Hyppää sisältöön

Lääkealan isot rekrytoinnit Kuopiossa ilahduttavat opiskelijoita – aiemmin alan työpaikkojen perässä muutettu etelään

Kolmisensataa seuraavina vuosina Kuopiossa aukeavaa lääketeollisuuden työpaikkaa lisäävät alan opiskelijoiden intoa työllistyä paikallisesti. Alalla on aiemmin ollut vaikea löytää työpaikkoja Kuopiosta.

Geenilääkeyritys FinVector rakentaa uusia tiloja Kuopioon. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Jenni-Maarit Koponen

Kuopioon avautuvat kolmisensataa uutta lääkealan työpaikkaa mahdollistavat Itä-Suomen alueen opiskelijoille huomattavasti paremmat mahdollisuudet työllistyä opiskelupaikkakunnalleen.

Tähän asti alan opiskelijoiden on ollut vaikea löytää teollisuusalan työpaikkoja, sanoo Itä-Suomen yliopiston Farmasian opiskelijayhdistys Fortisin puheenjohtaja Inka Rantamäki.

– Olemme todella innoissamme. Suoraan sanottuna työpaikkoja ei ole aiemmin ollut. Tämä on koulutusta tarjoava kaupunki, josta on vaikea löytää alan työpaikkoja. Oikeastaan sadan kilometrin säteellä sitten löytyy paremmin, mutta siinä alkaakin olla jo sitä työmatkaa.

Rantamäki kertoo, että lääkealan rekrytointien myötä opiskelijoita todennäköisesti houkuttaa tulevaisuudessa enemmän jäädä Kuopioon ja lähistölle. Tällä hetkellä lääketeollisuuden työpaikat ovat painottuneet vahvasti Etelä-Suomeen.

Kaksi alan yritystä, geenilääkeyritys FinVector ja keskushermostosairauksien lääkehoitoon keskittynyt Charles River rakentavat parhaillaan kaupunkiin uusia, isompia toimitiloja. Molempiin yrityksiin palkataan kymmenittäin uusia työntekijöitä. Työnantajien mielestä osaajia on haastava löytää.

Opiskeluaikana paikalliset yritykset eivät tule tutuksi tällä hetkellä ainakaan Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella, jossa koulutetaan farmaseutteja, proviisoreja ja toksikologian maistereita sekä farmasian ja filosofian tohtoreita. Tähän vaikuttaa Rantamäen mukaan se, että koulutus itsessään on jo mittava paketti opiskelijoille. Tutkinnon työharjoittelut käydään apteekissa, sairaalassa tai ulkomaanvaihdossa.

– Meillä on yksi teollisuuden kurssi, jossa käydään läpi teollisuusyrityksiä. Yritykset eivät ole juurikaan käyneet meillä esittäytymässä, mutta ehkä nyt rekrytoinnin alkaessa he jalkautuvat myös tänne kampukselle.

Kuopiossa alan ammattilaisia valmistuu niin Itä-Suomen yliopistolta, Savonia ammattikorkeakoulusta kuin Savon ammattiopistostakin.

Aiheesta enemmän

Kaksi lääkealan yritystä rekrytoi satoja työntekijöitä Kuopioon lähivuosina, mutta työntekijöiden löytäminen ei ole helppoa

Suosittelemme sinulle