Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Euroopan energiakriisi nosti loppuvuonna sähkön hinnan ennätyslukemiin ja sai suomalaiset pohtimaan oman sähkösopimuksensa tilaa.
Näin teki myös Raija Saari-Harjunmaa, jonka vapaa-ajan asunto Kuhmoisissa lämpenee sähköllä.
Joulukuussa Saari-Harjunmaa kirjautui sähköyhtiönsä Vattenfallin sivuille. Tarkoitus oli vaihtaa sähkölaskun maksuväli kahdesta kuukaudesta kuukauteen.
Sivuilla odotti yllätys: Saari-Harjunmaan toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta oli marraskuussa noussut 55 senttiin kilowattitunnilta. Aikaisempi kilowattitunnin hinta lokakuulta oli 35 senttiä, eli sähkö kallistui kerralla lähes 60 prosenttia.
Saari-Harjunmaa ei ollut saanut korotuksesta mitään viestiä.
– Ei ole tullut kirjettä, ei sähköpostia, Saari-Harjunmaa päivittelee.
Kylminä kuukausina sähköllä lämpenevä talo suorastaan imee sähköä. Saari-Harjunmaan sähkölasku kasvoi sadoilla euroilla.
– Marraskuun lasku oli noin 700, joulukuun lasku 800 euroa. Tämä asunnossa, jossa on pidetty 13 asteen lämpötilaa.
Vattenfall: ”Meillä on ollut haasteita”
Vattenfall nosti loppuvuonna Kestosopimuksensa hintaa kahdesti. Tieto viimeisimmästä, eli 1. marraskuuta tehdystä korotuksesta, ei Vattenfallin mukaan mennyt perille noin 1700 suomalaisasiakkaalle.
Syy ongelmaan on Vattenfallin mukaan ”järjestelmästä löytynyt tekninen virhe”.
– Meillä on ollut haasteita sähköpostiviestinnän osalta. Huomattiin asia ennen joulua, asiakasyhteydenottojen perusteella, sanoo Vattenfallin Suomen kuluttajaliiketoimintajohtaja Taija Sjöblom.
Lain mukaan sähköntoimittajan on kerrottava hinnankorotuksesta vähintään 30 päivää ennen uuden hinnan astumista voimaan. Tämä antaa asiakkaalle aikaa pohtia asiaa ja mahdollisuuden vaihtaa sähköntoimittajaa.
Sjöblomin mukaan vahinko korvataan asiakkaille niin, että heitä laskutetaan marraskuuta edeltävän halvemman hinnan mukaan. Näin tehdään, kunnes on kulunut 30 vuorokautta siitä, kun tieto uudesta hinnasta on saatu toimitettua asiakkaalle.
– Kun virhe sattuu, pitää nostaa käsi pystyyn. Olemme olleet asiakkaisiin yhteydessä ja kertoneet, miten virhe on tapahtunut ja miten se kompensoidaan, Sjöblom sanoo.
Vaikka virhe on todettu Vattenfallilla jo joulukuussa, asiasta ei ole vieläkään mainintaa esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla.
Eikö asiasta kannattaisi sielläkin mainita?
– Asiaa ei sivuilla ole mainittu, koska emme myy kyseistä tuotetta (Vattenfallin Kestosopimus) enää aktiivisesti. Olemme kyllä keskustelleet siitä, pitäisikö maininta verkkosivuille laittaa, Sjöblom sanoo.
Vastuullisuuden pitää koskea muutakin kuin tapaa, jolla sähköä tuotetaan.
Vattenfallin asiakas Raija Saari-Harjunmaa
Raija Saari-Harjunmaa ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole vieläkään saanut Vattenfallilta viestiä virheestä ja sen hyvityksestä.
– Viimeksi tänään (16.1.2023) soitin asiakaspalveluun kysyäkseni tekemästäni reklamoinnista. Jonotin 40 minuuttia ja sitten vastattiin, että vastaus tulee sitten kun tulee. Sieltä ei osattu sanoa mitään siitä, mistä virhe johtui ja miten asia hyvitetään.
Vattenfallin Sjöblom sanoo yhtiön varmistaneen useaan otteeseen, että tieto on toimitettu asiakkaille, joita asia koskee.
Yksittäisen asiakkaan tilanteeseen Sjöblom ei ota kantaa. Yleisellä tasolla hän toteaa, että aina tieto ei tavoita asiakasta, Vattenfallista riippumattomista syistä.
– Inhimillisistä syistä viesti voi myös jäädä joskus huomaamatta, Sjöblom sanoo.
Vattenfall on Euroopan suurimpia energiayhtiöitä. Suomessa fossiilivapaata energiaa tuottava ja myyvä yhtiö kutsuu itseään ”Suomen vastuullisimmaksi energiayhtiöksi”.
Edelleen hyvitystä odotteleva Saari-Harjunmaa tuhahtaa.
– Vastuullisuuden pitää koskea muutakin kuin tapaa, jolla sähköä tuotetaan. Asiakkaitakin pitää kohdella vastuullisesti.
Onko sinulla ollut talven aikana ongelmia sähköyhtiösi kanssa? Kerro siitä toimittajalle: eero.mantymaa@yle.fi
Miksi sähkön hinta on noussut? Katso A-studion keskustelu joulukuulta: