Hyppää sisältöön

Translain uudistusta ei saatu valiokunnassa maaliin – kokoomus huolissaan väärinkäytöksistä ja vaatii muutoksia

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanutkaan valmiiksi mietintöä translain uudistamisesta. Kokoomus on vaatinut korjauksia, jotka estäisivät esimerkiksi armeijan välttelyn lain avulla.

Translaista ei päästy eduskunnassa vielä sopuun. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kertoo kokoomuksen haluavan translakiin vielä korjauksia.
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeytti päivän kokouksessaan translain uudistamisen käsittelyn. Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan käsittelyä jatketaan huomenna.

Mietinnön odotettiin valmistuvan tänään. Lohi ei ota kantaa siihen, mikä valiokunnassa hiertää. Hän ei lähde myöskään arvioimaan, saako valiokunta mietinnön valmiiksi vielä huomisenkaan kokouksen aikana.

– On kysymys siitä, että lainsäädäntöä pitää käsitellä perusteellisesti valiokunnassa. Se ottaa sen ajan, mitä se vaatii. Yksimielisesti totesimme, että meillä ei ole mitään mahdollisuuksia saada sitä vielä tänään maaliin, Lohi sanoi toimittajille poistuttuaan kokouksesta.

Translain uudistus on tarkoitus säätää tämän vaalikauden aikana. Viimeisten mietintöjen pitää olla valmiina 20. helmikuuta mennessä, jotta ne ehtivät eduskunnan täysistuntoon ennen vaalitaukoa.

Uudessa laissa transsukupuolinen henkilö voi korjata juridisen sukupuolimerkintänsä hakemuksella.

Tällä hetkellä sukupuolen juridiseen korjaukseen tarvitaan mittava lääketieteellinen arviointi.

Kokoomus vaatii lakiin rajauksia

Esityksen käsittelyn loppumetreillä kokoomus on vaatinut muutoksia lakiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sanoo kokoomuksen haluavan esitykseen edelleen täsmennyksiä ja korjauksia.

Kokoomuksen vaatimukset liittyvät Laihon mukaan erityisesti siihen, kuinka usein henkilö voi ilmoittaa sukupuolensa muuttamisesta.

– Siitä käymme keskustelua, mikä se rajaus olisi. Meillä on ollut esillä se, että rajana pitäisi olla vähintään vuosi nimenomaan sen takia, että sillä voitaisiin näitä muiden mahdollisten väärinkäytösten riskiä vähentää, Laiho sanoo.

Mahdollisena väärinkäytöksenä kokoomus on pitänyt esillä esimerkiksi mahdollisuutta vältellä asepalvelusta henkilötunnusta vaihtamalla.

Oppositiopuolueen vaatimuksia kuunnellaan tällä kertaa tavallista herkemmällä korvalla. Esitys tarvitsee läpimennäkseen tukea myös oppositiosta, sillä hallituspuolueista keskusta aikoo antaa kansanedustajiensa äänestää laista omantuntonsa mukaan. Silloin hallituspuolueiden äänet eivät välttämättä riitä.

Kokoomuksella on myönteinen puoluekokouskanta translain uudistamiseen, mutta Laihon mukaan käsittelyssä oleva hallituksen esitys on laajempi kuin puoluekokouksen esitys.

Laiho arvioi, että kokoomuksen edustajille translaki olisi omantunnon kysymys.

– Sinänsä tämä on varmasti kaikille tietyllä tavalla kuitenkin omantunnon kysymys. Kukin edustaja sen itse kuitenkin miettii ja päättää – voiko olla tämän esityksen takana, Laiho sanoo.

Laihon mukaan asiaa ei ole kuitenkaan käsitelty vielä eduskuntaryhmässä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo ryhmän käsittelevän asiaa, kun mietintö on valmis saliin vietäväksi. Silloin siis päätetään, käsitelläänkö translakia omantunnon kysymyksenä, jolloin kokoomuksen kansanedustajat saisivat vapaat kädet äänestää.

– Tämän tyyppisissä asioissa hyvin usein toimitaan niin, mutta emme ole vielä käyneet sitä keskustelua, Mykkänen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Mykkänen sanoo pitävänsä tärkeänä, että laki saadaan säädettyä tämän vaalikauden aikana.

* Juttua päivitetty klo 14.18: Lisätty Mykkäsen kommentti.

Miehet haluavat naisiksi välttääkseen armeijan ja muita huolia eduskunnassa

Lisää aiheesta:

Translain muutos vei hallitukselta melkein kolme vuotta, mutta tänään se siirtyy eduskuntaan – lue tästä lain kolme tärkeintä yksityiskohtaa

Suosittelemme