Hyppää sisältöön

Salakuvaajat ovat käyneet jälleen pohjalaisilla turkistiloilla – videoita ei ole vielä ilmeisesti julkaistu

Tuottajajärjestö Fifur tuomitsee salakuvauksen ja pyrkii selvittämään tapausta.

En vit räv och en svart räv i bakgrunden. De befinner sig i en bur.
Kuvituskuva. Kuva: YLE/Ann-Catrin Granroth
Ari Vihanta

Pohjalaisilla turkistiloilla on jälleen salakuvattu eläinten olosuhteita. Tuottajajärjestö Fifur on saanut kansainväliseltä AFP-uutistoimistolta tiedon, että salakuvaajat ovat käyneet viime vuoden aikana viidellä tilalla, jotka sijaitsevat Keski- ja Etelä-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa.

Fifur on saanut materiaalin nähtäväkseen, mutta ei tiedä onko sitä julkaistu missään. Videoilla näkyy muun muassa kettuja, joilla on silmä- ja korvatulehduksia tai purujälkiä. Fifur tiedotti itse tapauksesta.

Fifurin viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen arvioi, että materiaalia on kuvattu kesä- ja marraskuun välillä, ainakin osa kuvista oli kesältä. Fifur sai tiedon ja kommenttipyynnön videoista AFP:ltä ennen loppiaista. Uutistoimiston välittämän tiedon mukaan salakuvatuista turkistarhoista neljä on Fifurin jäseniä ja yksi liittoon kuulumaton.

Fifur ja tuottajat ovat katselleet videoita ja yrittäneet tunnistaa kuvauskohteita. Nissisen mukaan kuvien tunnistamisessa on ollut isoja vaikeuksia siinä, esittävätkö videot väitettyjä kohteita.

– Yksi tuottajista arveli tunnistavansa yhden eläimistä. Monet tuottajista eivät edes tunnistaneet, olivatko videot kuvattu heidän tiloillaan, kuten oli väitetty, kertoo Nissinen.

Nissisen mukaan tarhaajat ovat ärtyneitä jälleen paljastuneista salakuvaustapauksista, ja ovat huolissaan tarhojen hygieniasäännöksistä.

Tiloilla on edelleen voimassa Ruokaviraston määräämät tiukat hygieniakäytännöt koronapandemian takia. Tiesivätköhän salakuvaajat, oliko tarhalla minkkejä vai kettuja, kysyy Nissinen.

Fifur ei tiedä, ovatko aktivistit tehneet lain ilmoitusta viranomaisille väitetyistä epäkohdista. Nissisen mukaan esimerkiksi vuonna 2020–21 aktivistit kävivät salakuvaamassa tiloilla, mutta eivät tehneet välittömästi ilmoitusta epäkohdista, kuten laki vaatii.

Nissisen tiedon mukaan nyt yksi tiloista olisi saanut yhteydenoton viranomaiselta, ja Fifurin omat tarkastajat käyvät myös tiloilla.

Suosittelemme sinulle