Hyppää sisältöön

Lapin suurin oppitunti tavoitti lähes 2000 osallistujaa – nettikiusaamiselle ja ilkeilylle pyritään laittamaan stoppi

Lähes sata lappilaiskoulua kokoontui yhteen nettikiusaamista vastaan. Mannerheimin Lastensuojeluliitto tukee kouluja työssä kiusaamisen kitkemiseksi.

Henkilö makaa sohvalla ja katsoo puhelinta. Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.
MLL:n Lapin piiri vierailee kuluvan vuoden aikana jokaisessa lappilaiskunnassa antamassa koulutusta siihen, miten nettikiusaamiseen voi puuttua. Kuvituskuva. Kuva: Belén Weckström / Yle
Timo Metsäjoki

Tiistaina pidetty nettikiusaamisen vastainen oppitunti tavoitti peräti 98 lappilaista koululuokkaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Katja Rippstein kertoo, että alun perin ilmoittautuneita oli 1800, mutta osallistujia tulikin 1955.

– Uskomattoman hienoa nähdä, että koulut ja ennen kaikkea oppilaat lähtivät etänä näin mainiosti mukaan, Rippstein iloitsee.

Oppitunti kokosi oppilaat streamin ääreen samanaikaisesti. MLL:n Inka Kiuru alusti ensin aiheen pariin, ja sen jälkeen koululaiset kävivät opettajan johdolla eri teemoja läpi. Luokat osallistuivat myös yhteiseen keskusteluun alustan kautta.

– Yksi oppilas halusi myös räpätä nettikiusaamisesta, mikä oli varsin rohkeaa, Rippstein kehaisee.

Sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa peleissä tapahtuva kiusaaminen on monimuotoinen ilmiö

Rippstein ajattelee, että ei ole olemassa oikoreittejä, joilla kiusaamiselle saataisiin stoppi. Nettikiusaamiseen voi syyllistyä kuka tahansa, joko tarkoituksellisesti tai ajattelemattomuuttaan.

– Nuoret sanoivat oppitunnilla mainiosti, että otetaan aikuiset mukaan nettimaailmaan. Aikuisten täytyy rohkeasti puuttua, jos lapsi tai nuori ottaa asian puheeksi. Emme saa vain katsoa vierestä, vaan asia on otettava tosissaan, Rippstein ohjeistaa.

Empatiataidot nousevat tärkeiksi eli on osattava asettua toisen asemaan.

Rippstein toteaa, että sosiaalinen media on nopea ja monisyinen alusta. Kynnys osallistua kiusaamiseen netissä on matala: kiusaamiseen on helppo mennä mukaan klikkaamalla nappia. Kun toisen pahaa mieltä ei heti näe, ei ole niin helppo tuntea myötätuntoa kiusattua kohtaan. Monesti on niin, että aikuiset eivät ole paikoissa, joissa kiusaamista tapahtuu.

– Yksi nuori huomautti, että ei pidä olettaa asioita, vaan pitää lähteä etsimään se juurisyy, miksi joku kiusaa. Kiusaaminen on aina hankala ja hyvin yksilöllinen asia, Rippstein avaa.

Kiusaamisen vastaisen työn avuksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto toimittaa halukkaille kouluille materiaalipaketin. Lisäksi MLL:n Lapin piiri jalkautuu tänä vuonna kaikkiin maakunnan kuntiin antamaan koulutusta siihen, kuinka nettikiusaamiseen voi puuttua.

17.1. klo 17.45 korjattu päivämäärä keskiviikosta tiistaiksi

Aiheesta lisää:

Tutkimus: kiusaamisella yhteys myöhempiin mielenterveysongelmiin ja väkivaltarikollisuuteen

“Tyyppi oli vahinko!” – Verkkokiusaaminen satuttaa ja siitä tulee syrjitty olo

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle