Hyppää sisältöön

VTT investoi Oulussa uuteen tuotekehitysympäristöön 3,4 miljoonaa euroa

Teknologian tutkimuskeskus VTT on käynnistämässä lähivuosien aikana Ouluun uutta lääkinnällisten laitteiden tuotekehitysympäristöä.

VTT:llä on Oulussa tiivistä yhteistyötä yritysten sekä Oulun yliopiston kanssa. Kuva: Yle
Risto Degerman

Teknologian tutkimuskeskus VTT on käynnistämässä lähivuosien aikana Ouluun uutta lääkinnällisten laitteiden tuotekehitysympäristöä, jossa voidaan kehittää esimerkiksi puettavan elektroniikan ja älylaastareiden tapaisia mittausvälineitä. Niiden avulla voidaan seurata ihmisen kehosta saatavaa tietoa.

VTT on kehittänyt Oulussa jo aiemmin muun muassa langatonta ja puettavaa teknologiaa sekä painettavaa elektroniikkaa, minkä takia alasta on Oulussa jo hyvä perustuntemus ja siihen liittyvä laaja yhteistyöverkosto.

VTT:n Sensing Solutions tutkimusalueen johtaja Kari Rönkä sanoo, että uudenlaiselle kehitysympäristölle on selkeä tarve, sillä maailmasta puuttuu tutkimuslaitosten ja alan yritysten välimaastoon sijoittuvia tutkimusympäristöjä, joissa voidaan esimerkiksi pilotoida kehitettäviä tuotteita.

Röngän mukaan Oulussa on hyvät edellytykset uudelle tutkimusympäristölle.

– Täällä on jo entuudestaan paljon tutkimusta ja hyvät yhteistyöverkostot. Tutkimukselle on Oulussa riittävä kriittinen massa, mutta samanaikaisesti ympyrät ovat sen verran pienet, että täällä ihmiset tuntevat hyvin toisensa.

Tarkoitus on rakentaa Ouluun tilat nykyisin käytössä oleviin puhdastiloihin. Suurin osa 3,4 miljoonan investoinnista tulee laitteista, joilla voidaan hyödyntää esimerkiksi fotoniikan tutkimuksen tuloksia. Fotoniikassa eli valotieteessä kiinnostuksen kohteena on valonsäteissä olevien valohiukkasten eli fotonien toiminta ja se miten niitä voidaan muokata ja ohjata.

Uudessa ympäristössä kehitettävillä lääkinnällisillä laitteilla olisi mahdollista esimerkiksi mitata ja seurata nykyistä monipuolisemmin ja joustavammin ihmisten terveydentilaa ja ne olisivat myös helppokäyttöisiä.

VTT on julkistanut tänään kaikkiaan viisi investointikohdetta (siirryt toiseen palveluun) (vttresearch.com) seuraaville kolmelle vuodelle. Nyt julkistetuilla investoinneilla pyritään edistämään kestävää teollista kasvua, vihreää siirtymää ja kiihdyttää yritysten uudistumista ja kilpailukykyä.

Esimerkiksi Jyväskylään VTT aikoo rakentaa kuitutuotteiden pilottiympäristön.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle