Hyppää sisältöön

Onnettomuuksissa kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrä laski Lapissa – pelastuslaitoksen tehtävissä hieman kasvua viime vuonna

Lapin pelastuslaitoksen tehtävien määrä kasvoi viime vuonna neljällä prosentilla edellisestä vuodesta. Liikenneonnettomuuksien määrä kuitenkin väheni.

Lapissa esimerkiksi ensivasteen ja maastopelastuksen tehtävien määrä kasvoi viime vuonna. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Jarno Tiihonen

Lapin pelastuslaitoksen hälytystehtävien määrä kasvoi viime vuonna toissa vuoteen verrattuna. Pelastuslaitoksella oli viime vuonna 4 318 tehtävää, missä on kasvua neljä prosenttia.

Myönteistä oli, että onnettomuuksissa kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrä laski. Onnettomuuksissa kuoli viime vuonna 12 henkilöä, mikä on 8 henkilöä edellistä vuotta vähemmän. Vakavasti loukkaantuneiden määrä laski 57 prosenttia toissa vuodesta.

Pelastuslaitoksella oli viime vuonna 835 liikenneonnettomuustehtävää. Se on 21 tehtävää edellistä vuotta vähemmän. Liikenneonnettomuudet oli pelastuslaitoksen suurin tehtäväryhmä.

Virheellisiä paloilmoituksia edelleen paljon

Onnettomuustyyppien toiseksi suurin ryhmä oli hätäkeskukseen liitettyjen automaattisten paloilmoittimien tarkastustehtävät. Niitä oli viime vuonna 735 kappaletta, mikä on 44 tehtävää toissa vuotta enemmän.

Lapin pelastuslaitoksen mukaan automaattisten paloilmoittimien hälytystehtävistä yli 92 prosenttia on virheellisiä.

Ensivastetehtävien määrä kasvoi

Myös ensivasteen ja maastopelastuksen tehtävien määrä kasvoi viime vuonna.

Ensivasteen tehtäviä oli yhteensä 536, mikä on 85 tehtävää edellistä vuotta enemmän. Ensivastetoiminnalla tavoitetaan äkillisesti ja vakavasti sairastunut tai loukkaantunut henkilö mahdollisimman nopeasti ja aloitetaan hoito jo ennen ambulanssin saapumista.

Erilaisia ihmisten pelastustehtäviä Lapissa oli viime vuonna yhteensä 257 kappaletta, mikä on 54 tehtävää enemmän kuin vuonna 2021.

Maastopelastuksia erityisesti maalis-huhtikuussa

Ihmisten pelastustehtävien suurin ryhmä on maastopelastustehtävät. Niitä oli viime vuonna 151 kappaletta, joista 59 tehtävää suoritettiin maalis-huhtikuun aikana.

Pelastuslaitoksen mukaan kasvua selittää matkailun ja maastossa liikkumisen merkittävä lisääntyminen.

Maastopelastustehtäviksi luetaan esimerkiksi ihmisen pelastaminen luonnossa tapahtuneen tapaturman tai uupumuksen johdosta.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle