Hyppää sisältöön

”Onhan tässä moni aiemminkin putkassa ollut” – uudelleen kiinnijääminen ei pelota Aalistunturin Elokapina-aktivisteja

Mielenosoittajat viettivät yön Rovaniemellä putkassa ja heitä on päivän mittaan kuulusteltu. Poliisin mukaan mielenosoittajien kiinniotto on Lapissa melko poikkeuksellista.

Armi Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mielenilmaukset Aalistunturin hakkuita vastaan saavat todennäköisesti jatkoa. Elokapinan aktivistien mukaan poliisin putkaan joutuminen ei ole syy olla jatkamatta mielenilmausta.

Poliisi otti kiinni kahdeksan henkilöä tiistai-iltana Metsähallituksen hakkuutyömaalla Aalistunturissa Kolarissa. Mielenosoittajien mukaan seitsemän heistä oli aktivisteja, ja yksi ulkopuolinen, joka oli vain tuomassa aktivisteille ruokaa.

Kiinniotetut viettivät yönsä säilössä Rovaniemen poliisiasemalla. Ylikomisario Pälvi Suokkaan mukaan on ylipäänsä Lapissa poikkeuksellista, että mielenosoittajat otetaan kiinni ja säilöön. Suokas itse ei muista vastaavaa tapausta.

Rovaniemen poliisilaitoksen rikosylikomisario Pälvi Suokas.
Ylikomisario Pälvi Suokkaan mukaan mielenosoittajien kiinniotto tunturissa tapahtui rauhallisesti. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Aktivistit vastassa

Keskiviikkona kiinniotettuja oli vastassa poliisiaseman ulkopuolella useita Elokapinan aktivisteja. Aktivisti Otava Talarmo oli paikalla Aalistunturissa, mutta poistui alueelta juuri ennen poliisin saapumista.

Talarmon mukaan alueella oli parhaimmillaan parikymmentä aktivistia. Poliisi saapui Talarmon mukaan alueelle, kun siellä oli poikkeuksellisen vähän aktivisteja paikalla. Talarmon mukaan aktivisteille poliisin tekemä kiinniotto oli yllätys.

Hän uskoo, että mielenilmaus saa jatkoa ainakin jollain tapaa.

– Eiköhän meillä edelleen ole tahtotila saada alue suojelluksi. Kun yksittäisinä ihmisinä ollaan liikenteessä, niin kaikki tekee omat päätöksensä ja katsotaan mitä tuleman pitää.

Ympäristöaktivisteja Aalistunturilla Kolarissa talvella.
Poliisi otti tiistai-iltana kiinni kahdeksan henkilöä Aalistunturilla. Kuva mielenilmauksesta tiistai-päivänä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Hakkuut jatkuvat

Metsähallituksen Metsätalous Oy:n aluejohtajan Samuli Myllymäen mukaan hakkuita kiistellyllä alueella päästiin jatkamaan keskiviikkoaamuna. Hänen mukaansa erätalousvalvojat valvovat paikan päällä, että töitä voidaan tehdä turvallisesti. Alueelle johtavalle tielle on myös asetettu puomit.

Mikäli mielenilmaus alueella jatkuu, siihen puututaan poliisin toimesta asteittain, ylikomisario Pälvi Suokas kertoo. Mahdolliset mielenosoittajat voidaan ottaa säilöön myös uudelleen.

Aktivistit itse eivät näe tätä esteenä jatkaa toimintaa.

– Onhan tässä moni aiemminkin putkassa ollut omien arvojensa puolesta, sinänsä en näe, että se olisi este, Talermo sanoo.

Suokkaan mukaan kiinniotettuja henkilöitä epäillään tällä hetkellä hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

– Ne ovat aika lieviä nimikkeitä tässä vaiheessa. Sitä en lähde esitutkinnan tässä vaiheessa kommentoimaan, mitä tästä seuraa.

Hallinnan loukkauksesta ja niskoitteluista voi saada enimmillään sakkoja.

Aalistunturin hakkuita vastustavat mielenosoittajat vapautuivat putkasta Rovaniemellä 18.1.2023
Aalistunturin hakkuita vastustavat mielenosoittajat vapautuivat putkasta Rovaniemellä 18.1.2023 Kuva: Ida Korhonen / Metsäliike

Kaikki kiinniotetut ovat jo vapaalla

Metsäliikkeen aktivisti Ida Korhonen kertoo vapautumisensa jälkeen, että edellisenä iltana poliisi oli ottanut heidät kiinni leiripaikalta ja kuljettanut Rovaniemelle.

– Nyt odotellaan, mitä seuraavaksi. Metsähallitus on kai nostamassa jotain syytteitä meitä vastaan tämän mielenosoituksen johdosta.

Myös Korhonen on Talermon tapaan sitä mieltä, että toiminta jossain muodossa jatkuu.

– Missään nimessä ei kyllä vielä luovuteta tuon Aalistunturin suhteen. Kyllä toiminta metsien puolesta varmasti vielä jatkuu, mutta sitä en tiedä milloin, millä keinoilla ja missä.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 19.1. klo 23 saakka

Suosittelemme