Hyppää sisältöön

Suomalaista sianlihaa saa nyt viedä Etelä-Afrikkaan – vientilupa kuumennetulle lihalle heltisi viimein

Etelä-Afrikka on hyväksynyt kuumennettujen sianlihatuoteiden tuonnin maahan Suomesta.

Makkaranvalmistusta lihatalo Atrialla. Arkistokuva. Kuva: Yle
Heini Holopainen,
Tuomo Mäenpää

Suomesta voidaan nyt viedä kuumennettuja sianlihatuotteita Etelä-Afrikkaan. Vienti voi alkaa heti.

Suomi ja Etelä-Afrikka ovat sopineet viennin ehdoista ja siihen tarvittavista terveystodistuksista.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan sopimuksen syntyminen on erävoitto. Suomi on ponnistellut useita vuosia, jotta sian- ja siipikarjanlihaa voitaisiin viedä Etelä-Afrikkaan.

Kuumennettuja sianlihatuotteita ovat esimerkiksi makkarat ja leikkeleet.

Suomi on jo 2011 käynnistänyt hankkeen sian- ja siipikarjanlihatuotteiden saamiseksi Etelä-Afrikan markkinoille. Vuonna 2020 mukaan liitettiin myös kuumennetut sianlihatuotteet. Maa- ja metsätalousministeriö uskoo, että kuumennetut tuotteet toimivat päänavaajana ja vientilupa heltiää myös tuoreelle lihalle.

”Ei ajatuksia viennistä ”

Pietarsaarelainen ruokatalo Snellman ei ainakaan vielä ole kiinnostunut Etelä-Afrikan markkinoista.

Konsernijohtaja Erkki Järvinen kommentoi, ettei asiaa ole yhtiössä vielä tutkittu. Vienti on alle kymmenen prosentin osassa yhtiön 420 miljoonan liikevaihdosta. Suurin osa viennistä suuntautuu Ruotsiin.

Atrialta iloitaan, että uusia mahdollisuuksia ja markkinoita saadaan auki. Tässä vaiheessa kuumennettujen sikatuotteiden toimitusmahdollisuudet Etelä-Afrikkaan ovat kuitenkin varsin rajalliset.

– Tämä on Etelä-Afrikan osalta prosessi, jossa vientilupia viedään eteenpäin. Selvitämmekin mahdollisuuksia sekä markkinaa tarkemmin ja teemme päätöksiä viennin suhteen kannattavuuslähtöisesti, Atrian viestintäjohtaja Hanne Kortesoja viestittää.

Klo 12.38: Lisätty tiedot Atrialta.

Suosittelemme sinulle