Hyppää sisältöön

Kemiin nousee lakkautetun kaupunginteatterin raunioille teatteri, jonka ensimmäiset esitykset ovat helmikuussa – vaikka oma katsomo puuttuu

Uusi yhdistyspohjainen teatteri aloittaa esityksensä menuteatterilla, jossa katsojat saavat tilata listalta kiinnostavimmat näytelmäannokset. Lavalla ovat kaikki Kemin teatterin neljä näyttelijää.

Kemin teatterin ensimmäistä ensi-iltaesitystä harjoittelemassa näyttelijät Johanna Virsunen ja Olli Halttu.

Vuodenvaihteessa lakkautetun 75-vuotiaan Kemin kaupunginteatterin raunioille rakennetaan kiireesti uutta ammattiteatteritoimintaa. Meri-Lapin teatteriyhdistys joutui viime hetkille jännittämään, pystyykö Kemin teatteri ylipäätään aloittamaan toimintaansa.

Kalkkiviivoilla suurimmat kysymykset lopulta ratkesivat, ja tulevaa toimintaa järjestellään nyt täyttä häkää. Toiminnan perusedellytys eli remontti kunnollisen esitystilan saamiseksi on juuri alkanut, ja ensimmäinen väliaikainen esitys- ja harjoittelupaikka on löydetty. Kemin teatterin ensimmäinen ensi-ilta nähdään helmikuun alussa ravintolassa.

Alkutaivalta ei helppo haittaa

Siirtymä kunnallisesta toiminnasta yhdistyspohjaiseen ei sujunut täysin käsikirjoituksen mukaan. Kaupungin ja teatteriyhdistyksen kumppanuussopimus saatiin aikaan vasta joulukuussa. Sen jälkeen jännitettiin vielä tilaremontin rahoitusta; iso helpotus oli eduskunnan 300 000 euron joululahjaraha esitystilojen rakentamiseen.

Kuvassa Kemin teatterin koko näyttelijäkunta. Samu Stenberg, Johanna Virsunen, Olli Halttu ja Asta Rentola tarjoilevat näytelmäannoksia ravintolaympäristössä helmi-maaliskuussa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

– Joululahjarahalla saadaan maksetuksi leijonanosa remonttikustannuksista. Se auttaa meitä pääsemään taloudelliseen tasapainoon nopeammin, sanoo teatterinjohtaja Petri Jäärni.

Aiemmin syksyllä oli saatu varmuus siitä, että teatterin valtionosuudet siirtyvät kaupungilta yhdistykselle. Kemin kaupungilta teatteripalveluihin on tulossa tälle vuodelle 370 00 euroa.

Uusi katsomo Pankissa käyttöön syksyllä

Riittävän suuren katsomon saaminen on ollut teatterille kynnyskysymys.

Kaupunginteatteri toimi viisi viimeistä vuottaan useissa väistötiloissa ja näytännöt jouduttiin järjestämään pienissä katsomoissa, sillä teatteritilasta kulttuurikeskuksessa oli pakko luopua erittäin vakavan kosteusvaurion vuoksi. Lipputulot jäivät pakostakin merkittävästi pienemmiksi kuin aiemmassa varsinaisessa teatterissa, johon mahtui yli 320 katsojaa.

Teatterin harjoittelu- ja työtilana toimineeseen entiseen pankkikiinteistöön rakennetaan näyttämö sekä katsomo oheistiloineen. Rakennuslupa tuli torstaina, ja remontti alkoi heti. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Katsomoon mahtuu katsojia helposti kolmen bussilastillisen verran. Kuvassa luonnos uuden näyttämön ja katsomon ilmeestä. Kuva: Arkkitehtitoimisto Rauno Ruonansuu Oy

Myös aloittavan teatterin toiminta alkaa siis poikkeusjärjestelyillä, sillä entisessä pankissa sijaitsevissa tiloissa on juuri alkanut remontti. Näyttämö ja noin 170-paikkainen katsomo oheispalveluineen saadaan käyttöön syysnäytäntökaudelle, ja todennäköisesti vasta silloin pääsylipputuloissa aletaan päästä tavoitteisiin.

Ensimmäisenä tarjoillaan menuteatterin annoksia

Kevätkauden esityspaikaksi on varmistunut hotelli Merihovin ravintola, ja muistakin tiloista neuvottelut ovat pitkällä. Ensimmäisenä tuotantonaan teatteri tuo tarjolle niin kutsutun menuteatterin, jonka konseptin on kehittänyt näyttelijä Samu Stenberg jo parikymmentä vuotta sitten.

– Menuteatterissa nähdään kattaus lyhyitä teatterinumeroita, jotka näyttelijät ovat etukäteen valmistelleet. Listalta löytyy kaikenlaista alkupaloista jälkiruokaan, ja katsojat saavat sitten tilata haluamansa annokset, Stenberg kuvailee.

Kemin Teatterin ohjelmiston valinnassa on otettava huomioon muun muassa se, että tällä hetkellä näyttelijöitä on vain neljä. Jo viime vuonna ohjelmisto koottiin näillä ehdoilla: esitettävänä oli monologi ja Kolmen kimppa -komedia.

– Lisää näyttelijöitä päästäneen rekrytoimaan syksyllä, sanoo teatterinjohtaja Petri Jäärni.

Teatterin koko henkilöstömäärä on nyt runsaat 20.

Jo viime syksynä esitetty komedia Kolmen kimppa palaa ohjelmistoon keväällä. Sitä esitetään todennäköisesti Kemin kulttuurikeskuksen isossa auditoriossa. Kuvassa näyttelijät Asta Rentola, Olli Halttu ja Samu Stenberg. Kuva: Nina Susi/ Kemin kaupunginteatteri

Jäärni pääsee parin kuukauden kuluttua keskittymään taiteelliseen työhön, sillä parhaillaan teatteri hakee toiminnanjohtajaa.

– Tarvitaan ihminen hoitamaan taloutta, hallintoa ja osaa operatiivisesta toiminnasta. Iso asia on huolehtia yhdistyksen varainhankinnasta ja yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa, Jäärni toteaa.

Suosittelemme sinulle