Hyppää sisältöön

Näin pidät kompostin käynnissä talvipakkasilla – katso vinkit videolta

Kompostointi-ilmoituksista tuli vuoden alussa pakollisia. Jatkossa yhä useammassa taloudessa kannattaa pohtia biojätteiden käsittelyä omalla tontilla.

Kompostointi onnistuu myös talvella. Puhaksen käyttöpäällikkö Hanna Mutanen näyttää videolla vinkkejä kompostin ympärivuotiseen käyttöön.
Ilkka Ritvanen

Kompostista saa parhaan hyödyn pitämällä sen toiminnassa ympäri vuoden. Kesällä komposti toimii satunnaisemmallakin huolenpidolla, mutta talvella keittiöjätettä hajottavat pieneliöt tarvitsevat ravintoa useita kertoja viikossa.

– Tärkeintä on se, että kompostori soveltuu keittiöjätteen kompostointiin eli se on lämpöeristetty ja jyrsijäsuojattu, sanoo Puhaksen käyttöpäällikkö, ympäristöinsinööri Hanna Mutanen.

Mutanen neuvoo myös eristämään kompostin lumella ja tarvittaessa sisältä vaikka telttapatjan palalla. Kompostin sopiva kosteus on erityisen tärkeää talvella, sillä liian märkä massa jäätyy helposti. Kuivikkeessa ei siis pidä säästellä.

Jos biojätettä syntyy kotona vähän, voi kompostin myös tyhjentää kokonaan loppusyksyllä ja antaa täyttyä talvella. Keväällä toiminta kyllä käynnistyy, kunhan mukaan on muistettu lisätä kuiviketta.

Lisää vinkkejä talvikompostointiin löydät oheiselta videolta.

Biojätteen kotikompostoinnilla on monia etuja, joista ilmiselvin on tietenkin omaan käyttöön tuleva lannoite ja maanparannusaine. Myös jätehuolto hyötyy.

– On hyvä, että biojäte saadaan poltettavan jätteen joukosta pois. Se lisää siellä kuljetuskustannuksia ja aiheuttaa hankaluuksia Riikinvoiman jätteenpolttolaitoksella, Mutanen sanoo.

Kompostointi-ilmoituksilla ei ole kiire

Keittiöjätteen kompostoinnista on vuoden alusta pitänyt tehdä kompostointi-ilmoitus.

Joensuussa ja sen lähikunnissa toimivalle jäteyhtiö Puhakselle ilmoituksia oli vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana tullut jo yli 800, kun koko viime vuonna ilmoituksia tehtiin huomattavasti vähemmän.

Pohjois-Savossa ja Ylä-Karjalassa toimivalle Jätekukolla vastaavaa ruuhkaa ei ole ollut, kertoo palvelupäällikkö Kati Försti.

– Meillä kompostointi-ilmoituksia on tehty enemmän jo aikaisemmin. Perusmaksuun on saanut alennusta, jos kompostoi.

Lain mukaan kompostointi-ilmoitus pitää tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.

Puhakselta kerrotaan, ettei ilmoituksen tekemisellä ole vielä kiire. Jos kompostoinnin on aloittanut viime vuoden puolella, on ilmoituksen tekemiseen alueellisen jätelautakunnan päätöksen mukaan aikaa huhtikuun loppuun.

Puhas vastaa 112 000 ihmisen jätehuollosta Joensuun, Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven alueilla. Jätekukon vastuulla on 215 000 asukasta 15 kunnan alueella Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

Kompostointi-ilmoituksista säädettiin vuonna 2021 uudistuneessa jätelaissa. EU:n jätedirektiiviin perustuvan uudistuksen tarkoituksena on lisätä kierrätystä ja kiertotaloutta.

Lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kompostipakkoa ei ole tulossa

Jäteyhtiöiden asiakaspalveluun on tullut paljon kysymyksiä kompostointiin liittyen. Liikkeellä on myös runsaasti vääriä käsityksiä.

Asiakaspalvelusta on kysytty muun muassa, milloin jäteyhtiö on tulossa tyhjentämään kompostia tai onko kompostoinnista tulossa pakollista.

Kompostia ei siis tulla tyhjentämään, vaan valmiin mullan voi käyttää puutarhassaan.

Kompostoinnistakaan ei ole tulossa pakollista, mutta vuoden 2024 heinäkuussa biojätteen lajitteluvelvoite laajenee yli 10 000 asukkaan taajamissa taloyhtiöistä kaikkiin kiinteistöihin.

Jäteyhtiö Puhaksen käyttöpäällikkö Hanna Mutanen käyttää kompostista tulevan mullan muun muassa omenapuiden lannoitteena. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Omakotitaloasukas voi silloin maksaa biojätteen erilliskeräyksestä joko omasta tai useamman talouden kimppa-astiasta. Toinen vaihtoehto on kompostoida biojätteensä itse tai yhdessä naapureiden kanssa.

– Kompostointi on hyvä vaihtoehto, jos tontilla on tilaa ja mahdollisuus käyttää multaa vaikka puutarhassa, Kati Försti sanoo.

Kompostoinnilla voi säästää selvää rahaa, sillä oman biojäteastian tyhjennyksistä voi oman jäteyhtiön maksuista riippuen joutua maksamaan reilusti yli sata euroa vuodessa. Myös biojätteen erilliskeräysalueiden ulkopuolella asuvat säästävät, sillä kompostoimalla sekajätteen keräysastian tyhjennysväliä voi pidentää kahdeksaan tai kahteentoista viikkoon.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta 23.1. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle