Hyppää sisältöön

Helsinki ei rajoita ulkomainontaa lain edellyttämää enempää

Ympäristölautakunnan enemmistö päätti tiistain kokouksessa, ettei mainosten sisältöä rajoiteta enempää kuin laissa vaaditaan.

Ateneuminkuja Helsinki.
Kaduilla ja aukioilla mainostaminen on sallittua. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Saara Hirvonen

Helsinki pitäytyy ulkomainonnassa nykyisen lain raameissa. Lautakunnan enemmistö hyväksyi esittelijän ehdotuksen ulkomainonnan periaatteista kahdesta vastaehdotuksesta huolimatta.

Kaupunkiympäristölautakunnassa pohdittiin tiistai-iltana muun muassa mainonnan kieltämistä fossiilisten polttoaineiden käyttöön liittyviltä tuotteilta ja brändeiltä. Samoin videomainoksia olisi haluttu rajoittaa ajoväylillä, joiden enimmäisnopeusrajoitus on 70 km/h tai enemmän.

Vasemmistoliitto ja vihreät olisivat kannattaneet mainoskieltoa kaikille tuotteille ja brändeille, jotka edistävät fossiilisilla polttoaineilla toimivien ilma-, maantie- tai merikulkuneuvojen käyttöä. Rajoituksen ulkopuolelle olisi jäänyt vain joukkoliikenne. Kieltoon olisivat sisältyneet myös kaikki fossiilisten polttoaineiden mainokset. Esitys kaatui äänin 7–6.

Kokoomus puolestaan esitti, että liikkuvaa mainoskuvaa olisi voitu rajoittaa vain vilkkaimmilla teillä. Tämä esitys kaatui äänin 9–4.

Kaupungin tavoitteena on selkeyttää periaatteiden määrittelyllä mainonnan aiempia ohjeita.

Puistoissa ja viheralueilla ei saa mainostaa

Helsingin mainonnan ohjeistuksessa linjataan, ettei mainoksia saa olla puistoissa tai viheralueilla. Kaduilla ja aukioilla mainostaminen on sallittua.

Ulkomainoksiin ei saa liittää ääniä tai hajua. Samoin mainosten valojen kirkkautta on rajoitettu. Valon määrä ei saa olla merkittävästi ympäristöään voimakkaampi.

Kaupunki ohjeistaa myös, etteivät mainokset saa haitata julkisen tilan käyttöä tai aiheuttaa liikuntaesteitä. Mainosten tulee sopia muodoltaan, väritykseltään ja rakenteeltaan rakennukseen ja ympäristöön.

Ohjeistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen. Mainoksia ei esimerkiksi saa sijoittaa liikenneympäristöön, jossa liikkuu paljon jalankulkijoita, lapsia, vanhuksia tai liikkumis- ja toimimisesteisiä. Tällä halutaan varmistaa autoilijoiden tarkkaavaisuus.

Liikkuvan kuvan esittäminen on kielletty esimerkiksi suojateiden lähellä, peruskoulujen ja päiväkotien pihoihin tai pelastusasemiin rajautuvilla kaduilla.

Tiistain kokouksessa ei päätetty mitään uusia lisärajoituksia. Sen sijaan Helsingin kaupunginvaltuusto linjasi jo aiemmin, että ulkomainospaikkojen kilpailuttamisessa yhtenä kriteerinä voi olla tuotteiden vaikutus ympäristöön.

Suosittelemme sinulle