Hyppää sisältöön
Mielipide
Muoti

Jari Ehrnroothin kolumni: Brittiläisen herrasmiehen puvussa on hyvä hallita maailmaa

Miksi 1800-luvun lopun brittiläisen herrasmiehen urheilu- ja maaseutuasusta on tullut koko maailmaa johtava puku, pohtii Ehrnrooth.

Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.
Jari EhnroothSosiologian ja kulttuurihistorian dosentti

Uusi vuosi maailman nuorimmassa valtiossa alkoi ikävästi: Kuusi toimittajaa vangittiin. Tasavallan presidentti oli laskenut housuihinsa kesken puheen (siirryt toiseen palveluun) eikä tietoa olisi saanut välittää eteenpäin.

Kuvat kertovat, että entinen kapinapäällikkö Salva Kiir johtaa Etelä-Sudania mustassa stetsonissa ja hyvin istuvassa tummassa puvussa. Asukokonaisuus huokuu luotettavuutta ja itsevarmuutta.

Yhdysvaltojen tämän hetken suosituimmassa tv-sarjassa Yellowstone, karjatilallinen John Dutton (Kevin Costner) nousee Montanan kuvernööriksi täsmälleen samassa asussa (siirryt toiseen palveluun).

Aasia, Afrikka, Amerikka, Australia, Eurooppa – kulttuurit ja ihonvärit vaihtuvat, mutta nykyaikaisen mieshallitsijan asu on kaikkialla sama. 1800-luvun lopun brittiläisen herrasmiehen urheilu- ja maaseutuasusta (siirryt toiseen palveluun) on tullut koko maailmaa johtava puku.

Mistä johtuu, että asiallisuutta, tasapuolisuutta ja luotettavuutta korostaakseen myös Vladimir Putinin ja Xi Jipingin kaltaisten diktaattoreiden on nieltävä ylpeytensä ja tilattava räätäliltään länsimainen miesten puku? Sopisivathan kasakkapaita ja silkkinen kiinalaispuku paljon paremmin paitsi heidän arvoihinsa myös kulttuurista itsenäisyyttä vahvistamaan.

Kylmän sodan aikana puhemies Mao esiintyi aina kansanarmeijan sarkapuvussa. Stalinilla oli sotamarsalkan takkinsa ja Fidel Castro ennusti länsimaisen imperialismin luhistumista sissipäällikön vihreässä univormussa.

Lännen pukukoodi oli siis voittanut sielläkin, missä länsimaisia arvoja yhä vastustetaan.

Arvojärjestelmien kilpailussa alkoi uusi vaihe, kun neuvostojohtajat Nikita Hrutsovista alkaen pukeutuivat länsimaiseen miesten pukuun. Siltä tieltä ei ole ollut paluuta.

Kiinassa sama siirtymä tapahtui vasta Dengin valtakauden jälkeen 1990-luvun taitteessa. Jiang Zemin ei enää esiintynyt kansanarmeijan sarkatakissa vaan liberaalin läntisen johtajan villapuvussa.

Lännen pukukoodi oli siis voittanut sielläkin, missä länsimaisia arvoja yhä vastustetaan ja vihataan. Tulee mieleen kysyä, osuiko valtiotieteilijä Francis Fukuyama sittenkin oikeaan olettaessaan, että liberaalin demokratian ja markkinatalouden maailmanhistoriallinen voitto on vain ajan kysymys?

Mielessäni on kuitenkin toinen tulkinta.

Länsimaisen kulttuurin historiallinen ylivoima perustuu objektiivisen kauneuden, totuuden ja hyvyyden kiistattomiin itseisarvoihin, joita kohti pyrittäessä saavutetut klassiset muodot ovat niin hyviä, että kaikki maailman kulttuurit haluavat omaksua ne. Miesten puku on paraatiesimerkki. Klassinen musiikki toinen. Beethoven soi Pariisista Pekingiin.

Kulttuurimme korkeiden saavutusten vuoksi läntisen ylivallan vastustajat saavat pettyä yhä uudestaan. Kun imperialistit on karkotettu, maailman nuorimman itsenäisen valtion presidentti ei tervehdikään kansaansa heimopäällikön asussa. Hän menee lontoolaiselle räätälille ja teettää itselleen brittiläisen herrasmiehen hyvin istuvan puvun.

Minusta kaikki kansalaiset näyttävät miesten puvussa tasa-arvoisen tyylikkäiltä.

Länsimaisen miesten puvun voittokulku perustuu klassiseen muotoiluun. Puhtaat linjat, mittasuhteiden tasapaino, ei mitään liikaa eikä liian vähän. Modernistit ovat yrittäneet poistaa kauluksen, liinataskun, napinläven ja takahalkion, mutta aina ne ovat tehneet paluun, koska huippuunsa viety traditio on parempi kuin itsestään liikoja luulevien uudistajien päähänpistot.

Jopa arabimaissa ne miehet, jotka haluavat näyttää oppineilta ja älykkäiltä, pukeutuvat usein siihen samaan univormuun, jota itsekin kannan asiallisissa yhteyksissä. Kokopuku tai siihen viittaava rennompi yhdistelmä kertoo aina saman tarinan.

Meillä länsimaissa puku on liberalismin ja valistuksen henkeä, objektiivista totuutta ja yleispätevää oikeutta palvelevien suoja-asu, joka yllään erilaisia arvoja ja asenteita edustavat henkilöt voivat keskustella, sopia ja päättää asioista tasaveroisina. Naisten jakkupuku tavoittelee samaa ja onnistuu siinä verraten hyvin.

Hämmästelen silti, miksi lasikattoja rikkovat naiset eivät nykyistä laajemmin ole alkaneet pukeutua heille räätälöityihin miesten pukuihin. Minusta kaikki kansalaiset näyttävät miesten puvussa tasa-arvoisen tyylikkäiltä. Jos esimerkiksi eduskunnassa jokainen edustaja vetäisi ylleen liivipuvun, yleisen intressin tavoittelu helpottuisi entisestään.

Minusta miesten puvun ylivalta todistaa, että individualistinen länsimainen kulttuuri on jo voittanut kollektivistiset idän kulttuurit.

Ilman yksilöiden tasa-arvoa ja täysimääräisiä vapausoikeuksia markkinatalouden ja kansanvallan parhaat hedelmät eivät kypsy. Haluavatko Kiina ja Venäjä jäädä kokoaan heikommiksi?

Brittiläisen herrasmiehen puku antaa länsimaiselle vapaudelle ja tasa-arvolle maagisen edun.

Jari Ehrnrooth

Kirjoittaja on kirjailija, kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Helsingin, Turun ja Lapin yliopistoissa. Hänestä mikään ei vedä vertoja hyvin istuvalle liivipuvulle. Palautetta kirjoittajalle voi lähettää myös suoraan osoitteeseen palaute.ehrnrooth@gmail.com

Kolumnista voi keskustella 1.2. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle