Hyppää sisältöön

Turkin hallitusmedia otti hampaisiinsa Ville Rannan pilapiirroksen

Suomi on saanut huomiota turkkilaismediassa viime päivinä. Ruotsi on jo pitempään ollut kovassa mankeloinnissa.

Kuvakaappaus turkkilaiselta Yenişafak-sivustolta, joka uutisoi Iltalehdessä julkaistua pilapiirrosta.
Kuvakaappaus turkkilaislehden uutisesta Ville Rannan pilapiirroksesta. Lehti on häivyttänyt Erdoğanin kasvot kuvasta. Kuva: yenisafak.com
Tom Kankkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallintoa tukeva turkkilaismedia näkee pitkän rivin skandaaleja, vääryyksiä ja pelkurimaisia hyökkäyksiä Turkkia vastaan, kun se raportoi maailmalta.

Jutuissa menevät välillä nimet ja faktat sekaisin, ja suuttumus on kovaa.

Viime päivinä Suomikin on päässyt uutisiin.

Ensimmäinen järkytyksen aihe on pilapiirtäjä Ville Rannan Iltalehdessä julkaistu pilapiirros presidentti Erdoğanista.

Pilapiirroksessa presidentti vaatii lisää ihmisiä luovutettavaksi Turkkiin, jos häntä pilkataan.

Turkkilaisen Yeni Şafakin lyhyessä jutussa presidentti Erdoğanin kasvot on kuvakaappauksessa häivytetty. Lehden mielestä pilapiirros on pelkurimainen hyökkäys presidenttiä vastaan.

Toinen ”skandaali” liittyy Ruotsiin. Sabah-lehti julkaisi jutun, jossa suomalaisdiplomaatti on antanut ””skandaalimaisia lausuntoja” Turkista. ”Diplomaatti” on kuitenkin Hufvudstadsbladet-lehden pääkirjoitustoimittaja Tommy Westerlund.

Kuvakaappaus sabah.com-sivustolta.
Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Tommy Westerlundista on tullut Suomen Nato-jäsenyyttä uhkaava diplomaatti turkkilaisen Sabah-lehden uutisessa. Kuva: sabah.com

Ruotsalainen Dagens Nyheter-lehti on haastatellut Westerlundia, RKP:n kansanedustajaa Eva Biaudetia ja eläkkeellä olevaa diplomaattia René Nybergiä siitä myötäileeko Ruotsi Turkkia jo liikaa.

Turkkilaislehtiä ärsyttävä lausunto on ilmeisesti tulkinta Nybergin arviosta, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin kannattaisi rauhassa odottaa, koska maat ovat vahvoja toimijoita Naton kannalta. Nybergin mielestä Turkin kanssa syntynyt tilanne on epämiellyttävä.

Ruotsista hurjia väitteitä

Ruotsi on jo pitempään ollut turkkilaisten tiedotusvälineiden käsittelyssä.

Hallitusta tukeva media antoi viime vuonna paljon tilaa kampanjalle, jossa Ruotsin sosiaaliviranomaisten väitettiin sieppaavan muslimilapsia.

Nyt pääviesti on, että Ruotsi tukee edelleen terrorismia ja erityisesti Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta.

Äskettäinen nukketempaus Tukholmassa sai osakseen voimakkaita reaktioita Turkissa. Taustalla oli ryhmä aktivisteja, jotka tukevat Syyrian kurdeja ja vastustavat Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Turkin mukaan mielenosoituksiin ja viimeviikkoiseen nukketempaukseen Tukholmassa osallistuneet ovat terroristeja tai terrorijärjestöjen tukijoita.

Turkin yleisradio TRT ja jotkut turkkilaislehdet väittivät äskettäin ruotsalaisen SEB-pankin avanneen pankkitilin PKK:n ”terroristeille”.

Lähteenä on oikeistopopulistinen verkkolehti Fria Tider, joka oli löytänyt uutisen toiselta nettisivustolta.

Nato-prosessin pitkittyessä edessä on varmasti lisää hämmästyttäviä väitteitä.

Suosittelemme sinulle