Hyppää sisältöön

Lauri Karttunen ihmetteli suomalaiskurkun 62 sentin myyntihintaa Puolassa – Tiktok-julkaisusta tuli väärinymmärretty viraalihitti

Tiktokissa julkaistu video suomalaisen kurkun halvemmasta hinnasta ulkomailla on herättänyt sosiaalisessa mediassa ärtymystä. Kurkun hinnoittelun syy on kuitenkin monimutkaisempi.

Suomalaista kurkkua myynnissä K-Citymarket Ideaparkissa Seinäjoella 4,95 euron kilohintaan 18. tammikuuta 2023.
K-Citymarket Ideaparkissa Seinäjoella suomalaista kurkkua myytiin 18. tammikuuta 4,95 euron kilohinnalla. Kuva: Hanne Leiwo / Yle
Aliisa Uusitalo

Tiktokissa maanantaina julkaistu video on herättänyt vilkasta keskustelua ainakin Twitterissä suomalaisten vientituotteiden hinnoista ulkomailla.

Tiktokissa käyttäjä lartsa_kalevin eli Lauri Karttusen julkaisemalla videolla näkyy, kuinka suomalaista kurkkua myydään Puolassa sekaerässä muunmaalaisten kurkkujen kanssa alle 4 eurolla.

Kaikille kurkuille hinnaksi on ilmoitettu 2,93 zlotya eli 0,62 euroa kappaleelta. Kilohinnaltaan kurkut ovat 17,99 zlotya eli 3,83 euroa.

Suomessa kurkun kilohinta vaihtelee tällä hetkellä 4-6 euron välillä.

Ylen tietojen mukaan kyseessä on monikansallinen hypermarketketju Auchan. Auchan myy Puolassa verkkosivujensa mukaan kurkkuja, joiden alkuperämaat ovat Espanja, Kreikka, Suomi, Turkki ja Alankomaat. (siirryt toiseen palveluun)

Videolla näkyvät suomalaiset kurkut ovat Närpiössä toimivan Siggpacin tuottamia. Yle ei tavoittanut Siggpacia vastaamaan kurkkujen viennistään tiistaina.

Video osin väärinymmärretty

Videon tekijän Lauri Karttusen mukaan kurkkuvideo on sosiaalisen median keskusteluissa ymmärretty osin väärin. Hän kuvasi videon Puolassa ollessaan 3. tammikuuta.

Videossa Auchan-marketissa kurkut ovat myynnissä sekaerässä ja ilmoitettu hinta on Karttusen mukaan annettu vain kreikkalaiselle ja espanjalaiselle kurkulle.

Niiden joukossa on muutama Siggpacin muovikääreisiin laitettu kurkku, joille ei ollut ilmoitettu omaa hintaa.

Karttusen mukaan videon tarkoituksena ei ollut kauhistella kurkkujen hintaa, vaan ihmetellä sitä, miksi suomalaisia kurkkuja myydään sekaerässä muunmaalaisten kurkkujen kanssa ilman, että alkuperämaa ilmoitetaan hinnoissa.

– Moni ei ollut oikein ymmärtänyt sitä mun videon pointtia.

– Lähtökohtaisesti tarkoituksena oli näyttää se hämmentävä asia, että siellä on myynnissä suomalaisia kurkkuja, joille ei ole hintalappua ja se, mistä ne ovat sinne ilmestyneet, Karttunen sanoo.

Kurkkuja myydään harvoin ulkomaille

Vuonna 2020 Suomessa tuotettiin kurkkuja vuodessa noin 54 miljoonaa kiloa. Lähes koko sato syödään kotimaassa.

Syiksi halvemmille hinnoille ulkomailla on Twitter-keskustelussa pohdittu muun muassa vientitukia ja alhaisempaa verotusta.

Videolla näyttää siltä, että kurkut ovat kuvaushetkellä kuitenkin myös 22 prosentin alennuksessa.

Auchanin verkkosivuilla kurkkua myydään tällä hetkellä 3,98 zlotyn eli 0,85 euron kappalehintaan (siirryt toiseen palveluun).

Todellisuudessa ero suomalaisiin hintoihin ei siis välttämättä ole yhtä huima kuin mitä sosiaalisessa mediassa on puitu.

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbackan toteaa, että vihannesten kulutus on yleensä hieman nihkeätä alkuvuodesta.

Hän ei ota kantaa siihen, ovatko esimerkiksi useiden närpiöläisten kasvihuoneiden sulut korkean sähkönhinnan vuoksi tänä talvena vaikuttanut kurkkujen vientiin.

– Voi olla, että joku yksittäinen kauppapuutarha, joka markkinoi tuotteensa itse, on joutunut etsimään vaihtoehtoisia kanavia viennin kautta, hän sanoo.

Käyrät kurkut ovat halvempia ja niitä ostetaan ulkomailla

Myös Tallinnan Prisman hinnat ovat herättäneet Twitter-ketjussa ihmetystä.

Tallinnan Prisman verkkokaupan mukaan suomalainen kurkku on nyt kilohinnaltaan 1,99, espanjalainen 2,49 ja virolainen 4,49 euroa.

Syynä on se, että Virossa myytävät kurkut ovat niin sanottuja käyriä kurkkuja, joiden kilohinta on suoria kurkkuja alhaisempi.
– Ne ovat ykkösluokan kurkkuihin verrattuna hinnaltaan edullisempia ja muodoltaan erikoisempia, SOKin Tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka kertoo.

Suomessa käyrien kurkkujen hinta S-ryhmän kaupoissa on noin 1,79 euroa kilo.

Käyrien kurkkujen saatavuus Puhakan mukaan myös vaihtelee.

– Kyseessä on sivutuote, jonka saatavuus vaihtelee ja asiakkaat myös pääosin haluavat ostaa suoria kurkkuja, hän sanoo.

Juttua voi kommentoida Yle-tunnuksilla 19.1.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle