Pääministeri Sanna Marin (sd.) ihmettelee keskustan kansanedustajien toimintaa translain käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hän odottaa, että keskustan eduskuntaryhmä käsittelee asiaa.
Translain uudistusta koskeva mietintö valmistui sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hallituksen esitystä tuettiin äänin 11-5.
Vastaan äänestivät hallituspuolue keskustan edustajat sekä oppositiopuolue perussuomalaiset.
– Me olemme etukäteen tienneet sen, että keskustalla on yksittäisiä kansanedustajia, jotka eivät voi olla tämän lakiesityksen takana. Tämä on todettu yhdessä ja se ollut minun tiedossani, mutta valiokuntatyöskentelyyn sen ei olisi pitänyt vaikuttaa, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.
Marin kertoi käyneensä asiaa läpi viime vuoden puolella keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kanssa.
– Hän itse todennut, että tämän ei pitäisi vaikuttaa valiokuntatyöskentelyyn, vaan salissa yksittäiset kansanedustajat tulevat äänestämään vastaan.
Marinin mukaan keskustan kansanedustajien toiminta ei ole noudattanut hallituksen yhteisiä sääntöjä.
– Tässä on ollut hallituksen esitys, jonka olisi pitänyt valiokunnasta mennä kaikkien hallituspuolueiden tuella eteenpäin, hän sanoo.
Saarikko: Ilman muuta keskustelen pääministerin kanssa, jos hän sitä toivoo
Marin ei ole vielä ehtinyt keskustella asiasta Saarikon kanssa, mutta aikoo näin tehdä.
– Olettaisin, että tällaista ei [keskustan] eduskuntaryhmä voi hyväksyä, koska eduskuntaryhmä on itsekin käsitellyt sitä, että he ovat hallituksen ja hallituksen pelisääntöjen takana.
Marin ei halua vielä mennä asiassa johtopäätöksiin.
Marin sanoi joulukuussa, että mikäli vielä kerran hallituksen pelisäännöistä ei pidetä kiinni, ei hallitusta enää ole.
Saarikko sanoi eduskunnassa, että hän keskustelee ”ilman muuta” Marinin kanssa, jos tämä sitä toivoo.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli sanoo, että keskustan edustajien äänestyskäyttäytymisen ei pitäisi olla tullut yllätyksenä.
Hänen mielestään kyseessä ei ole irtiotto.
– Yleisesti on ollut tiedossa, että ryhmässämme on edustajia, jotka eivät tätä uudistusta kannata. Meidän ryhmässämme on myös pitkä perinne siitä, että tämänkaltaiset kysymykset ovat niin sanottuja omantunnon kysymyksiä. Tätä on myös yhdessä käyty läpi.
Kalli sanoo, että kansanedustajille ei tule asiasta seuraamuksia.
Hän arvioi, että keskustan eduskuntaryhmän enemmistö kannattaa translain uudistusta eduskunnan suuressa salissa.
Keskustan eduskuntaryhmässä translaki on omantunnon kysymys, eli sen edustajilla on vapaat kädet translaista äänestettäessä.
Translain uudistus eduskunnan täysistuntoon ensi viikolla
Mietinnön valmistuminen tarkoittaa, että uudistus saadaan säädettyä kuluvan vaalikauden aikana. Eduskunnan lainsäädäntöjohtajan Tuula Kuloveden mukaan mietintö käsitellään täysistunnossa ensi viikolla.
Uudessa laissa henkilö voi korjata juridisen sukupuolimerkintänsä hakemuksella. Tällä hetkellä sukupuolen juridiseen korjaukseen tarvitaan mittava lääketieteellinen arviointi.
Lakiin tehtiin valiokunnassa rajaus, jonka mukaan tämän voi tehdä vain kerran vuoden sisällä, ellei hakijalla ole jotain erityisiä perusteita. Kokoomus oli vaatinut rajausta mietintöön.
Esitystä tukivat siten myös oppositiopuolue kokoomuksen jäsenet valiokunnassa.
– Olemme tässä päässeet maaliin. Tästä on jätetty kaksi vastalausetta perussuomalaisten ja keskustan edustajien toimesta, mutta valiokunnan enemmistö on tämän tällä muutoksella hyväksynyt, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sanoo.
Mietintöön lisättiin myös kaksi lausumaa. Niistä toinen koskee alaikäisiä transsukupuolisia ja toinen urheilua.
Käytännössä lausumissa vaaditaan hallitusta seuraamaan translain vaikutusta kilpaurheiluun ja ryhtymään tarvittaessa toimiin lainsäädännön täsmentämiseksi.
Toisen lausuman mukaan hallituksen on arvioitava ja valmisteltava tarvittaessa lainsäädäntömuutoksia transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi.
Kaataako kokoomus translain, vai jopa keskusta? Kuuntele Uutispodcast.
Kokoomus tyytyväinen muutoksiin: ”Hallittavampi viedä käytäntöön”
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sanoo puolueen olevan tyytyväinen siihen, että esitykseen tuli muutoksia.
– Kyllä me olemme tyytyväisiä siihen, että siihen saatiin muutoksia sillä tavalla, että se on hallittavampi viedä myös käytäntöön.
Kokoomus on tyytyväinen erityisesti rajoitukseen, että juridista sukupuolimerkintäänsä voi korjata korkeintaan kerran vuodessa.
Kokoomus on pelännyt mahdollisia väärinkäytöksiä, mikäli merkintää voisi korjata useammin. Yhtenä huolena on, että muut kuin transsukupuoliset voisivat vältellä lain turvin asepalvelusta.
Kokoomus kertoi eilen keskiviikkona, että se päättää mietinnön valmistumisen jälkeen, antaako se edustajilleen vapaat kädet äänestyksessä lain hyväksymisestä.
– Varmasti tästä käydään eduskuntaryhmässä keskustelua, Laiho sanoo.
SDP uskoo lain menevän läpi lopullisessa äänestyksessä
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen (sd.) on tyytyväinen, että mietintö saatiin ”näin isolla enemmistöllä” hyväksyttyä.
– Se oli meidän tarkoitus. Eilen oli tietenkin vähän hankalampi tilanne ja olemme käyneet pitkin iltaa ja yötä neuvotteluja. Nyt saavutettiin yhteinen kompromissiratkaisu.
Valiokunta kuunteli kokoomuksen vaatimuksia tavallista herkemmällä korvalla, sillä lain läpimeno vaatinee tukea puolueelta. Näin siksi, että hallituspuolue keskustan kansanedustajat saavat äänestää laista omantuntonsa mukaan.
– Kokoomuksen tuki hallituksen esitykselle takaa varmasti sen, että tämä tulee isossa salissa menemään läpi.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Noora Koponen (vihr.) kuvailee translain etenemistä ”valtavan suureksi helpotukseksi”.
– Erityisen hienoa on, että valiokunta on lausunut myös siitä, että jatkossa transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edellytyksiä tulee myös kehittää ja viedä eteenpäin.
Koponen pitää kuitenkin kokoomuksen vaatimaa vuoden rajausta sukupuolimerkinnän korjaamiselle ongelmallisena itsemääräysoikeuden näkökulmasta etenkin muunsukupuolisille ja sukupuolettomille henkilöille.
– Neuvottelimme pykälän valiokunnassa sellaiseen muotoon, joka rajoittaisi sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeutta mahdollisimman vähän. Olisin toivonut kokoomukselta enemmän luottamusta ihmisiin, jotka haluavat sukupuoltaan vahvistaa, mutta lopputulos on kohtuullinen kompromissi.
Lisää aiheesta:
Katso videolta kiistellyn lain pitkä tie sote-valiokunnan pöytään