Hyppää sisältöön

Outokummun kolmas ferrokromiuuni avataan uudelleen – yhtiö optimoi tuotantoa tiukassa sähkömarkkinatilanteessa ja paikkaa toisen uunin häiriöitä

Outokummun Tornion terästehtaan ferrokromiuuni jätettiin syksyllä avaamatta sähkön korkean hinnan vuoksi. Uunin avaaminen aiottua aiemmin vaikuttaa myös työntekijöihin.

Ilmakuva Outokummun Tornion terästehtaasta
Outokummussa käytiin loppusyksystä muutosneuvotteluja ferrokromituotannon rajoittamisen vuoksi. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Eelis Rytkönen

Teräsyhtiö Outokumpu käynnistää uudelleen yhden kolmesta ferrokromiuunistaan 15. helmikuuta.

Yhtiön mukaan uunin oli määrä olla suljettuna ainakin tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen loppuun saakka.

Kolmannen uunin käynnistämisellä pystytään yhtiön mukaan optimoimaan tuotantoa nykyisessä sähkömarkkinatilanteessa. Sillä myös korvataan tuotantohäiriöitä, joita on ilmennyt Outokummun toisessa ferrokromiuunissa.

Kolmannen ferrokromiuunin uudelleen käynnistämisellä on vaikutuksia henkilöstöön. Kun uuni käynnistetään uudelleen, uunin työntekijät pääsevät palaamaan ferrokromitehtaalle töihin.

– Suurin osa heistä on työskennellyt tämän ajan Outokummun terästuotannossa samalla tehdasalueella, Ferrochrome-liiketoiminta-alueen johtaja Martti Sassi toteaa.

Suurin yksittäinen sähkönkäyttäjä

Ferrokromituotannon tuotantokapasiteetti pysyy 50–60 prosentissa normaalista, ja tuotantoa optimoidaan yhä sähkön hinnan mukaan. Ferrokromi on raudan ja kromin seos, ja se on välttämätön raaka-aine ruostumattoman teräksen valmistuksessa.

Ruostumatonta terästä valmistava yhtiö kertoi syyskuussa viivästyttävänsä kolmannen ferrokromiuunin käynnistämistä huoltotauon jälkeen sähkön poikkeuksellisen kalliin hinnan takia.

Ferrokromin tuotannon osuus on yli puolet Outokummun sähkönkulutuksesta Suomessa.

Outokummun Tornion terästehdas on Pohjoismaiden suurin yksittäinen sähkönkäyttäjä.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 20.1. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle