Hyppää sisältöön

Lahti varastoi Salpausselän hiihtoladuille suurmäkeä korkeamman kasan lunta MM-kisavuosina

Salpausselän kisojen järjestäjät varautuivat jo hyvissä ajoin lauhaan talveen. Finlandia-hiihdon päämatkojen latupohjat ovat hyvässä kunnossa, mutta perinnematka jouduttiin perumaan tänä vuonna.

Lahden lumivarasto verrattuna Lahden suurmäen torniin.
Tavallisesti Lahti varastoi kesän yli noin 20 000 kuutiota lunta Salpausselän hiihtolatujen pohjiin. MM-kisavuosina määrä on 60 000 kuutiota. Oheinen grafiikka suhteuttaa lumen määrän suurmäen hyppytorniin. Kuva: Seppo Niemelä, grafiikka: Aleksi Hyvönen / Yle
Teemu Kammonen

Helmikuun lopussa järjestettävän Finlandia-hiihdon perinnematka Hämeenlinnasta Lahteen jouduttiin keskiviikkona peruuttamaan huonon lumitilanteen takia.

Lauha sää sotki Perinne-Finlandian valmistelut, sillä reitti kulkee enimmäkseen maastossa, jonne ladut tulee pohjata ja vetää erikseen. Maasto on paikoin hyvin soista ja reitillä on järviä.

– Ongelma on, että latujen pohjaaminen ja teko ei onnistu nyt millään laitteilla. Suo-ojat ehtivät sulaa ja niissä on niin paljon vesimassaa, että jäätyminen kestää monta viikkoa, Finlandia-hiihdon viestintäpäällikkö Anton Floor.

Finlandia-hiihdon Lahden ja Hollolan maastossa hiihdettävät lyhyemmät lenkit sen sijaan järjestetään tänä vuonna suunnitelman mukaan. Alueen ladut ovat huippukunnossa, ja valtaosa reiteistä ehdittiin pohjata jo viime vuoden puolella.

– Lahden ja Hollolan alueella on erittäin hyvä lumitilanne. Tänä talvena ei ole minkään sortin hätää. Pakkasia on ollut marraskuusta lähtien ja lumi tuli ajoissa, Floor arvioi.

Finlandia-hiihto järjestetään helmikuun lopulla.

Historiallisesti Finlandia-hiihtojen aikaan helmikuun lopulla on ollut Lahden seudulla hyvä lumitilanne.

Salpausselän kisoja ei uhkaa mikään

Viime päivien vesisade ja lauha sää eivät uhkaa myöskään maaliskuussa järjestettäviä Salpausselän kisoja.

Salpausselän kisojen lumesta vastaava Lahden kaupungin liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokas kertoo, että kisaladut on tällä hetkellä tykitetty ja pohjattu 50–60 senttiä paksuiksi.

– Aikamoinen monsuuni saa olla, että ne menisivät ihan jäille. Siihen luotetaan, että ne kyllä kestää, Ahokas sanoo.

– Tässä on pieni pakkasjakso häämöttämässä, sen aikana saadaan tehdä vielä lisää tykkilunta.

Salpausselän kisojen lumesta vastaava Lahden kaupungin liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokas kertoo, että lumitilanne ja latupohjat kisapaikalla ovat erinomaiset.

Viime talvena Lahti varastoi sahanpurun alle säilöön noin 20 000 kuutiota lunta syksyn ensimmäisiin latupohjiin. Nämä lumet ovat jo huvenneet nyt valmiina oleviin latupohjiin.

Uutta varastoa ryhdytään täyttämään, kun Salpausselän kisat on järjestetty. MM-kisavuosina koko kisalatuverkosto tarvitsisi varastoon moninkertaisen määrän lunta, noin 60 000–70 000 kuutiota.

Lahden lumivarastoon luottaa myös Finlandia-hiihdon järjestäjät. Anton Floor sanoo Finlandia-väen luovan nyt lumikekoja valmiiksi, jotta kuukauden kuluttua hiihdettävässä tapahtumassa saadaan valmisteltua teiden ylitykset ja tunnetut ongelmapaikat.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 20.1.2023 klo 23:een saakka.

Juttua korjattu 20.1.2023 kello 8.45: Korjattu Salpausselän latupohjien paksuudessa ollut virhe.

Suosittelemme sinulle