Hyppää sisältöön

Nainen surmasi lapsensa ja itsensä Helsingin Latokartanossa – poliisin mukaan motiivi ei selvinnyt esitutkinnassa

Asunnosta löytyi myrkytyksen aiheuttaneita lääkkeitä ja lääkkeiden pakkauksia.

Latokartanon peruskoululla Suomen lippu puolitangossa.
Latokartanon peruskoululla suruliputettiin 30.3.2022. Kuva: Mari Sarolahti / Yle
Saara Hirvonen

Helsingin Latokartanossa viime maaliskuussa kuolleena löytyneen lapsen kuolinsyyksi on selvinnyt myrkytys, joka johtui lääkeaineiden yhteisvaikutuksesta. Poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) asunnosta löytyi myrkytyksen aiheuttaneita lääkkeitä ja lääkkeiden pakkauksia.

Helsingin poliisi sai tiedon naisen ja lapsen kuolemista 25. maaliskuuta 2022.

Poliisi epäilee edelleen, että äiti on aiheuttanut poikansa kuoleman, sillä on epätodennäköistä, että lääkeaineet olisivat joutuneet lapsen elimistöön vahingossa.

Esitutkinnassa ei selvinnyt motiivia epäillylle teolle. Tutkinnan aikana tehtiin lukuisia kuulusteluja, mutta sitä kautta poliisi ei saanut tietoa tai havaintoja teosta tai sen suunnittelusta.

– Molemmat asunnossa tapahtuma-aikaan olleet ihmiset ovat kuolleet, joten emme ole esitutkinnassa saaneet selvitystä siitä, mitä ennen kuolemaa tapahtui tai mitkä asiat johtivat tähän surulliseen lopputulokseen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marja Väätti.

Poliisi kertoo, että esitutkinta lopetettiin, kun kaikki tutkintatoimenpiteet oli tehty eikä asiaan ollut enää mahdollista saada lisäselvyyttä.

Asiassa valmistunut esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävää, koska se sisältää valtaosin julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä tietoja.

Rikosasia ei etene syyteharkintaan, koska rikoksesta epäilty on kuollut.

Lapsi ja äiti löydettiin kuolleina viime maaliskuussa

Poliisi sai tiedon naisen ja lapsen kuolemista maaliskuussa 2022. Poliisi teki tuolloin äidin ja pojan asuntoon tarkastuskäynnin, koska heihin ei oltu saatu yhteyttä.

Pojasta oli tehty katoamisilmoitus, koska hän ei ilmestynyt kouluun. Poliisi joutui murtautumaan huoneistoon, koska asunto oli lukittu turvaketjulla ja -lukolla.

Lapsi ja äiti löydettiin asunnosta menehtyneinä. He olivat olleet kuolleena noin viikon.

Lapsessa ei ollut ulkoisen väkivallan merkkejä. Poliisin mukaan mikään ei viitannut siihen, että asunnossa olisi ollut naisen ja pojan lisäksi muita henkilöitä juuri ennen kuolemaa tai sen jälkeen.

Tapausta alettiin tutkia murhana, koska poliisille heräsi epäilys, että lapsen äiti oli aiheuttanut lapsen kuoleman. Naisen osalta poliisi teki kuolemansyyntutkinnan, jonka sisältö on salassa pidettävää tietoa.

Suosittelemme sinulle