Hyppää sisältöön

Oikeutta eläimille julkaisi salaa kuvattua videomateriaalia turkistarhoilta – järjestö ilmoittaa tehneensä yhdestä tarhasta rikosilmoituksen

Salakuvaus on väitetysti tehty Lapualla, Närpiössä, Vetelissä, Kannuksessa ja Kaustisella. Jutussa julkaistut kuvat saattavat järkyttää.

Kärsivän näköisiä turkiseläimiä häkeissään.
Kuva on Oikeutta eläimille -järjestön ottama salakuva väitetysti pohjalaistarhalta. Kuva: Oikeutta eläimille
Tekijät

Oikeutta eläimille -järjestö on julkaissut rajuja, eläinten kärsimyksiä kuvaavia kuvia ja videoita turkistarhoilta. Järjestö sanoo, että kuvat on otettu salaa turkistiloilla Pohjanmaalla vuoden 2022 aikana.

Järjestön mukaan kuvat on otettu tarhoilla, jotka sijaitsevat Lapuan, Närpiön, Vetelin, Kannuksen ja Kaustisen alueilla. Tarhat ovat valikoituneet satunnaisesti.

Oikeutta eläimille on tehnyt tarhoista eläinsuojeluilmoitukset ja lisäksi yhdestä tarhasta on tehty rikosilmoitus poliisille. Järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa kertoo, että rikosilmoituksen kohteena oleva tila sijaitsee Lapualla.

– Rikosilmoitus on tehty sen takia, että samalta tarhalta on julkaistu aikaisemminkin kuvia, jotka osoittavat, että siellä on hyvin pitkään jatkunut valtavankokoisiksi jalostettujen eläinten kasvattaminen, Muurimaa kertoo.

Kuvissa näkyy eläimiä, jotka kärsivät märkivistä silmätulehduksista, korvavammoista, epämuodostuneista jaloista sekä vammautuneista ja vertavuotavista hännistä.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto Fifurin viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissisen mukaan tänään torstaina julkaistuja kuvia Fifur ei ole ehtinyt käydä läpi.

– Emme kommentoi meidän jäsenyritysten osalta mitään salakuvauksia ennen kuin olemme huolellisesti katsoneet kaikki kuvamateriaalit läpi ja selvittäneet, mitä niissä on.

Jo eilen tuottajajärjestö Fifur kertoi saaneensa kansainväliseltä uutistoimistolta tiedon, että salakuvaajat ovat käyneet viime vuoden aikana viidellä tilalla.

Tiedot oli välittänyt ranskalainen uutistoimisto AFP.

Kärsivän näköisiä turkiseläimiä häkeissään.
Kuva on Oikeutta elämille -järjestön salakuva väitetysti kaustislaiselta turkistarhalta, jossa ketunpoikanen syö toisen ketunpoikasen irtonaista päätä. Kuva: Oikeutta eläimille

Fifur ja tuottajat ovat katselleet kuvattuja videoita ja yrittäneet tunnistaa kuvauskohteita. Nissisen mukaan yksikään neljästä tarhaajasta ei tunnista kuvien eläimiä omikseen.

Pystyykö Fifur vahvistamaan, etteivät salakuvat ole otettu väitetyillä tiloilta?

– Tämä onkin erittäin hankalaa ja siksi tähän menee aikaa, Nissinen toteaa.

Oikeutta eläimille -järjestön Muurimaan mukaan julkaistuissa kuvissa on niin sanottua metadataa, joka osin sisältää tilojen koordinaatteja sekä kuvausten kellonajat ja ajankohdat. Muurimaa kertoo, että lisäksi tarhoilla on kuvattu erilaisia tarharakenteita ja ympäristöä, jotka osoittavat sen, että missä kuvat on otettu.

– Niin kauan kuin turkistarhaus jatkuu tällaisenaan, että villejä petoeläimiä pidetään ahtaissa ja virikkeettömissä oloissa, niin niin kauan tällaisia kuvia sieltä saadaan, Muurimaa sanoo.

Videoilla näkyi muun muassa kettuja, joilla on silmä- ja korvatulehduksia tai purujälkiä.

Julkaistujen kuvien mukana on myös ilmakuvia tarhoilta, joiden Fifur kiistää liittyvän asiaan millään tavalla.

Nissinen kertoo Fifurin pyytäneen yksityiskohtaisia havaintoja ja listoja väitetyistä kuvauspaikoista Oikeutta eläimille -järjestöltä, mutta eivät ole niitä alkuviikon aikana saaneet.

– Näyttää, että tässä pelataan mediapeliä eli sotketaan ja editoidaan kuva-aineistoa, Nissinen kommentoi.

Muurimaa antaa sapiskaa Fifurille siitä, että se on kyseenalaistanut kuvien alkuperää.

– Uskon, että kun poliisi ja viranomaiset menevät tekemään tarkastuksia, tällä Fifurin väitteellä on aika lyhyet jäljet. Se tulee kyllä esille, että kuvat on siellä otettu, missä me sanotaan, että ne on otettu.

Muurimaa laskee, että koska turkistarhaus on vähentynyt Suomessa, niin myös eläinten kärsimys on sinänsä vähentynyt. Eläinten oloihin ei hänen mukaansa ole tullut parannusta ainakaan kymmeneen vuoteen.

– Näitä kuvia on julkaistu tarhoilta hyvin paljon ja pitkään. Tämän prosessin aikana on luvattu, että tarhoja koskeva asetus uudistettaisiin, mutta sitäkään eivät ole poliitikot saaneet aikaan.

Juttu päivitetty kello 13.39: Lisätty Fifurin edustajan kommentit sekä Oikeutta eläimille -järjestön ottamia salakuvia.

Juttu päivitetty kello 15.01: Lisätty Oikeutta eläimille -järjestön edustajan kommentit.

Juttu päivitetty kello 15.22: Vaihdettu Muurimäki-nimi Muurimaaksi.

Suosittelemme sinulle