Hyppää sisältöön

Etelä-Savon vuoden nuori yrittäjä on Joni Karhinen Pieksämäeltä: ”Pitää olla valmis tekemään enemmän kuin muut”

Etelä-Savon yrittäjät jakoi lauantaina myös Vuoden yrityksen ja Vuoden yksinyrittäjän palkinnot.

Joni Karhinen
Joni Karhinen perusti Pro-Tot Oy:n Pieksämäelle vuonna 2008. Kuva: Kasper Karvo
Maria Bonnor

Etelä-Savon yrittäjät jakoi vuosittaiset palkintonsa lauantai-iltana järjestetyssä Yrittäjägaalassa Mikkelissä.

Vuoden Nuori Yrittäjä on pieksämäkeläinen Joni Karhinen.

Vuoden yritys on Savonlinnassa toimiva Esmarin Composites Ltd. Yksinyrittäjistä palkittiin kangasniemeläinen Mari Jalava ja kunniamaininnan sai Kaj Cygnaeus Pertunmaalta.

Valintaraadissa olivat edustettuina Etelä-Savon Yrittäjät, Etelä-Savon kauppakamari, Etelä-Savon maakuntaliitto, Finnvera ja Fennia.

Nuori yrittäjä Joni Karhinen johtaa persoonallaan

Nuoren yrittäjän palkinnon saanut Joni Karhinen luotsaa teollisuudelle palveluita tuottavaa Pro-Tot Oy:ta. Yrityksen toimintaan kuuluvat muun muassa kokonaisvaltainen kunnossapito, laitteiden ja varaosien valmistus sekä prosessiputkihitsaukset. Asiakaskuntaan kuuluu elintarvike-, betoni-, puu- ja kaivosteollisuuden yrityksiä.

Karhinen perusti yrityksen toiminimellä vuonna 2008, ja kolme vuotta myöhemmin siitä tuli osakeyhtiö. Pro-Tot Oy työllistää 45 henkilöä Pieksämäellä, Mikkelissä ja Kuopiossa.

Palkintoperusteissa mainitaan yrityksen kasvuhakuisuus, asiakaslähtöisyys ja nuorekas johtamistapa. Valintaraadin mukaan Karhinen johtaa persoonallisella tavalla ja panostaa nuorten palkkaamiseen.

Joni Karhinen on sitä mieltä, että yrittäjän pitää olla muuntautumiskykyinen ja valmis luopumaan asioista menestyksen vuoksi.

– Vaatii pelisilmää huomata, mikä on milläkin hetkellä tärkeää ja mikä ei. Ensiaskel on uskaltaa ajatella isosti ja vielä sanoa se ääneen. Pitää olla valmis tekemään enemmän asioita kuin muut, Karhinen sanoo tiedotteessa.

Veneitä ja komposiittirakenteita valmistava Esmarin on alansa edelläkävijä

Esmarin Composites Ltd valittiin vuoden yritykseksi muun muassa kansainvälisyytensä ja onnistuneen sukupolvenvaihdoksen ansiosta.

Esa Tynkkynen perusti yhtiön Savonlinnaan vuonna 1992, nykyisin johtamisesta ja kehittämisestä vastaavat hänen poikansa Jonne ja Jere Tynkkynen.

Palkintoperusteluiden mukaan yrityksen vahva brändi on mahdollistanut markkinatilanteen vaatimat muutokset. Esmarin Composites oli Suomen ensimmäinen venevalmistaja, joka pystyi käyttämään injektiolaminointia veneiden sarjatuotannossa.

Esmarin Compositesin komposiittirakenteita on käytössä risteilyaluksissa, junissa ja raitiotievaunuissa. Yhtiön uusin tuote on kelluvat huvilat.

Yritys työllistää noin 30 henkä ja aikoo palkata tämän vuoden aikana kymmenen lisää.

Huopataiteilija Mari Jalava on monipuolinen osaaja

Vuoden yksinyrittäjä on huopataiteilija, käsityöyrittäjä Mari Jalava. Valintaraati kiittää häntä erikoisosaamisesta, monipuolisuudesta ja toiminnan kansainvälisyydestä.

Vuonna 2011 perustettu Jalavilla valmistaa huopataidekoruja, jotka saavat inspiraationsa luonnosta. Jalavan huopataideteoksia on ollut esillä kotimaan ohella kutsunäyttelyissä Saksassa, Ranskassa ja Islannissa.

Jalavan järjestämille huovutuskursseille on kysyntää ulkomaillakin. Lisäksi hän opettaa kädentaitoja peruskouluikäisille suunnatuissa kerhoissa.

Kangasniemen keskustassa sijaitsevassa Jalavilla-myymälässä on tarjolla kankaita, ompelutarvikkeita ja useita palveluita: korjausompelua, brodeerausta sekä yhteistyökumppaneiden kautta suutari- ja pesulapalveluita.

Perinnerakentaja Kaj Cygnaus vaalii kansanperinnettä

Kunniamainnan sai vanhojen rakennusten kunnostamiseen, säilyttämiseen ja restaurointiin erikoistunut yksinyrittäjä Kaj Cygnaeus. Valintaraati kiitti Pertunmaalla toimivan ES Perinnemestarit -yrityksen liikeideaa.

Palkintoperusteluiden mukaan Cygnaeus tunnetaan kansanperinteen vaalijana ja perinteisen käsityötaidon ylläpitäjänä. Kunnostustöiden ohella hän neuvoo, suunnittelee ja tekee rakennushistoria- ja väritutkimuksia.

Suosittelemme