Hyppää sisältöön

Amandalla, 31, on tuhansia tykkäyksiä Tinderissä, mutta tarjolla vain satunnaista säätöä – artesaanideittipalvelu lupaa apua deittailu-uupumukseen

Janakkalalaiset yrittäjät perustivat palvelun, joka etsii pysyvää parisuhdetta kaipaavalle kumppaniehdokkaan ja järjestää treffit. Pettymys perinteisiin deittipalveluihin näkyy väsymyksenä ja turhautumisena.

Deittipalvelut eivät ole auttaneet Amanda Sydänmäkeä pysyvän parisuhteen löytämisessä.
Teemu Kammonen

Uupuminen deittisovelluksiin on todellinen ilmiö, joka rassaa erityisesti niiden kautta vakavaa parisuhdetta etsiviä.

Amanda Sydänmäki, 31, toivoisi löytävänsä elämäänsä kumppanin, jonka kanssa jakaa arki.

– Tuntuu ärsyttävältä ja turhauttavalta, Sydänmäki kuvailee.

Deittipalveluissa olisi tarjolla satunnaista seuraa, jo parisuhteessa olevia seikkailijoita ja muita ”säätöjä”, kuten Sydänmäki kuvailee. Kanssakäyminen on sanalla sanoen pinnallista.

– Minulla on tuhansia tykkäyksiä Tinderissä, mutta harva haluaa olla yhteydessä. Keskustelu on olennainen osa tutustumista, mutta kuinka tutustut, jos keskustelua ei edes synny?

Amanda Sydänmäki toivoo löytävänsä pysyvän parisuhteen. Deittipalveluissa harmittaa niiden maksullisuus – ja se, ettei tutustuminen tunnu onnistuvan. Kuva: Henna Hakala / Yle

Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin tutkija Anne Holappa viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa deittipalveluiden ilmoituksista.

– Deittailu-uupuminen ja ghostaus ilmiönä ovat ihan todellisia juttuja, Holappa sanoo.

Tunnetuimmassa deittipalvelussa Tinderissä korostuvat kuvat, ulkonäkö ja sitä kautta usein pinnallisempi seuranhaku.

Sen rinnalle ovat parin viime vuoden aikana tulleet esimerkiksi suomalaiset Valo ja Lovena, jotka markkinoivat itseään nimenomaan vakavasta parisuhteesta kiinnostuneiden sovelluksina.

Lue myös: Jo yli 100 000 suomalaista käyttää kristillistä deittisovellusta, ja pian se kasvaa ulkomaille – mikä on Valo ja miten se eroaa kilpailijoista?

Holappa uskoo, että lupaus pysyvästä parisuhteesta vetoaa kohderyhmään, mutta hän toppuuttelee uskoa uusien deittisovellusten mahdollisuuksiin muuttaa itse käyttäjäkuntaa.

– Vuosien varrella olen huomannut, että samat naamat ovat useassa eri palvelussa. Usein jopa samalla tekstillä. Luulen, että myös he kiinnostuvat uusista palveluista yhtä lailla ihan uutuudenviehätyksen vuoksi, vaikka eivät välttämättä etsi pysyvää parisuhdetta, Holappa sanoo.

Artesaanideittipalvelu lupaa treffit

Tammikuun alussa janakkalalaiset yrittäjät Anni Sjöblom ja Laura Kuisman käynnistivät oman deittipalvelunsa Fsamourin, jonka idea on valita potentiaaliset pariskunnat käsin asiakkaiden joukosta.

– Haastattelemme asiakkaamme ja käymme asiantuntijoiden kanssa tärkeitä asioita yhteensopivuuden kannalta. Kun pari löytyy, järjestämme treffit, Anni Sjöblom kertoo.

Fsamourin yrittäjät Laura Kuisman (vas.) ja Anni Sjöblom etsivät asiakkaidensa puolesta potentiaalisen elämänkumppanin. Kuva: Dani Branthin / Yle

Sjöblomin ja Kuismanin asiakaskunta on pysyvää parisuhdetta tai elämänkumppania etsivät ihmiset. Moni kertoo pettyneensä deittisovelluksiin ja toisaalta kokevansa ”tyrkyllä olemisen” epämiellyttäväksi.

Fsamourin lupaus on katsoa ohi deitti-ilmoitusten fraasien.

– Osa toiveistamme on valmiiksi meille syötettyjä. Syntyy illuusio siitä, mitä haluamme kumppanin ulkonäöltä, pitääkö hänen olla hyväpalkkainen tai kätevä käsistään, Kuisman sanoo.

– Ihmiset haluavat lopulta läheisyyttä ja jonkun, jonka kanssa jakaa sitä elämää ja arkea.

Suomessa toimii tällä hetkellä kourallinen yrityksiä tai valmentajia, jotka tarjoavat maksua vastaan vastaavia palveluita parisuhdetta etsiville asiakkailleen.

Sjöblomilla ja Kuismanilla ei itsellään ole taustaa tai koulutusta parisuhdetyöstä. Fsamourin mukaan potentiaalisten parien valinnassa on mukana asiantuntijoina ”muutama pariterapeutti ja psykologi”. Yrittäjät vaikenevat siitä, keitä heidän käyttämänsä asiantuntijat ovat.

Suomalainen Valo-sovellus markkinoi itseään kristillisenä, pysyvää parisuhdetta etsiville tarkoitettuna deittipalveluna. Arkistokuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Anne Holappa on tutkinut erityisesti 2010-luvun alun nettideittiprofiileita. Hän kertoo, että nettideittailun idea on alkujaan perustunut eräänlaiseen tietokoneuskoon: algoritmi osaa laskea annettujen tietojen perusteella sopivat ihmiset toisilleen.

– ”Artesaanideittailu” vaikuttaa tällaisen ajattelun vastatoimelta. Annetaan inhimillinen panostus. Tämä vastatoimisuus voisi purra etenkin heihin, jotka ovat pettyneet perinteiseen nettideittailuun, Holappa sanoo.

Amanda Sydänmäki ei ole toistaiseksi käyttänyt kumppanin etsinnässä apuna valmentajia tai muita käsityönä potentiaalisia pareja yhdistäviä toimijoita.

– Maailmalla näitä on jo. Olen miettinyt, koska ne rantautuvat Suomeen, Sydänmäki sanoo.

Yksi kynnys on raha: elämänkumppanin löytämiseen tarkoitettujen palveluiden maksullisuus ärsyttää ylipäätään.

– Tällä ei pitäisi rahastaa ihmisiä. Toisaalta ei kai kukaan pareja järjestä yhteen ilmaiseksi, Sydänmäki sanoo.

Suosittelemme sinulle