Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Korkeat sähkön hinnat ovat syystä huolettaneet suomalaisia.
Energiaviraston mediatilaisuudessa on käyty läpi sähkömarkkinaa viime vuodelta. Esityksen yhdessä osiossa esiteltiin laskelma sähkön hinnannousun vaikutuksista konkreettisesti euroiksi laskettuna.
Energiaviraston laskelman mukaan 1.11.2021-1.11.2022 välisellä ajalla sähköenergian keskihinta nousi tyypillisellä 3500 kilowattituntia vuodessa käyttävällä kotitaloudella yli 140 prosenttia. Tarjoushinnat uusille toistaiseksi voimassa oleville sopimuksille nousivat puolestaan yli 350 prosenttia.
Sähkölämmitteisessä omakoitaloudessa sähkön keskimääräinen hinta nousi runsaat 100 prosenttia ja uudet tarjoukset toistaiseksi voimassa oleville sopimuksille nousivat yli 130 prosenttia.
Sähkön kokonaishinta (sisältäen energian, siirron ja verot) nousi kotitalouksilla keskimäärin 53 prosenttia ja sähkölämmittäjillä 47 prosenttia.
Tavallisen kotitalouden sähkölasku kallistui vuodessa 371 euroa ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalla 1433 euroa.
– Sähköenergian hinnannousu on vaikuttanut suurimpaan osaan kotitalouksista. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että osalla on silti yhä voimassa edullinen määräaikainen sähkösopimus. Heidän sähkölaskunsa on voinut jopa halventua, jos on sattunut asumaan siirtohintojaan laskeneen yhtiön alueella ja saanut vielä päälle sähkön arvonlisäveroalennuksen, sanoo Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi.
Energiaviraston arvion mukaan noin 25 prosentilla asiakkaista on edelleen voimassa vuonna 2021 tehty määräaikainen sähkösopimus. Lisäksi alkuvuonna 2022 uusia määräaikaisia sopimuksia oli vielä tarjolla hinnalla 10-15 snt/kWh.
Useat myyjät tarjoavat uusissa sopimuksissa yhä ainoastaan pörssisähkösopimuksia. Muutosta on kuitenkin havaittavissa.
– Tällä hetkellä tarjolla jonkin verran uuden tyyppisiä sopimuksia, ja myös määräaikaisia viime vuotista alempaan hintaan. Osa myyjistä tarjoaa uusia sähkösopimuksia ainoastaan paikallisen jakeluverkonhaltijan alueella, Nurmi sanoo.
Valtiolle tuloja päästöoikeuksista
Sähkön korkea hinta on toisaalta saanut kotitaloudet ja yritykset säästämään sähköä monin keinoin. Säästö vastaa jo Olkiluoto 3:n ydinvoimalan tuotantoa.
– Kotitalouksien ja yritysten ponnistelut sähkön säästön eteen ovat olleet merkittäviä ja vaikuttavia ja niillä on ollut aivan keskeinen merkitys sille, että olemme selvinneet tästä talvesta ilman kiertäviä sähkökatkoja, kiittelee Nurmi.
Myös päästöoikeuksien hinta kohosi viime vuonna. Energiavirasto keräsikin valtiolle päästöoikeuksien myynnillä noin sata miljoonaa euroa lisää tuloja.
– Valtio keräsi päästöoikeuksien myynnillä 511 miljoonaa euroa viime vuonna, sanoo Nurmi.
Kohtuuhinnalle ei vielä määrittelyä
Yle kertoi marraskuussa, kuinka laki takaa oikeuden kohtuuhintaiseen sähköön, mutta kohtuuhintaisuuden määrittely on jäänyt Energiaviraston tehtäväksi. Kohtuuhinnan määrittely koskee toimitusvelvollisuussähköä, jota jokaisella suomalaisella on oikeus ostaa ainakin yhdeltä oman alueensa sähköyhtiöltä.
Kohtuuhintaisen sähkön määrittäminen on kuitenkin virastossa yhä kesken.
– Pohdinta on yhä kesken. Tämä on kestänyt, koska tämä on meille uusi asia eikä valmista mallia ole. Tähän asti on oletettu, että markkinat hoitavat sähkön hinnan kohtuullisuuden. Normaalitilanteessa tämä on toiminutkin, sanoo johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.
Virasto tutkii jo ainakin 16 sähkönmyyntiyhtiön kohdalta sitä, onko näiden alueellaan tarjoaman toimitusvelvollisen sähkön hinnoittelu ollut kohtuullista.
Kohtuuhinnan ohella viraston pitäisi linjata, voiko pörssisidonnainen sähkösopimus olla ainoa kohtuuhintaisena tarjottava toimitusvelvollisuustuote. Pörssisähkön hinta kun voi nousta ajoittain korkeaksi. Tämäkin linjaus on yhä viraston pohdiskelussa.
Sähkön hinta painunut viime viikkoina
Pörssisähkön hinta on alkuvuonna ollut varsin alhainen. Lumme Energian hintakatsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan viime viikon Spot-hinnan arvonlisäverollinen keskihinta oli 7,21 senttiä per kWh ja edellisellä viikolla 10,88 senttiä per kWh.
Hintaa on painanut lauha ja tuulinen sää, jolloin tuulivoiman tuotanto on ollut runsasta, eikä lämmitykseen ole kulunut sähköä yhtä paljon kuin kylmemmällä säällä. Lisäksi maakaasun hinta on laskenut merkittävästi, mikä on alentanut myös sähkön tuotantokustannuksia.
Määräaikaisten sähkösopimusten tarjolla olevat hinnat ovatkin vuoden alkupuolella laskeneet huomattavasti viime syksyn lukemista.
Alentuneet energian hinnat ovat heijastuneet talousennusteisiin saakka, kun esimerkiksi suuri yhdysvaltalaispankki ennakoi euroalueen voivan välttyä taantumalta.