Hyppää sisältöön

Joukko opiskelijoita osoitti mieltään Tampereen yliopistolla, taustalla halu vaihtaa rehtoria

Tapahtuman järjestäjät ovat huolissaan yliopistodemokratian kaventumisesta. Mielenilmauksen tavoitteena on saada yliopistoyhteisön ääni kuuluviin rehtorivalinnassa. Yle lähetti suorana osan mielenilmauksesta.

Opiskelijat Taimi Kopra ja Havu Kuusinen kertovat oman näkemyksensä nykyisestä tilanteesta sekä siitä, millaista rehtoria opiskelijat kaipaavat. Toimittajana Katri Tapola, kuvaajana Marjut Suomi / Yle
Katri Tapola,
Petra Ketonen

Tampereen yliopistolla on järjestetty mielenilmaus uuden rehtorin saamiseksi. Mielenilmaus alkoi torstaina puolilta päivin Tampereen yliopiston pääaulassa.

– Demokratian tila on säätiöyliopistossa kaventunut. Koska meillä ei ole konkreettista valtaa rehtorin valintaan, tämä on meidän aikamme ja paikkamme toivottaa uusi rehtori tervetulleeksi, kertoo Jaakko Kemppainen, joka piti tilaisuudessa avauspuheen.

Haluamme Tampereen yliopistolle arvoisensa tieteestä ja koulutuksesta välittävän rehtorin, tiivistää mielenilmausta järjestämässä ollut opiskelija Havu Kuusinen.

Myös Taimi Kopra kantaa huolta nykytilanteesta.

– Olen erityisen huolissani humanistisen alan opiskelijana, jos tiede nähdä vain rahaa tuottavana.

Unelmareksi haussa -tapahtuman taustalla on kymmenen hengen ydinporukka. Paikalle odotettiin joitakin kymmeniä osallistujia, mutta aulaan kerääntyi silmämääräisesti enemmänkin väkeä.

Mielenosoittajien kylttejä Tampereen yliopiston opiskelijoiden mielenilmauksessa.
Mielenosoittajien kylttejä Unelmareksi haussa -mielenilmauksessa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tampereen yliopiston nykyisen rehtorin Mari Wallsin viisivuotinen kausi loppuu tänä vuonna. Walls on kertonut hakevansa jatkokautta. Yle kertoi aiemmin, että hän hakee myös Helsingin yliopiston rehtoriksi.

Ylen toimittaja Katri Tapola kertoi yliopiston aulasta, että rehtori Mari Walls ei kommentoi tilannetta eikä ollut paikalla seuraamassa mielenilmausta.

Ylioppilaskunta toivoo keskustelua rehtorin valinnasta

Tampereen ylioppilaskunnan TREYn hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari sanoo, että ylioppilaskunta ei ole mukana mielenilmauksessa, sillä se vaikuttaa rehtorin valintaprosessiin muilla tavoilla. Ylioppilaskunta toivoo rehtorilta muun muassa yliopistoyhteisön kuuntelua ja yhdistämistä ja työhyvinvointiin panostamista.

TREYn mielestä opiskelijayhteisössä käytävä keskustelu rehtorin valinnasta on tärkeää ja toivottavaa.

Ylioppilaskunta olisi toivonut nimitysprosessin tueksi kolmikantaryhmän, eli edustusta yliopiston kolmesta yhteisöstä: professoreista, muusta opetus- ja tutkimushenkilöstöstä ja opiskelijoista. Toive ei nyt toteutunut.

– Vuoden 2018 rehtorin rekrytoinnissa prosessissa oli mukana yhteisön edustus, harmiksemme nyt ei, Honkasaari sanoo.

Tampereen yliopiston rehtorihaku on auki 23. tammikuuta saakka. Rehtorin valitsee Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus kevään aikana.

Yle seurasi opiskelijoiden järjestämää mielenilmausta Tampereen yliopistolla. Suoran lähetyksen toimittajana Katri Tapola, kuvaajana Marjut Suomi / Yle

Artikkelia on päivitetty mielenilmauksen aikana ja sen jälkeen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 20.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle