– Tässä on monenlaista panttivankipeliä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola keskiviikon A-studiossa.
Suomi ja Ruotsi odottavat edelleen Turkin ja Unkarin ratifioivan maiden Nato-jäsenhakemukset. Huomio asiassa on tällä hetkellä kiinnittynyt erityisesti Turkkiin. Maan ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu vierailee parhaillaan Yhdysvalloissa, jossa hän neuvottelee kollegansa Antony Blinkenin kanssa.
Aaltolan mukaan Suomi ja Ruotsi eivät ole ”panttivankipelin” ainoat jäsenet.
– Turkki haluaa hävittäjiä ja ihmettelee, miksi Yhdysvallat liittolaisena ei niitä anna.
Turkin ja Yhdysvaltojen suhteet kokivat kolauksen vuonna 2019, kun Turkki hankki Venäjältä S-400-ohjusjärjestelmän. Seurauksena Yhdysvallat sulki Turkin pois F-35-hävittäjäohjelmasta.
Lyhyessä tiedotustilaisuudessa ennen neuvotteluiden alkamista Çavuşoğlu mainitsi, että ministerit keskustelevat puolustusyhteistyöstä ja F16-hävittäjäkaupoista. Julkisuudessa mahdollista F16-hävittäjäkauppaa on pidetty ehtona sille, että Turkki hyväksyisi Suomen ja Ruotsin hakemukset.
Kyse on suuresta kaupasta, jonka Bidenin hallinto kykenee viemään läpi, Aaltola muistuttaa. Kaupan arvoksi on arvioitu 20 miljardia dollaria.
Aaltolan mukaan Yhdysvalloilla tuntuu olevan ”avaimia ratkaista ongelmia”. Siitä huolimatta se ei ole halukas käymään kauppaa Turkin kanssa tästä.
Suomen ja Ruotsin tulisi signaloida vahvasti omaa halukkuuttaan kohti Natoa, Aaltola sanoo.
– Olemme linnakkeen sisimmillä porteilla, mutta siellä on portinvartijoita, jotka ovat erimielisiä ja kahisevat keskenään, mitä pitäisi tehdä.
A-studion vieraana aiheesta Aaltolan kanssa keskusteli puolustusministeri Mikko Savola (kesk.).
Voit katsoa A-studion keskiviikon 18.1. lähetyksen Yle Areenasta.