Hyppää sisältöön

Venäjällä muistettiin Leningradin piirityksen murtumista – Putin esiintyi vaisusti

80 vuotta sitten neuvostojoukot mursivat aukon Leningradin saartoon. Venäjä korostaa nykyisen Pietarin sodanaikaista historiaa kutsuen tuhoisaa piiritystä kansanmurhaksi.

Jyrki Saarikoski

Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta ei kuultu Pietarissa ennakoitua julistusta uudesta liikekannallepanosta.

Toisen maailmansodan veteraaneja tavatessaan Putin tyytyi selvittämään sitä, miksi Leningradin saartoa ei alunperin kutsuttu Neuvostoliitossa kansanmurhaksi.

Putinin mukaan Nürnbergin oikeudenkäynnissä, jossa natsit olivat tuomiolla, ei ollut mahdollista ottaa huomioon kaikkia todisteita.

Hän sanoi, että aiheesta on ”suvaitsevaisuuden takia” vaiettu myös sen takia, ettei ole haluttu pilata suhteita ”monien maiden” kanssa.

Leningradin piiritys määriteltiin kansanmurhaksi

Leningradin piiritys määriteltiin syksyllä pietarilaisessa oikeusistuimessa kansanmurhaksi.

Nyt Putin toisti tämän näkemyksen sanoen monien eurooppalaisten maiden edustajien osallistuneen saartoon ja tehneen rikoksia.

Venäjän johtaja ei luetellut erikseen sitä, keitä hän tarkoitti.

Leningradin lähes 900 vuorokautta kestäneessä piirityksessä pääosassa oli natsi-Saksan asevoima.

Saarto merkitsi kaupungin siviiliväestölle valtavia kärsimyksiä ja yli 600 000 ihmisen kuolemaa.

Myös jatkosotaa käyvä Suomi varmisti rintamaa Kannaksella kaupungin koillispuolella.

Putin julisti Venäjän voiton varmaksi

Venäjän presidentti vieraili Pietarissa myös Venäjän asevoimille työskentelevällä tehtaalla. Hän vastaili työntekijöiden kysymyksiin tilaisuudessa, joka jälkikäteen välitettyjen televisiokuvien perusteella vaikutti huolellisesti järjestetyltä.

Siinä Putin vakuutti, että aseteollisuuden työntekijät on vapautettu kutsunnoista. Taustallaan Venäjän sodassa käyttämällä Z-kirjaimella koristeltu maastoajoneuvo Putin julisti, että voitto on varma.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti tiistaina asevoimien uudistuksista. Niihin kuuluu vakinaisen henkilöstön lisääminen 1,35 miljoonasta 1,5 miljoonaan sekä uusien joukkojen perustaminen Venäjän Karjalaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piti Moskovassa lehdistötilaisuuden. Siinä myös hän jatkoi kovaa linjaa länttä vastaan.

Lavrov: Venäjä vastaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen

Lavrov syytti, että Euroopan unioni on täysin ”Yhdysvaltain diktatuurin” vallassa.

Hän vertasi Yhdysvaltain taktiikkaa Napoleoniin ja Hitleriin. Hän sanoi Yhdysvaltain käyvän Ukrainassa sijaissotaa, jonka päämääränä on ”Venäjän kysymyksen lopullinen ratkaisu”.

Lavrov mainitsi myös Suomen ja Ruotsin Nato-hankkeet.

Hän kuvasi Suomen olleen pitkään ystävällisten suhteiden mallimaa, joka on nyt muuttanut retoriikkaansa Moskovan suhteen.

Tämän vuoksi Venäjän on Lavrovin mukaan ryhdyttävä tarpeellisiin toimin, jos Suomesta tulee Naton jäsen.

Suosittelemme sinulle