Hyppää sisältöön

Kritisoitu tekoäly Chat GPT valehtelee sujuvasti, mutta opettajat käyttävät sitä tenttikysymysten laatimiseen Oulun yliopistossa

Marraskuussa internetissä julkaistun Chat GPT -tekoälyn käyttäminen tekstin tuottamiseen herättää korkeakouluissa paljon ajatuksia, puolesta ja vastaan.

ChatGPT-nettisivusto on ruuhkautunut suuresta käyttäjämäärästä. Kuva: Helena Petäjäkangas / Yle

Suomeksikin toimiva, pitkiä tekstejä tuottava Chat GPT on aiheuttanut keskustelua oppilaitoksissa ympäri maata, sillä sen pelätään vaikuttavan negatiivisesti opiskelijoiden oppimiseen, jos palvelua käytetään koulutehtävien tekemiseen.

Oulun yliopistossa suomen kieltä osaavaa tekoälyä ei nähdä pelkkänä uhkana.

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan tutkimusjohtaja Susanna Pirttikankaan mukaan Oulun yliopistossa opettajat hyödyntävät Chat GPT -tekoälyä tenttikysymysten laatimiseen.

– Opettajat syöttävät sivustolle ideansa, jonka Chat GPT osaa muotoilla paremmaksi kysymykseksi ja mahdollisesti antaa myös uusia näkökulmia, Pirttikangas sanoo.

Palvelun avulla opettajat pystyvät myös arvioimaan, ovatko tehtävät tarpeeksi haastavia, vaikka opiskelijat käyttäisivätkin tekoälyä vastauksissaan.

– Aika monet tutkijoista ja opettajista jo ymmärtävät, että heidän kysymystensä täytyy olla vaativia ja monipuolisia, jotta väärinkäytökset eivät olisi mahdollisia.

Chat GPT:n perustaja on yhdysvaltalainen tekoäly-yritys Open AI. Kehitys on ollut nopeaa, Open AI julkaisi 2020 tekstiä tuottavan GPT-3-palvelun, silloin vasta pohdittiin, voisiko se toimia myös suomen kielellä.

Kehitys ei myöskään pysähdy tähän, koska supertietokoneet auttavat koko ajan tekoälyä ymmärtämään myös suomen kieltä.

Chat GPT jäsentää tietoa, mutta myös valehtelee

Tutkijatohtori Lauri Lovén toteaa Chat GPT:n olevan sen verran kehittynyt, että vastauksista sen käyttöä on haastavaa tunnistaa. Opettajien käytössä on kuitenkin erilaisia työkaluja tekstin erottamiseksi.

Tekoäly näkyy Susanna Pirttikankaan ja Lauri Lovénin mukaan yliopistossa kaikkialla. Kuva: Helena Petajakangas / Yle

Siirtymistä konseptipapereille kirjoittamiseen ei Oulun yliopistossa ole harkittu ja Chat GPT nähdään myös mahdollisuutena.

– Mieti, millainen tietovaranto sinulla on silmiesi edessä käsiteltävänä, kun pystyt koko internetin dataa tuolla tavalla referoimaan, ilmaisee Pirttikangas.

Pirttikankaasta sivustoa voisi ajatella käytettäväksi tukiälynä esimerkiksi työhakemusten laatimiseen tai apuna opinnoissa, kun haluaa jäsennellä tuottamaansa tietoa.

Myös Lovén on sitä mieltä, että Chat GPT -tekoälyä voisi hyödyntää, kun laatii ensimmäistä vedosta omasta tekstistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että teksti pitää käydä tarkasti läpi asiavirheiden varalta.

– Chat GPT saattaa täysin uskottavasti valehdella joistakin asioista ja keksiä faktoja, jotka eivät pidä lainkaan paikkaansa.

Tekoäly nähdään mullistavana

Tietämys tekoälystä ja Chat GPT:stä jakautuu Oulun yliopiston opiskelijoiden kesken. Osa ei ole kuullut sivustosta lainkaan, mutta toiset ovat jo ehtineet esittämään sille erilaisia pyyntöjä ja kysymyksiä.

– Nettisivustolla on tullut lähinnä pelleiltyä, en varsinaisesti ole tehnyt sillä mitään töitä, interkulttuuriseksi luokanopettajaksi opiskeleva Jukka Erkkilä kertoo.

Opiskelija Jukka Erkkilän mielestä kaikkiin uusiin kehityksiin tulee suhtautua myös kriittisesti. Kuva: Helena Petajakangas / Yle

Tekoälyn tulevaisuus koetaan merkittävänä.

– Se vaikuttaa sen verran mullistavalta keksinnöltä, että ihmiset tulevat käyttämään sitä mihin tarkoitukseen vaan, fysiikan opiskelija Ossi Laurila tuumaa.

Kuuntele, mitä mieltä Oulun yliopiston opiskelijat Jere Veteläinen, Veimi Kivelä, Ossi Laurila, Jukka Erkkilä ja Greta ovat tekoälystä:

Mihin hyödyntäisit tekoälyn tuottamaa tekstiä? Voit keskustella aiheesta 20. tammikuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle