Hyppää sisältöön

Militaria-museo veti viime vuonna hyvin sotahistoriasta kiinnostuneita – lapsiperheet merkittävä kävijäryhmä

Museo viettää tänä vuonna juhlavuotta. Luvassa on vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia myös lapsiperheille.

Museo Militaria perustettiin vanhaan kasarmirakennukseen 1. tammikuuta 2013. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Sotahistoriaa esittelevän Museo Militarian kävijämäärä oli viime vuonna hyvällä tasolla. Museon näyttelyissä vieraili kaikkiaan 21 783 ihmistä. Kävijöitä oli 500 enemmän kuin vuonna 2021.

Museo Militarian kokonaiskävijämäärään lasketaan näyttelykävijöiden lisäksi tapahtumien osallistujat sekä kokous- ja juhlatilojen käyttäjät. Museon kokonaiskävijämäärä oli viime vuonna 24 651, kun se vuonna 2021 oli 22 969.

– Museotoiminnassa, kuten muuallakin yhteiskunnassa, palattiin viime vuonna normaaliin aikaan koronapandemian jälkeen. Ryhmämatkailu lähti taas liikkeelle, ja tilaisuuksia sekä tapahtumia voitiin taas järjestää entiseen malliin, sanoo museojohtaja Samuel Fabrin.

Kotimaisten vierailijoiden lisäksi museossa kävi viime vuonna jo jonkin verran myös ulkomaisia matkailijoita. Vilkkain kuukausi oli odotetusti heinäkuu, jonka kävijämäärä on yli kolmanneksen koko vuoden kävijämääristä.

Museon pihapiirissä on esillä muun muassa kymmeniä tykkejä 1870-luvulta 1990-luvulle. Yksi tykeistä on saanut paikan museon edustalta. Kuva: Harri Oksanen / Yle

– Museo Militariassa kävijöitä vetää kokonaisuus. Näyttelyiden lisäksi museon ympäristö ja koko Linnanniemen alue kiinnostavat matkailijoita varsinkin kesällä, Fabrin kertoo.

Museo Militarian toiminta alkoi 1.1.2013, joten museo viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Museojohtaja Samuel Fabrin sanoo, että luvassa on uusia vaihtuvia näyttelyitä. Lisäksi tulossa on muun muassa erilaisia tapahtumia lapsiperheille.

– Tarkemmin tulevista näyttelyistä ja tapahtumista kerrotaan ensi viikon tiistaina eli 24. tammikuuta, kertoo museojohtaja.

Hämeenlinnassa Linnankasarmilla toimiva Museo Militaria on erikoismuseo, johon ovat yhdistyneet Suomen Tykistömuseo, Pioneerimuseo ja Viestimuseo. Militaria on valtionosuutta saava ammatillisesti hoidettu museo ja Sotamuseon yhteistyömuseo.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle