkitsee lähiseudun lukioiden osalta opiskelijamäärän supistumista entisestään.

– Meillä jäisi aloituspaikkoja tyhjiksi. Eli tämä tarkoittaisi päätöstä vähentää pysyvästi lukion paikkamäärää, mikä aiheuttaisi myös tarpeen karsia tuntiopettajien määrää, kertoo Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen.

Kaarinan lukiossa on 135 aloituspaikkaa. Turkulaisten osuus on noin 30 prosenttia. Kaikkiaan Kaarinan lukion nuorten koulutuksessa on 389 opiskelijaa.

Tilanahtauteen helpotusta

Turku etsii vuokratilaa tarjouskilpailun avulla alkuvaiheessa kymmeneksi vuodeksi.

Timo Jalonen arvioi sopivia tiloja löytyvän keskustan alueelta. Kyse olisi noin 2 300 neliöstä. Hallinnollisesti tila tulisi osaksi yhtä nykyistä lukiota. Päätöksiä sen suhteen ei ole vielä tehty.

– Puolalanmäen lukio toimii jo nyt kolmessa eri kiinteistössä. Neljäs tila ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Sen jälkeen tilanteen hallitseminen voisi olla hankalaa, pohtii oppilaitoksen rehtori Jouko Kauppinen.

– Toisaalta kaikki Turun lukiot kärsivät tällä hetkellä tilanahtaudesta, joten lisäneliöt saattaisivat tässä mielessä tuoda helpotusta, hän jatkaa.

Turku ei kaavaile uuden lukion rakentamista, sillä suunnittelu kestäisi vuosia. Jo entuudestaan kuormitetulta kaupungin lähivuosien investointilistalta ei löydy helposti tilaa uusille mittaville hankkeille.

Myös väestökehityksen ennakoidaan kääntyvän laskuun 2030-luvulla, jolloin uuden lukion tarve vähenisi.

Korjaus 19.1.2023 klo 15:30. Kaarinan lukion aloituspaikkamäärä on 135 ei 137. Turkulaisia heistä on noin 30 prosenttia. Tekstistä saattoi aiemmin saada sen käsityksen, että kyse oli koko opiskelijamäärästä. Kaikkiaan lukiossa on nuorten koulutuksessa 389 opiskelijaa.

Voit keskustella aiheesta 19. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle